Πριν λίγους μήνες, ένα από τα hashtags που «ντρένταραν» στο Twitter ήταν το #ζωακια_του_Twitter, όπου όλοι ανέβαζαν φωτογραφίες και συγκινητικές και αστείες ιστορίες σχετικά με τα κατοικίδια τους ανοίγοντας μεγάλα threads σχετικά με το πόσο τους έχουν αλλάξει τη ζωή η συγκατοίκηση μαζί τους, τις συνήθειες τους και τις αντιδράσεις τους σε διάφορες καταστάσεις. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση αλλά και όταν μοιραζόμαστε βίντεο και εικόνες με εκείνα, κρύβεται μια μεγάλη παγίδα.

Όσοι έχουμε κατοικίδια όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να φτιάξουμε ένα password, συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να βάλουμε τα ονόματα των τετράποδων φίλων μας. Και το συνοδεύουν διάφορα σύμβολα, αρθιμοί και οτιδήποτε χρειάζεται για να εμφανιστεί η ένδειξη strong και να περάσουμε στην επόμενη πίστα. Και δεν είμαστε οι μόνοι όπως έδειξε η έρευνα της πλατφόρμας, Aura, στην οποία συμμετείχαν 2.082 Αμερικάνοι από 18 ετών και άνω.Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας καμπάνιας για την ενημέρωση των οικογενειών για θέματα ψηφιακής ασφάλειας και έδειξε πως το 37% των συμμετεχόντων κάνει το ίδιο στη δημιουργία νέο προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα και sites, η ηλικιακή ομάδα 35-44 ανεβαίνει στο 50% και η εταιρία που συγκέντρωσε τα στοιχεία, ονόμασε αυτή την τάση Spokepets.

«Οι άνθρωποι τείνουν να δημιουργούν κωδικούς σε διάφορα sites με πρόσωπα και πράγματα που σημαίνουν κάτι γι’ αυτούς και παράλληλα είναι εύκολο να απομνημονεύσουν. Όμως, η απλότητα και η ευκολία είναι  δύο στοιχεία που δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν στη δημιουργία κωδικών» ,ανέφερε η Kelly Merryman, πρόεδρος και COO της Aura. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 59% των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς έχει ποστάρει μία φωτογραφία με το σκύλο ή τη γάτα του, το 48% αποκαλύψει στα sosial media το όνομα του και το 36% απ’ αυτούς έχουν πάνω από 500 followers, οπότε κάνει πολύ εύκολη την αποστολή των hackers για να μαντέψουν τι κρύβουν τα passwords των προφίλ τους.Αυτό που προτείνει ο ρεπόρτερ του Mashable, Jack Morse είναι να ψάξουμε tips και συμβουλές από passwords managers που κυκλοφορούν στα  ιντερνετικά άδυτα και να λέμε -αθώα πάντα-ψέματα στις ερωτήσεις ασφαλείας, τις οποίες μας κάνουν οι πλατφόρμες για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα μας.
Άρα την επόμενη φορά, μην την πατήσεις σαν πρωτάρης/α.