Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Small Arms Survey (SAS), με έδρα την Ελβετία, υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς και αυτή η παράλογη αντιστοιχία δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα. Στη δεύτερη θέση, προσγειώθηκαν τα Νησιά Φόκλαντ με 62 όπλα ανά 100 πολίτες και η Υεμένη βρέθηκε στην τρίτη θέση, με 53 όπλα να ανήκουν σε 100 άτομα.
Η ομάδα των ερευνητών υπολογίζουν πως παγκοσμίως υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, από τα οποία τα 393 εκατομμύρια είναι στα σπίτια των Αμερικάνων, και το 44% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι με τουλάχιστον ένα όπλο. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τρεις έχει δικό του όπλο, όπως έδειξε μία μελέτη της Gallup, τον Οκτώβριο του 2020 και ο Zachary Elkins, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν σημειώνει πως είναι μία από τις 3 χώρες στον κόσμο που η οπλοκατοχή είναι συνταγματικό δικαίωμα.
Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι ο περιορισμός της οπλοκατοχής θα έλυνε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ένοπλη βία. Όμως, στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν την αυστηροποίηση του νόμου σχετικά με την επιβολή απαγορεύσεων στις πωλήσεις επιθετικών όπλων εφόδου και την αυστηροποιήση των ελέγχων ιστορικού που επιτρέπουν σε κάποιον να μπορεί να αγοράσει όπλο.
Ο πολιτικός αναλυτής Ronald Brownstein είχε γράψει σε κείμενο του στο Atlantic πως παρά τη συναίνεση σε εθνικό/ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν είναι πιθανό όσα τραγικά προηγήθηκαν πριν λίγο καιρό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας και η δραματική έκκληση εκ μέρους του προέδρου Joe Biden που ακολούθησε για να σταματήσουν τη χρήση όπλων, να οδηγήσουν στην ανάληψη νέας νομοθετικής δράσης. Προσθέτει πως το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής είναι ένα από εκείνα στα οποία συγκρούονται η κοινή γνώμη από τη μια πλευρά και το λεγόμενο «filibuster» από την άλλη. Όσον αφορά το τελευταίο, πρόκειται για μία ρύθμιση- διαδικασία σύμφωνα με την οποία απαιτείται η στήριξη 60 Γερουσιαστών σε σύνολο 100 προκειμένου να περάσει μια νομοθεσία προς ψήφιση.
Όπως είχαν αναφέρει σε άρθρο στους New York Times, είναι ένας «κανόνας –άτυπο βέτο– που επιτρέπει σε γερουσιαστές να καταλαμβάνουν την έδρα και να αρνούνται να παραχωρήσουν τον λόγο, εμποδίζοντας την ψήφιση νόμων εφόσον αυτοί δεν έχουν ψηφισθεί από το 60% της αίθουσας και επιτρέπει στο κόμμα της μειοψηφίας να εμποδίζει την ψήφιση νόμων».
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στατιστικά αλλά και τις φρικιαστικές επιθέσεις που έχουν συμβεί ειδικά τα τελευταία χρόνια σε σχολεία, το καταφύγιο ζώων Shelter Hope Pet Shop στην Καλιφόρνια αποφάσισε να μην δίνει κανένα σκύλο ή γάτα που φιλοξενεί, για υιοθεσία σε οποιονδήποτε είναι υπέρ της οπλοκατοχής.
«Δεν υποστηρίζουμε όσους πιστεύουν ότι η δεύτερη τροπολογία τούς δίνει το δικαίωμα να αγοράζουν όπλα. Αν οι πεποιθήσεις σας δεν συνάδουν με τις δικές μας, δεν θα σας δώσουμε κατοικίδιο για υιοθεσία. Σε περίπτωση που διστάσετε, επειδή πιστεύετε πως οι δάσκαλοι πρέπει να οπλοφορούν, τότε δεν θα λάβετε καμία έγκριση να υιοθετήσετε από εμάς. Αν έχετε ήδη πάρει κάποιο ζώο από εμάς και πιστεύετε στα όπλα, παρακαλούμε να φέρετε πίσω τα σκυλιά ή/και τις γάτες μας, αλλιώς θα κανονίσουμε να τα παραλάβουμε εμείς». είπε, μεταξυ άλλων, η υπεύθυνη του καταφυγίου Kim Sill στο site της οργάνωσης.
Η διαδικασία πλέον θα αλλάξει. Όποιος υποψήφιος θέλει να γίνει ιδιοκτήτης ενός κατοικιδίου, θα περνάει από μία συνέντευξη μιας ώρας για να κρίνουν αν είναι ο κατάληλος και αν τους τον νοιάζει τα παιδιά που πυροβολούνται στα σχολεία, όπως λέει χαρακτηριστικά η ομάδα του Shelter Hope, και αν ακαταλάβουν πως κάποιος έχει πει ψέματα, θα τον καταγγείλουν αμέσως για απάτη.
Επιπλέον, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ζωάκι από το καταφύγιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών και να έχουν άδεια οδήγησης ενώ η ομάδα του Hope, θα κάνει για ένα χρονικό διάστημα απροεδοποίητους ελέγχους στα σπίτια τους ώστε να επιβεβαιώνει πως όντως παρέχουν ασφάλεια στους νέους τετράποδους συγκατοίκους τους και φροντίζουν για την υγεία και τη διατροφή τους με τον σωστό τρόπο.
«Ζούμε στη μοναδική χώρα στον κόσμο που συνεχίζει να υποστηρίζει τα όπλα και όχι τις κοινότητες. Το Shelter Hope Pet Shop σε καμία περίπτωση δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί αν είμαστε έστω και στο ελάχιστο μέρος του προβλήματος», συμπλήρωσε η Kim.