Βρισκόμαστε (απ)αισίως στο 2022 και εξακολουθούμε να μιλάμε και να διαφωνούμε για δεδομένα ζητήματα, όπως εκτρώσεις, αυτοδιάθεση του σώματος, γυναικοκτονίες, βιασμούς, Ζακ Κωστόπουλους και Λιγνάδηδες.
Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα από την Ελλάδα, το Ιράν «τερμάτισε» την κοινή λογική -όπως και πολλά άλλα πράγματα, αλλά τέλος πάντων, αυτά συμβαίνουν όταν βάζεις τους επίγειους εκπροσώπους του εκάστοτε Θεού να βγάζουν οι ίδιοι αποφάσεις για ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής φύσεως.
Το κοινοβούλιο της χώρας σύντομα θα εγκρίνει ένα πραγματικά ντροπιαστικό και εξργιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει ευρέως την κατοχή κατοικίδιων, αναφέρει το εκτενές άρθρο του ΒΒC.
Και όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «είναι έγκλημα η βόλτα κατοικίδιων σε πάρκα της χώρας», μια απαγόρευση η οποία αιτιολογήθηκε ως δήθεν μέτρο «για την προστασία της ασφάλειας του κοινού», χωρίς αυτό να είναι και απολύτως ξεκάθαρο τι σημαίνει, όπως και πολλά που λαμβάνουν χλωρα στο κράτος των μουλάδων.
Σύμφωνα με το επίμαχο και διχαστικό νομοσχέδιο, για την κατοχή κατοικίδιων θα απαιτείται άδεια που θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, θα υπάρχει ελάχιστο πρόστιμο περίπου 700 ευρώ για την εισαγωγή, την αγορά, την πώληση, τη μεταφορά και τη διατήρηση πλειάδας ζώων, συμπεριλαμβανομένων κατοικίδιων, όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.
«Ο σκύλος μου με κοιτά με τα αθώα και όμορφα μάτια του. Μου ζητάει να τον βγάλω βόλτα, αλλά δεν τολμάω γιατί μπορεί να μας συλλάβουν», λέει μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο η Ιρανή Μάσα, η οποία φοβάται ανοικτά ένα νέο κύμα συλλήψεων κηδεμόνων κατοικίδιων και κατασχέσεων των ζώων τους.
«Αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από πάνω από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησαν να προωθήσουν έναν νόμο για την κατάσχεση όλων των σκύλων και την παραχώρησή τους σε ζωολογικούς κήπους, ή την εγκατάλειψή τους σε ερήμους», δηλώνει στο BBC ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνιάτρων του Ιράν, δρ. Παγιάμ Μοχέμπι, ο οποίος είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.
«Δεν υπάρχει ακόμη ένας συγκεκριμένος κανονισμός για την κατοχή σκύλων. Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν τους ανθρώπους γιατί βγάζουν βόλτα τα ζώα ή ακόμη και επειδή τα έχουν στο αυτοκίνητο, με βάση τη δική τους ερμηνεία για το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμβολο δυτικοποίησης», λέει στο BBC ο δρ. Άσκαν Σεμιράνι, κτηνίατρος στην Τεχεράνη.
Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες της Μέσης Ανατολής που ενέκριναν έναν νόμο για την ευημερία των ζώων, το 1948. Μάλιστα, η κυβέρνηση χρηματοδότησε το πρώτο ίδρυμα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων.
Όμως η Ισλαμική Επανάσταση, που οδήγησε στην πτώση του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, άλλαξε την εικόνα που είχαν οι Ιρανοί για τα κατοικίδια τους καθώς, στα μάτια του θεοκρατικού καθεστώτος, οι σκύλοι έγιναν σύμβολο της «δυτικοποίησης» που ήθελαν να περιορίσουν.
«Αν το κοινοβούλιο το εγκρίνει, οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως τους ανθρώπους που απαγόρευσαν τους σκύλους, επειδή είναι σκύλοι και τις γάτες, επειδή είναι γάτες», τονίζει ο δρ. Μοχέμπι.
«Μπορείτε να το πιστέψετε ότι οι γάτες Περσίας [σ.σ: μία από τις πιο διάσημες ράτσες γάτας] δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους; Αυτός ο νόμος δεν έχει καμία λογική», καταλήγει εμφατικά, και κρατώντας την ανωνυμία του, ένας κτηνίατρος από την Τεχεράνη.
Για την ιστορία, να πούμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι καινούργια και πολλοί Ιρανοί είχαν προετοιμαστεί… ψυχολογικά για το αλγεινό αυτό ενδεχόμενο καθώς από το 2019 κιόλας οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης σκύλου στην Τεχεράνη αποφάσιζε να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του σε ένα πάρκο ή κάποιον άλλον δημόσιο χώρο, ή ακόμα και να το μεταφέρει κάπου με το αμάξι του, μπορούσε να βρεθεί, αναλόγως με την περίσταση, αντιμέτωπος με αυστηρές κυρώσεις.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, Χοσέιν Ραμινί, ανακοίνωσε τότε τη νέα απαγόρευση στη Λέσχη Νέων Ρεπόρτερ, ένα πρακτορείο ειδήσεων που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν. «Λάβαμε την σχετική εντολή από το γραφείο του Εισαγγελέα και θα προχωρήσουμε σε μέτρα, προκειμένου να απαγορευθεί σε ιδιοκτήτες σκυλιών να κυκλοφορούν με τα κατοικίδιά τους σε δημόσιους χώρους. Πλέον απαγορεύεται και να μπαίνουν τα σκυλιά στα αυτοκίνητα. Εάν θεαθεί ένα σκυλί σε αμάξι, οι ιδιοκτήτες του οχήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις».
Αν και ο ίδιος ο Ραμινί επανέλαβε την επίσημη δικαιολογία της κυβέρνησης, δήθεν περί πρόκλησης συναισθημάτων άγχους στους πολίτες, η αλήθεια πίσω από την απέχθεια του μουσουλμανικού καθεστώτος στο Ιράν για τα σκυλιά είναι ότι οι σκύλοι θεωρούνται «ακάθαρτοι» από τις ισλαμικές Αρχές της χώρας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης απαγόρευσε το 2010 την προβολή διαφημιστικών που αφορούν σε προϊόντα για κατοικίδια από την δημόσια τηλεόραση, ενώ πριν από πέντε χρόνια υπήρχε μια πρόταση στο ιρανικό κοινοβούλιο τα άτομα που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους να τιμωρούνται «με αυστηρά πρόστιμα ή ακόμα και δημόσιο μαστίγωμα».