Ο πυρετός της πίτσας στην Αθήνα δεν λέει να πέσει. Από την δεακετία του 70, με τις παλιομοδίτικες πίτσες που είχαν έντονη σάλτσα και αίσθηση τηγανίλας στο ζυμάρι, μέχρι τον σημερινό τρόπο να απολαμβάνουμε πίτσα (κομμάτια στον δρόμο, premium παρασκευές, συναφείς εναλλακτικές όπως η πίνσα κτλ), ο συνδυασμός ζύμης με τυρί, σάλτσα και ό, τι άλλο μάλλον παραμένει αξεπέραστος.
Ανάμεσα στα διάφορα μαγαζιά που προσφέρουν πίτσα, καθένας ξεχωρίζει τα προσωπικά του αγαπημένα. Και εκτός από τις all time classic junk επιλογές μας από γνωστά συνήθως brands, έχουμε ξετρυπώσει, οι απανταχού λάτρεις της πίτσας, τα στέκια εκείνα που μας χορταίνουν ποιοτικά και νόστιμα σε όποια στιγμή μας το χρειαστούμε: μοναχικά netflix βράδια, άραγμα με φίλους, ρομαντικές έξοδοι και πόσες άλλες περιστάσεις…
Στο άρτι αφιχθέν Barbaresco Pizzeria στον Πειραιά, πάντως, η πίτσα φτιάχνεται όπως ακριβώς τη φτιάχνουν στη Ρώμη, με εξαιρετική πρώτη ύλη και πρωτότυπους συνδυασμούς.
Ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής σεφ Γιάννης Σπάχιου, με πολλά χρόνια εμπειρίας σε βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας όπως το Βαρούλκο, το Brunello και την Cookoovaya, άνοιξε το Barbaresco Pizzeria το 2021 με σκοπό να μας μυήσει στην παράδοση της διάσημης pizza romana. Έτσι, μετά από πολλούς πειραματισμούς και δοκιμές, δημιούργησε την ιδανική συνταγή για το ζυμάρι της pizza romana alla pala. H διαφορά της συγκεκριμένης είναι ότι τα υλικά προστίθενται φρέσκα μετά το ψήσιμο της ζύμης, ενώ η πίτσα σερβίρεται σε δισκάκι που θυμίζει φτυάρι- στα ιταλικά λέγεται pala.
Στο Barbaresco Pizzeria το ζυμάρι φτιάχνεται καθημερινά από υψηλής ποιότητας ιταλικό αλεύρι, ωριμάζει για 48 ώρες και δίνει μια λεπτή και γευστική ζύμη που κάνει την pizza romana τόσο ξεχωριστή. Με μεράκι και αφοσίωση στην τέχνη της pizza romana αλλά και της γαστρονομίας γενικότερα, ο Γιάννης Σπάχιου δίνει μια εστιατορική προσέγγιση στην πίτσα που απολαμβάνουμε στο σπίτι. Ο κατάλογος (που σε χορταίνει με μια απλή ανάγνωση!) φιλοξενεί 15 διαφορετικές προτάσεις για pizza με έμπνευση από την ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, και ολόφρεσκα, διαλεχτά υλικά.
Κι επειδή η Barbaresco έστειλε στα γραφεία του Olafaq πίτσες για να μας ευφράνει μια Παρασκευή απόγευμα, έχουμε να πούμε ότι δεν ξέραμε τι να πρωτοεπιλέξουμε. Μας άρεσε πολύ η Pizza Salami Picante με salami picante, mozzarela και ντομάτα San Marzano. Η πρωτότυπη Pizza Nachos με λιωμένο cheddar, μοτσαρέλα, καπνιστή πανσέτα, crumble nachos και σχοινόπρασο μας πήρε τα μυαλά, ενώ η Pizza Prosciutto Crudo που ξεχωρίζει με prosciutto crudo, ρόκα, μαριναρισμένα ντοματίνια και flakes παρμεζάνας διακρίθηκε για την «γκουρμεδιά» και την φινέτσα της.
Στο Barbaresco θα βρείτε και μια απολαυστική σαλάτα Burrata με ντοματίνια και βασιλικό. Η υπογράφουσα αυτού του κειμένου το δηλώνει: πιο πλούσια, βουτυράτη μπουράτα δεν έχει ξαναγευτεί ο ουρανίσκος της. Must taste!
Θέλουμε να δοκιμάσουμε και τις μακαρονάδες (υπάρχουν και εδώ αρκετοί συνδυασμοί και επιλογές), αλλά γι’ αυτό ίσως κάνουμε μια επίσκεψη στον Πειραιά. Τώρα που καλοκαίριασε είναι ό,τι πρέπει μια βόλτα στην θάλασσα πριν ή μετά από ένα απολαυστικό γεύμα.
Λέει ότι το Barbaresco έχει και tiramisu εστιατορικού επιπέδου με ιταλικό espresso και αφράτη κρέμα μασκαρπόνε, αλλά και μια κολασμένη γλυκιά pizza Morte Al Cioccolato με απολαυστική πραλίνα φουντουκιού, λευκή σως μασκαρπόνε και μπισκότο. Θα σπεύσουμε.
Οι γευστικές δημιουργίες του Barbaresco μπορούν να φτάσουν κοντά σας μέσω Wolt. Μπορείτε, επίσης, να παραλάβετε από το κατάστημα.
Barbaresco Pizzeria: Δωδεκανήσου 78, Πειραιάς, 185 40, www.barbaresco.gr
Ακολουθήστε το Barbaresco Pizzeria στο Instagram, TikTok και Facebook