Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που δυσφορούν από τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Μάθετε πώς μπορείτε να φροντίσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο ή όποιο άλλο ζώο έχει ανάγκη απο τη βοήθεια σας, κατά τους καυτούς, θερινούς μήνες.
Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο σας μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο
Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για κάθε ζωντανό οργανισμό. Μην αφήσετε το κατοικίδιο σας μέσα στο αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση, ούτε με ανοιχτό παράθυρο ή αναμμένο air condition, γιατί πολύ απλά και υπό αυτές τις συνθήκες δεν διασφαλίζεται ότι το ζώο δεν θα πάθει θερμοπληξία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, πολυοργανική κατάρρευση και θάνατο.
Κρατήστε το κατοικίδιο σας ενυδατωμένο
Φροντίστε ώστε το ζώο να έχει συνεχή πρόσβαση σε δροσερό νερό. Ανανεώστε συχνά το μπολάκι του με δροσερό νερό. Μπορείτε να βρέξετε τον σκύλο σας, θα το εκτιμήσει αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να φροντίστε, αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, να τσεκάρετε την υγρασία. Ο σκύλος λαχανιάζει με τη γλώσσα έξω προκειμένου να απομακρύνει την περιττή υγρασία απ’ το σώμα του και κατά συνέπεια να ρίξει τη θερμοκρασία του. Η υψηλή υγρασία σε έναν χώρο δυσχεραίνει αυτή τη διαδικασία δημιουργώντας προβλήματα.
Όχι βόλτες κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας
Κανονίστε να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας πρωινές ώρες και αφού πέσει ο ήλιος. Αν έχει καύσωνα, ακόμη και εάν προτιμήσετε τις πιο ανώδυνες ώρες του 24ωρου φροντίστε να μην το παρακάνετε με τις μεγάλες βόλτα και με την έντονη άσκηση. Αν αφήνετε τη γάτα σας να τριγυρνάει κατά βούληση εκτός σπιτιού καλό θα είναι, τις ημέρες του καύσωνα, να μην της επιτρέπετε τις εξόδους μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα γιατί μπορεί να πάθουν, μεταξύ άλλων, εγκαύματα στην μύτη και στα αυτιά. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε αντιηλιακά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ζώα.
Κούρεμα
Για ορισμένες ράτσες -σκυλιών και γατιών- το κούρεμα είναι σωτήριο, για άλλες όμως είναι περιττό. Ο κτηνίατρος σας θα σας καθοδηγήσει για το αν το κούρεμα θα ανακουφίσει ή όχι το ζωάκι σας.
Χάμστερ
Εάν συνήθως κρατάτε το χάμστερ σας σε γυάλινο ή πλαστικό κλουβί, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το εσωτερικό του μπορεί να είναι αρκετά πιο ζεστό από τη μέση θερμοκρασία του δωματίου. Μην αφήνετε το κλουβί του σε σημείο που θα το χτυπάει ο ήλιος, προτιμήστε ένα σκιερό σημείο και ιδανικό ένα πέτρινο δάπεδο ή πλακάκι. Κάτι που βοηθάει στην μείωση της θερμοκρασίας του σπιτιού του είναι η τοποθέτηση ενός κεραμικού πλακιδίου στο εσωτερικό το. Τέλος, μπορείτε να ακουμπήσετε ένα παγωμένο μπουκάλι νερό στο πλάι της εξωτερικής πλευράς του κλουβιού.
Ψάρια
Οι περισσότεροι δεν το σκεφτόμαστε αλλά ακόμη και μέσα σε ένα ενυδρείο η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει παραπάνω από το κανονικό. Μετρήστε τη θερμοκρασία του νερού και αναλόγως ρυθμίστε/χαμηλώστε τη θέρμανση του ενυδρείου. Μπορείτε επίσης, αν είναι αναγκαίο, να βάλετε σακουλάκια με λίγα παγάκια, στον βυθό του ενυδρείου.
Πτηνά
Τα εξωτικά πτηνά είναι ανθεκτικά σε υψηλές σε θερμοκρασίες αλλά τα εξημερωμένα πουλιά, εξωτικά ή όχι, έχουν μειωμένες αντοχές. Αν παρατηρήσετε το πτηνό σας να είναι πολύ ανήσυχο ή/και να κρατάει τις φτερούγες του μακριά από το σώμα του τότε πιθανότατα υποφέρει από την υπερβολική ζέστη. Το κλουβί τους πρέπει να είναι πάντα σε σκιερό μέρος, κατά τους θερινούς μήνες, και το νερό της μπανιέρας τους να αλλάζει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Τσεκάρετε το ζώο για ενδείξεις θερμοπληξίας
Σε περιόδους καύσωνα και γενικά αυξημένων θερμοκρασιών υπάρχει ο κίνδυνος τα ζώα να πάθουν θερμοπληξία. Αν ξέρετε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να σώσετε το ζώο. Μερικά σημάδια θερμοπληξίας είναι το έντονο λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, βλέμμα στο κενό, δύσπνοια, υπερβολική δίψα, λήθαργος, πυρετός, ζάλη, έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, εμετός, έντονη σιελόρροια, βαθιά κόκκινη ή μωβ γλώσσα, σπασμοί και απώλεια αισθήσεων.
Τι να κάνετε εάν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει υποστεί θερμοπληξία
Μετακινείστε το ζώο σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και το στέρνο του με βρεγμένη δροσερή πετσέτα. Εάν δεν έχετε πετσέτα ρίξτε πάνω του δροσερό, όχι παγωμένο, νερό. Δώστε τους να πιούν μικρές ποσότητας φρέσκου νερού ή να γλείψουν παγάκια. Αυτές είναι πρώτες βοήθειες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάτε το ζώο στον κτηνίατρο.
Φυσικά ότι ισχύει για τα κατοικίδια σας ισχύει για όλα τα ζώα. Φροντίστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας να έχουν πάντα πρόσβαση σε νερό και εάν δείτε ζώο παρατημένο στο εσωτερικό αυτοκινήτου ή δεμένο κάτω από τον ήλιο ενεργήστε ώστε να απομακρυνθεί από εκεί το συντομότερο δυνατόν.