Η ακοή των σκύλων είναι κατά μέσο όρο τρεις φορές πιο ευαίσθητη από την ανθρώπινη ακοή. Η προφανής χιουμοριστική απάντηση που θα έρθει πρώτα στο μυαλό κάποιου, είναι τα «σκυλάδικα», αυτό μάλλον στην πραγματικότητα δεν ισχύει καθόλου. Οι περισσότεροι φίλοι – ιδιοκτήτες σκυλιών που ρώτησα, μου απάντησαν έδωσαν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απαντήσεις όπως: O Μίμης πεθαίνει για ρέγκε, η Ταλού κουνάει την ουρά της από χαρά όταν ακούει Αρλέτα, στον Ραούλ άρεσε ο Thomas Dinger, σε άλλους κλασική μουσική, όπερα, στην Μόλι αρέσει πολύ ο Πασχάλης Τερζής, o Bob πηδάει πάνω κάτω ακούγοντας Future Sound of London, στην Μαντάμ αρέσει η Χιπ-Χοπ, στον Ρούλη η Nicki Minaj και ο Ελβις «λιώνει» για Nalyssa Green, στην Ashley άρεσε η shoegaze, στον Ζαμπόν αρέσει η χριστουγεννιάτικη Jazz και τρελάινεται για Florence & the Machine. Η Μπουμπολυ γουστάρει ambient και στον Τόλη το Punk Rock και ειδικά οι Ramones. Και ενώ είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν όντως τα σκυλιά απολαμβάνουν τη μουσική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προτιμούν κάποιες μελωδίες από άλλες.
Ποια μουσική λοιπόν αρέσει στους τετράποδους φίλους μας; Υπάρχουν κάποιες δημοσιευμένες έρευνες που απαντάνε σε αυτό το ερώτημα. Μια μελέτη του 2017 από το Psychology & Behavior προσπάθησε να μετρήσει πώς η μουσική επηρέαζε τα επίπεδα άγχους σε σκύλους που ζούσαν σε ένα καταφύγιο. Αν και η μελέτη εξέτασε μόνο ένα μικρό εύρος μουσικών στυλ, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είχαν την πιο θετική αντίδραση στο soft rock και τη reggae όσον αφορά τα επίπεδα στρες που παρουσίαζαν.
Η μελέτη παρακολούθησε 38 σκύλους επί πέντε ημέρες και τους έπαιξε soft rock, Motown, ποπ, ρέγκε και κλασική μουσική. Οι ερευνητές λένε ότι οι καρδιακοί παλμοί των σκύλων επιβραδύνονταν περισσότερο όταν άκουγαν soft rock και reggae – ένα χαρακτηριστικό σημάδι χαλάρωσης. Τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο έντονα όταν άκουγαν άλλα είδη μουσικής.
Το καλό νέο είναι ότι, αν το soft rock και η reggae δεν είναι οι δικές σας μουσικές ως ιδιοκτήτης σκύλου, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα σκυλιά γενικά περνούσαν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα ενώ έπαιζε οποιαδήποτε μουσική, υποδεικνύοντας ότι ήταν πιο χαλαρά γενικότερα όταν άκουγαν οποιαδήποτε μουσική.
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν μέτρησε και πιο βαριά είδη μουσικής, όπως η χιπ χοπ ή η μέταλ, αλλά μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2012, απέδειξε ότι οι σκύλοι μισούν θανάσιμα το μέταλ. Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για το πώς αντιδρούν τα σκυλιά στη χιπ χοπ.
Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι οι σκύλοι εκτιμούν την κλασική μουσική, αλλά η μελέτη Psychology & Behavior διαπίστωσε επίσης ότι οι σκύλοι γρήγορα συνηθίζουν στην κλασική μουσική – δηλαδή σταματούν να αντιδρούν σε αυτήν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι υψηλές συχνότητες που τείνουν να ενοχλούν τους σκύλους είναι σπάνιες στην ανθρώπινη μουσική, αλλά οι έντονα γρήγοροι ρυθμοί φαίνεται να οδηγούν τα σκυλιά σε μεγαλύτερο στρες.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι πιο αργοί ρυθμοί, τα απλούστερα μοτίβα και οι χαμηλότερες συχνότητες (τα σκυλιά λατρεύουν το μπάσο!) είναι πιο ευχάριστα για τα σκυλιά.
Έτσι, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες έρευνες κι αποτελέσματα επί του θέματος, η κοινή πρακτική να αφήνετε το ραδιόφωνο ανοιχτό για το σκύλο σας όταν δεν είστε στο σπίτι έχει νόημα. Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήσετε τους Slayer και τους Manowar στο σπίτι και να προτιμήσετε τον Μότσαρτ και τον Bob Marley στην επόμενη διαδρομή προς τον κτηνίατρο.
Συμπέρασμα:
Στο ερτώτημα αν αρέσει η μουσική στους σκύλους, η σύντομη απάντηση είναι ναι. Φαίνεται όμως ότι τα σκυλιά προτιμούν τη μουσική όταν είναι καταπραϋντική. Με άλλα λόγια, αν κλείσετε τους Black Sabbath και δοκιμάσετε λίγο Μπετόβεν, ο σκύλος μάλλον θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό!