Μπορεί να φαίνεται υπερβολή, μπορεί από ορισμένους να κατηγορηθεί ως ανθρωποποίηση των μικρών πιστών μας φίλων, μία μόδα ή μία παράλογη ιδέα, όμως σύφωνα με τους ειδικούς, το βούρτσισμα των δοντιών τους θεωρείται πλέον σημαντικό για την στοματική αλλά και σωματική τους υγεία.

Η οδοντιατρική περίθαλψη κατοικίδιων ζώων είναι ένας σχετικά νέος τομέας και η έννοια της κατ’ οίκον φροντίδας είναι ακόμη νεότερη. Η Lori Teller, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ιατρικής Ένωσης, είπε ότι οι κτηνίατροι άρχισαν να ενσωματώνουν τακτικά την οδοντιατρική φροντίδα για κατοικίδια στην εργασία τους πριν από περίπου 30 χρόνια. «Καθώς μάθαμε περισσότερα για την οδοντιατρική φροντίδα στους σκύλους και τις γάτες μας, έγινε πιο προφανές ότι το βούρτσισμα των δοντιών κάνει τη διαφορά», είπε η Teller.

Η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό βούρτσισμα λειτουργεί με τους σκύλους και τις γάτες με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί με τους ανθρώπους. Βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας, η οποία μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα μπορούν να βρουν το δρόμο τους στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε άλλα όργανα βλάπτοντας την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά, συντομεύοντας τη ζωή ενός σκύλου.

«Για ολόκληρο το σωματικό τους σύστημα, το να έχουν καθαρά δόντια είναι πολύ σημαντικό», λέει η Angelica Dimock, DVM, και η διευθύντρια κτηνίατρος του καταφυγίου στην Animal Humane Society που βρίσκεται στη Μινεσότα. «Όσο λιγότερα βακτήρια στο στόμα, τόσο πιο υγιές είναι το ζώο».

Ο καθαρισμός και άλλες διαδικασίες στον κτηνίατρο όχι μόνο κοστίζουν, αλλά απαιτούν και την αναισθησία ενός κατοικίδιου ζώου. «Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια οδοντιατρική επέμβαση στο γραφείο του κτηνιάτρου σας είναι να βουρτσίζετε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας σε καθημερινή βάση», είπε ο Teller.

Κι όμως, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών δεν φαίνεται να ακολουθούν αυτή την τακτική. Μια καναδική έρευνα έδειξε ότι το 7% των ιδιοκτητών σκύλων βουρτσίζουν τα δόντια των σκύλων τους καθημερινά ενώ σύμφωνα με Σουηδική έρευνα μόνο το 4% των Σουηδών ιδιοκτητών σκύλων βουρτσίζουν τα δόντια των σκύλων τους καθημερινά.

Η Karolina Enlund, κτηνίατρος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών στην Ουψάλα, που ειδικεύεται στην οδοντική υγεία των σκύλων, σκέφτηκε ότι θα άξιζε να μάθουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ιδιοκτητών σκύλων που αρνούνται να ακολουθήσουν, δικαιολογημένα ίσως, αυτή τη διαδιακασία. Έτσι διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με τις στάσεις τους και τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα.

Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν βασικές ιδέες και πεποιθήσεις για τη φύση του σκύλου: «Οι λύκοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους». Και, τι γίνεται με τα εκατομμύρια σκυλιά του δρόμου που περνούν καλά χωρίς καμία οδοντιατρική φροντίδα;

Είναι αλήθεια ότι, συμφώνησε η Enlund, ούτε οι λύκοι ούτε οι σκύλοι του δρόμου έχουν πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δόντια τους είναι καλά. «Είναι πολύ συνηθισμένο τα άγρια ζώα να αντιμετωπίζουν οδοντικά προβλήματα», είπε. «Και συχνά τα άγρια ζώα απλώς δεν ζουν αρκετά για να έχουν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ζώα μας».

Η Enlund διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες παρερμηνείες των ιδιοκτητών σκύλων ήταν ότι η διατροφή και το μάσημα των οστών βοήθησαν στην υγεία των δοντιών. Οι άνθρωποι κάνουν διάφορους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι λείπουν αυστηρές μελέτες για την επίδραση της δίαιτας στη στοματική υγιεινή του ζώου. «Τα οστά μπορούν να βλάψουν τα δόντια των σκύλων εάν είναι πολύ σκληρά ενώ μερικά μασήματα σκύλων και παιχνίδια προάγουν την υγεία των δοντιών».

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών βελτιώνει την οδοντική υγεία των σκύλων, υπάρχουν διαφορές στις ράτσες, με τα μικρότερα σκυλιά να έχουν χειρότερα προβλήματα με τα δόντια από ότι οι μεγαλύτερες ράτσες. Μερικά σκυλιά ήταν απλά τυχερά που δεν είχαν προβλήματα με τα δόντια. «Έτσι καταλαβαίνω τους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν βλέπουν το νόημα», είπε η Enlund.

Πώς να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για το βούρτσισμα των δοντιών

Πρώτον, μην περιμένετε ότι ο σκύλος σας θα συνεργαστεί αμέσως με τον καθαρισμό των δοντιών. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί ο σκύλος σας στο βούρτσισμα των δοντιών του. Ξεκινήστε σιγά σιγά και οπλιστείτε με υπομονή. Μην τα παρατήσετε, αν τη δεύτερη μέρα δεν είστε ακόμα σε θέση να τα βουρτσίσετε.

Πριν καν βάλετε οποιαδήποτε οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα του σκύλου σας, αφήστε τον να μυρίσει την οδοντόβουρτσα και να τη συνηθίσει. Κάντε το δύο έως τρεις φορές την ημέρα για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, βάλτε λίγη οδοντόκρεμα ειδική για σκύλους (όχι ανθρώπινη, προς Θεού!) στη βούρτσα και αφήστε τον να τη γλείψει. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες με γεύσεις που πολλά σκυλιά τρελαίνονται να τρώνε ( και  βέβαια δεν είναι επικίνδυνες αν καταποθούν).  Στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε την οδοντόβουρτσα με την οδοντόκρεμα πάνω της στο στόμα του σκύλου σας. Μετά από επτά έως 10 ημέρες, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας. Προσπαθήστε να μην αποθαρρυνθείτε. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των δοντιών όταν ο σκύλος σας είναι κουτάβι. Τα κουτάβια μαθαίνουν και δέχονται καινούργια πράγματα πιο γρήγορα και είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε μια συνήθεια νωρίς.

βούρτσισμα δοντιών
Πηγή: American Kennel Club

Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό για τον σκύλο

Εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να αρέσει στο σκύλο σας το βούρτσισμα των δοντιών του, προσπαθήστε να το κάνετε μια ευχάριστη εμπειρία. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες εκπαιδεύσεις σκύλων, η θετική ενίσχυση είναι το κλειδί – ειδικά εάν έχετε έναν σκύλο που μισεί να βουρτσίζουν τα δόντια του.

«Το πιο σημαντικό είναι να το κάνουμε διασκεδαστικό για τον σκύλο», λέει η Dimock. «Κάντε τον να καθίσει και μετά δώστε του λιχουδιές. Και μετά βουρτσίστε για λίγο και μετά δώστε του λιχουδιές και μετά πηγαίνετε μια βόλτα ή παίξτε μπάλα, ό,τι είναι δηλαδή διασκεδαστικό για κάθε σκυλί. Δημιουργήστε μία ρουτίνα που θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια πριν κάνουν κάτι διασκεδαστικό. Έτσι θα συνδυάσουν το βούρτσισμα με μία διασκεδαστική εμπειρία μετά. Θα ξέρουν λοιπόν ότι χρειάζονται λίγα λεπτά από τη μέρα τους , αλλά μετά θα παίξουν, θα τρέξουν θα κάνουν πράγματα που τους αρέσουν».

Μπορεί να ακούγεται παράλογο και πολλοί να πιστεύουν ότι έχουμε φτάσει σε σημείο υπερβολής με τα κατοικίδιά μας. Από τη στιγμή όμως που έχουν ενταχθεί στον τρόπο ζωής μας, τα σκυλιά δεν είναι πια λύκοι, δεν ζουν άγρια στα δάση. Έχουν ανάγκες και εξαρτώνται από εμάς. Και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, ότι η καλή στοματική υγιεινή, είναι συνυφασμένη με μία συνολική καλή ποιότητα ζωής και με την καλή σωματική κατάσταση στο σύνολο, έστω και αν το βούρτσισμα γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Και ναι, ακόμα και στις γάτες θεωρείται σημαντικό και αναγκαίο!

Με πληροφορίες από: Washington Post, American Kennel Club