Με την κολλητή μου Sheila το να βγούμε για brunch είναι κάτι σαν κυνήγι χαμένου θησαυρού. Και αυτό λόγω της διατροφικής της συνήθειας. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην τρώνε κρέας και τίποτα ζωικά. Κοινώς είναι vegan. Έτσι το μέρος που θα επιλέξουμε να πάμε, αν δεν είναι το σπίτι της, θα πρέπει να είναι της ίδιας φιλοσοφίας ή τουλάχιστον να έχει στον κατάλογο του vegan επιλογές, που παράλληλα να είναι και νόστιμες. Βλέπετε στην πόλη μας, δεν είναι πολλά τα vegan μαγαζιά, που έχουν μια διαφορετική οπτική γωνία στο τι θα σερβίρουν και όχι μια από τα ίδια. Από την άλλη ούτε τα «κοινά» – το βάζω σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ – έχουν πάντα επιλογές χωρίς ζωικά. Ή κι αν έχουν δεν είναι πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Πράγμα δύσκολα, σας το είπα.
Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, σαν αυτή που βρίσκεται στο Σύνταγμα, στην οδό Νίκης. Μιλάω για το Holy Llama που το πρώτο του κατάστημα άνοιξε πριν ένα χρόνο περίπου στον Υμηττό και μετά από μερικούς μήνες έπιασε κέντρο. Η φιλοσοφία τους είναι να ξεφύγουν από τα κλισέ ότι η ολική χορτοφαγία είναι άνοστη, βαρετή και αποστειρωμένη. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.
Το Holy Llama θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει φούρνο, όμως ψωμί δεν βγάζει. Έχει όμως όλα τα υπόλοιπα: μπισκότα, τάρτες, σφολιάτες, κρουασάν, σάντουιτς. Και όχι μόνο αυτά, σερβίρει και brunch, διαθέτει καφέ (συνεργάζεται με την εταιρία Cafeistas) και φτιάχνει smoothies, χυμούς και πολλά ακόμα τέτοια υγιεινά. Και όλα αυτά χωρίς βούτυρο, αυγά, γάλα ή κάποιο άλλο ζωικό παράγωγο και επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Παίζουν με την εποχικότητα και με τους τοπικούς παραγωγούς.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι να δοκιμάσετε. Σε αλμυρό θα σας προτείνω τον vegan καγιανάς με ντομάτα, αβοκάντο και θρυμματισμένο τόφου που έρχεται με συνοδεία από χόρτα εποχής μέσα σε μια όχι και τόσο καλή βινεγκρέτ. Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά χορταστικό και νόστιμο. Το ίδιο νόστιμο είναι και το Cali Avo Toast με κρέμα αβοκάντο, χειροποίητο τυρί κάσιους και χειροποίητες πίκλες κρεμμυδιού. Στα αλμυρά αξίζει επίσης και το Tofu scramble όπου το αυγό αντικαθίσταται από τόφου, το οποίο μπαίνει σε ένα μαλακό begel μαζί με μαγιονέζα, κρέμα τυριού (vegan και τα δύο αυτά), ντομάτα και αβοκάντο που δεν λείπει.
Στα γλυκά τώρα, νομίζω ότι κάνουν πιο εντυπωσιακή δουλειά. Συνεργάζονται με τον ζαχαροπλάστη Αλέξ Παβλόβ, ο οποίος δέχθηκε την πρό(σ)κληση να δημιουργήσει κρουασάν, babka, pain au chocolat, μπριος, κράφιν, french toast σε vegan εκδοχές. Στα κρουασάν έκτος από τα κλασικά, στην μισοφέγγαρη εκδοχή τους, φτιάχνουν και τα supreme, τη νέα μόδα των στρογγυλών κρουασάν που γεμίζονται με κρέμες – εδώ θα τα βρείτε γεμιστά με σοκολάτα, με φιστίκι και με βανίλια/ καραμέλα – αλλά και τα κράφιν, που είναι στην μορφή κύβου. Προσωπικά, θα σας πρότεινα να παραγγείλετε και την μπουγάτσα που την φτιάχνουν με διπλοφουρνιστό κρουασάν και μια εξαιρετική κρέμα από σιμιγδάλι.
Το Holy Llama όπως καταλαβαίνετε είναι ένα vegan στέκι, που όμως μπορεί να ταιριάξει και στα γούστα αυτών που δεν ακολουθούν την ίδια διατροφική συνήθεια. Και αυτό, γιατί αυτά που προσφέρει, αλμυρά ή γλυκά, έχουν ενδιαφέρον, δεν στερούνται νοστιμιάς και δεν είναι βαρετά. Το κακό είναι ότι δεν διαθέτει πολλά τραπέζια, γεμίζει γρήγορα και όταν γίνεται αυτό μπλοκάρει και το σέρβις. Με λίγη υπομονή όλα γίνονται.
➸ INΦΟ: Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 2103318913 | Instagram