Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι όλο και κάποια εξόρμηση οργανώνουν. Είτε τις καλοκαιρινές διακοπές, είτε ένα 3ημεράκι, ή μια επίσκεψη στο χωριό ή το εξοχικό ενός φίλου. Είναι η περίοδος που πολλοί σκυλογονείς, προετοιμάζονται για τις διακοπές και αναρωτιούνται αν θα πάρουν μαζί τον τετράποδο φίλο τους ή όχι.
Αν έχουν αποφασίσει ότι δεν θα τον πάρουν, είναι απαραίτητο να έχουν φροντίσει για τη διαμονή του σε κάποια πανσιόν σκύλων ή σε κάποιο φιλικό/ συγγενικό πρόσωπο. Υπάρχουν ακόμα όμως κάποιοι που αμφιταλαντεύονται, ή θέλουν να τον πάρουν παρέα αλλά δεν γνωρίζουν τα logistics και φοβούνται ότι θα δυσκολευτούν.
Πολλά ερωτήματα βασανίζουν τις σκέψεις τους. Πώς μπορεί να ταξιδέψει ο σκύλος μου, τι πρέπει να έχω μαζί μου; Επιτρέπεται στις παραλίες; Οι σκύλοι καταλαβαίνουν και βιώνουν το άγχος μας, οπότε αν είστε νευρικοί και σφιγμένοι, ο σκύλος σας μπορεί επίσης να δείξει άγχος και αναστάτωση.
Μπορεί να φαντάζει μπελάς, με τη σωστή οργάνωση όμως και τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς να περάσεις πραγματικά ξέγνοιαστες και αξέχαστες διακοπές μαζί με το σκύλο σου.
- Θα πήγαινες διακοπές χωρίς την ταυτότητά σου; Το ίδιο ισχύει για το σκύλο σου. Είναι απαραίτητο να έχεις μαζί του το βιβλιάριο υγείας του, που αποτελεί ένα είδος ταυτότητας για το ζώο συντροφιάς. Υπάρχει περίπτωση βάσει νόμου να σου ζητηθεί για να αποδειχθεί ότι έχει κάνει τα εμβόλιά του, τις αποπαρασιτώσεις του και ότι είναι ένα σκυλί συντροφιάς με τη βούλα.Αν δεν έχεις βάλει μικροτσίπ είναι μάλλον η ώρα. (Κακώς θα πω, γιατί είναι πλέον υποχρεωτικό από το νόμο αλλά και το μοναδικό μέσο εύρεσης του σκύλου σου, σε περίπτωση που χαθεί.) Επίσης, πολύ χρήσιμη είναι η ταυτοτητούλα στο περιλαίμιο του σκύλου με χαραγμένο το όνομά του και το κινητό σου τηλέφωνο. Διακοπές, πας, μια χαλαρότητα θα υπάρχει, μην αρχίζει και τρέχει κυνηγώντας καμία κατσίκα και χαθεί (real story). Αν κάποιος τον βρει, θα μπορεί να σε ειδοποιήσει κατευθείαν.
– Κάνε ένα μίνι φαρμακείο σε περίπτωση ανάγκης για τον φίλο σου. Η εξοχή είναι μαγική, αλλά ενέχει κινδύνους. Ο/η κτηνίατρος θα σε βοηθήσει προτείνοντάς σου σκευάσματα ιδανικά για τον σκύλο σου. Από χαλαρωτικά ανθοιάματα, σε περίπτωση που φοβάται το ταξίδι μέχρι αντισταμινικά σε περίπτωση αλλεργίας. Φυσιολογικό ορό να ξεπλύνεις καμία πληγή ή μάτι, χάπια για στομαχικές διαταραχές μέχρι και αντίδοτα σε περίπτωση φόλας. Όλα αυτά πάντα με τις οδηγίες του γιατρού του. Προσωπικά πριν πάω σε ένα μέρος, τσεκάρω που έχει το πιο κοντινό κτηνιατρικό κέντρο ή ιατρείο, κρατάω στοιχεία και ώρες λειτουργίας ή τηλέφωνο ανάγκης. Αχρείαστο να είναι, αλλά αν συμβεί κάτι μην ψάχνομαι τελευταία στιγμή.
– Αν θα μείνεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχείο φρόντισε να κάνεις νωρίς την αναζήτησή σου και την κράτησή σου καθώς θα πρέπει να βρεις pet friendly και αυτό αυτόματα μειώνει τις επιλογές σου.
– Όπως και αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις, καλό θα ήταν 24 ώρες πριν να μειώσεις λίγο το φαγητό και τις λιχουδιές και 3 ώρες πριν την αναχώρηση να περιορίσεις τελείως την πρόσβαση σε αυτό. (Συμβουλέψου και τον κτηνίατρό του για ένα εξατομικευμένο για τον σκύλο σου πλάνο) Πίστεψέ με, δε θες να βιώσεις τις επιπτώσεις ενός ζαλισμένου σκύλου με γεμάτο στομάχι. Αν ταξιδέψεις με αμάξι, να κάνεις συχνές στάσεις για μία βόλτα ή ένα περπάτημα. Το ίδιο και με καράβι.
Πλέον υπάρχουν pet friendly καμπίνες και μπορείς να περάσεις εκεί το βράδυ παρέα με τον σκύλο σου. Αλλά να θυμάσαι να τον βγάζεις τακτικά για ένα περπάτημα στο κατάστρωμα. (Πάρε και ένα φίμωτρο, ξέρω ότι ακούγεται περίεργο για ορισμένους, αλλά σε μέρη με πολυκοσμία, ή όταν στιβαζόμαστε στις μπουκαπόρτες θα είσαι πιο άνετος μην τυχόν και συμβεί κάτι. Συχνά λειτουργεί και αποτρεπτικά από το να φάει κάτι από κάτω)
– Και μιας που αναφέρθηκα σε βόλτες, ας υπογραμμίσουμε ότι οι βόλτες γίνονται ΠΑΝΤΑ με λουρί! Ο νόμος επιβάλλει τη χρήση λουριού σε δημόσιους χώρους και είναι βέβαια και επιτακτικό καθώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα σκυλιά. Και ναι, όσο καλό και χαδιάρικο και αν είναι το δικό σου σκυλί, μη ξεχνάμε ότι είναι σκυλί, και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτης συμπεριφοράς αν αισθανθεί φόβο ή ανασφάλεια. Σε οποιοδήποτε λοιπόν εξωτερικό ή δημόσιο χώρο, ο φιλαράκος μας πάντα φοράει λουρί!
– Φτάνεις στον προορισμό σου! Μην τον πάρεις και τρέχετε στις παραλίες κατευθείαν. Μόλις φτάσετε στο δωμάτιο/κάμπινγκ, πήγαινέ τον μία βόλτα, να εγκλιματιστεί και να κάνει τις ανάγκες του (τις οποίες μαζεύουμε βέβαια πάντα και παντού). Να δει τον χώρο που θα μένει και να τον συνηθίσει. Αν αποφασίσεις να τον αφήσεις για λίγες ώρες στο δωμάτιο φρόντισε να είναι απασχολημένος ή να έχει εκτονωθεί πριν, ώστε να κοιμηθεί ήρεμα και να μην ξεσηκώσει τον τόπο με το γαύγισμά του. Τέσταρέ τον πρώτα φεύγοντας για μικρά χρονικά διαστήματα, για να δεις την αντίδρασή του. Μπορεί να μην έχει ακόμα νιώσει άνετα σε αυτόν τον χώρο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και τι όχι. Στον νόμο 4830, το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας (μπορείτε πάντα να ρωτήσετε και τους υπεύθυνους). Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. (Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας επιτρέπονται πάντα και παντού!)
Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού και οι συνοδοι θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.
Προσωπικά επιλέγω παραλίες πιο απομονωμένες. Προτιμώ να έχω ηρεμία και να μην εμπλακώ σε λογομαχίες σχετικά με την παράνομη παραμονή του σκύλου μου στην αμμουδιά ή γιατί έβαλε τις πατούσες της στο νερό. Ότι και αν προτιμήσετε, καλό είναι να γνωρίζετε τον νόμο ώστε πάντα να είστε καλυμμένοι. Είναι όμως και σημαντικό να τον τηρείτε, και να μην αφήνετε ανεξέλεγκτο έναν σκύλο σε μία παραλία με κόσμο καθώς τα ατυχήματα είναι πιθανά και σίγουρα οι λουόμενοι θα παραπονεθούν καθώς δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να ανέχονται και να θέλουν ένα σκυλί στην πετσέτα τους.
Σημαντικό στην παραλία να θυμόμαστε ότι ο σκύλος έχει μικρότερη ανοχή στη ζέστη από εμάς. Δεν είναι δυνατόν να τον αφήνουμε να ψήνεται όλο το καταμεσήμερο κάτω από τον καυτό ήλιο. Είναι σημαντικό να έχει σκιά και καθαρό νερό ώστε να μην κινδυνέψει από θερμοπληξία. (Το ίδιο και μες το αμάξι βέβαια! Δεν αφήνουμε ποτέ σκυλί κλεισμένο μέσα στο αμάξι- φούρνο. Ακόμα και τα 5 λεπτά μπορεί να αποβούν μοιραία).
Επίσης έχε στο νου σου, ότι αν αγαπάει το παιχνίδι με μπαλάκια, και του αρέσει να τα κυνηγάει στο νερό, είναι ιδιαίτερα επίφοβο καθώς κρατώντας την μπάλα στο στόμα του, αναγκαστικά το νερό εισχωρεί και καταπίνει μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα να κάνει εμετό μετά. (Το αλατόνερο μάλιστα αποτελεί τρόπο πρόκλησης εμετού σε περίπτωση που δούμε το σκύλο να τρώει κάτι τοξικό ή δηλητηριώδες). Επίσης δεν το πιέζουμε να μπει στη θάλασσα. Σεβόμαστε ότι απλά μπορεί να μη θέλει.
Έχοντας περάσει πολλές διακοπές και ταξίδια μαζί με την τετράποδη παρέα μου, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι είναι μία εμπειρία που μένει αξέχαστη. Το ότι έχεις μαζί σου το σκυλόπαιδό σου και δεν έχεις άγχος το που είναι, πως περνάει πίσω και τι κάνει από μόνο του δίνει θετικό πρόσημο στην παραμονή σου σε άλλο μέρος. Αλλά και η χαρά που το ίδιο παίρνει όταν σε συνοδεύει σε εξορμήσεις και παιχνίδια, είναι αυτόματα διπλή χαρά για σένα.
Πάντα όμως πρέπει να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και τον νόμο και να κατανοούμε ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άνεση με τα ζώα. Λουρί και καθάρισμα των αναγκών του και καλές διακοπές!