Τον Κρίτωνα Πουλή ίσως να τον γνωρίζετε από την τηλεόραση. Είναι αυτός που μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ2 γλυκαίνει τα απογεύματα των Σαββατοκύριακων και μοιράζεται μαζί μας μυστικά της ζαχαροπλαστικής. Ίσως πάλι να τον γνωρίζετε από πιο παλιά, πριν βγει στο φακό, από τα ζαχαροπλαστεία του (Πειραιά, Κύθηρα, Μύκονο και Αθήνα) και να έχετε κάποια από τα γλυκά του. Ο Κρίτων είναι λάτρης της γαλλικής ζαχαροπλαστικής σχολής. Άλλωστε μέντορας του είναι ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Pierre Hermé, με τον οποίο έχει και συνεργαστεί. Όμως, σε αυτά που φτιάχνει βάζει και πολλά δικά μας εγχώρια προϊόντα που δένουν με αρμονία. Αυτό ήθελε να κάνει έτσι κι αλλιώς: να ενώσει την ελληνική με την γαλλική νοοτροπία με έναν νόστιμο, ενδιαφέρον και ωραίο τρόπο. Και το έχει καταφέρει.
Το πιο πρόσφατο παιδί του, είναι το L’ atelier στον γραφικό πεζόδρομο της Καλαμιώτου, εκεί ανάμεσα στα παλιά υφασματάδικα. Άνοιξε τον περασμένο Νοέμβρη και στεγάζεται στο ισόγειο ενός όμορφου και ατμοσφαιρικού νεοκλασικού του 19ου αιώνα. Για την ακρίβεια ήταν το αρχοντικό του Μάρκου Μπότσαρη – ναι αυτού της Επανάστασης. Εκεί, λοιπόν, έστησε ένα ελληνικού τύπου bistro που είναι κάτι από ζαχαροπλαστείο, café, wine bar και εστιατόριο. Λίγο από όλα. Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν το αποκαλώ all day είναι γιατί απλά η ατμόσφαιρα και η φιλοσοφία του δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει με αυτό τον τρόπο. Έτσι εδώ, για παράδειγμα, μην περιμένετε να ακούσετε μουσικές που θα σας ξεσηκώσουν – είναι εντελώς συνοδευτικοί και χαλαρωτικοί οι ήχοι – και τα παιδιά του σέρβις σας περιποιούνται σαν να ήσασταν σε κάποιο εστιατόριο.
Το διαφορετικό του L’ Atelier με τα άλλα μαγαζιά του Κρίτωνα, είναι ότι εδώ υπάρχει και φαγητό. Όχι κάποιες αλμυρές προτάσεις, αλλά κανονικό φαγητό – είπαμε είναι ένα γαλλικού τύπου bistro, το οποίο σερβίρει και brunch. Στο menu του, λοιπόν, θα βρείτε από μοσχαρίσιο ταρτάρ, το καρπάτσιο κουνουπιδιού -η νέα μόδα – μέχρι γαρίδες με πανσέτα μέχρι νόστιμα sandwich με μπριοσένια ψωμάκια. Για να σας είμαι ειλικρινής δεν θα έλεγα ότι τα αλμυρά είναι το δυνατό του σημείο. Μπορεί να είμαι και λίγο προκατειλημμένος μιας και στα μαγαζιά του Κρίτωνα πήγαινα για τα γλυκά του. Εκείνα τα φανταστικά macaron, τα υπέροχα cannelés, τις πολύ ωραίες τάρτες με την τραγανή και βουτυράτη βάση τους, την εκπληκτική tarte tatin (αν την βρείτε μην τυχόν και δεν την πάρετε) και τα παγωτά του.
Εδώ στο L’ Atelier παγωτά μπορεί να μην έχει – έχει λίγο πιο κάτω στη Πετράκη 30 – έχει όμως άλλα γλυκά. Όπως προφιτερόλ, που τα σουδάκια του είναι γεμισμένα με παγωτό φουντούκι και περιχύνονται με σως σοκολάτας 66% κακάο, μπαμπάδες που «ποτίζονται» με ρούμι και αφράτο μιλφέιγ. Φυσικά δεν λείπουν τα macaron, τα cannelés, τα μπισκότα βουτύρου και τα ξακουστά πλέον χειροποίητα κρουασάν.
Και όλα αυτά, αλμυρά και γλυκά, μπορείτε να τα συνδυάσετε με κάποιο από τα aperitivi που φτιάχνουν ή με ένα ποτήρι κρασί.
ΙΝΦΟ: Καλαμιώτου 8, Αθήνα, τηλ. 2103243053 | Instagram