Πολύωρα προκαταρκτικά παιχνίδια, ομαδικά όργια και σεξουαλικές επαφές χωρίς διείσδυση: οι ιδιαίτερες σεξουαλικές συνήθειες μερικών ζώων εξακολουθούν να συναρπάζουν τους επιστήμονες, όπως αναφέρεται σε προ ημερών εκτενές άρθρο του Guardian.

Τα ζώα είναι περίεργα – και αν όχι όλα, πολλά εξ’ αυτών σίγουρα.

Λόγου χάρη, ένα είδος νυχτερίδων που ζουν σε Ευρώπη και Ασία, μπορούν και ζευγαρώνουν… χωρίς διείσδυση. Οι επιστήμονες κατάλαβαν λοιπόν – και καθώς το πέος των αρσενικών είναι πολύ μεγαλύτερο όταν βρίσκεται σε στύση από τον κόλπο των θηλυκών – ότι το σπέρμα μεταφέρεται έπειτα από μια πολύ απλή επαφή με το αιδοίο. Σχεδόν… wireless, θα λέγαμε.

Τα δελφίνια είναι από τα πλέον σεξουαλικά ζώα: ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά, με απίστευτη ταχύτητα, καθώς κολυμπούν όλα μαζί – μιλάμε για ένα είδους μαζικό όργιο και μάλιστα εν κινήσει, με το κοπάδι να κολυμπάει.

Τα δελφίνια φαίνεται μάλιστα να είναι και ελαφρώς… νεκρόφιλα, καθώς αρσενικά έχουν βρεθεί να εισάγουν το πέος τους ακόμη και μέσα σε νεκρά ψάρια.

Από την πλευρά τους, οι φάλαινες του είδους Eubalaena glacialis (μήκους 18 μέτρων), συνηθίζουν να κάνουν προκαταρκτικά επί τρεις ή και περισσότερες ώρες. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι βγαίνουν στα ρηχά στη θάλασσα στο Κέιπ Κόντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ  – ίσως επειδή τους αρέσει… να τις βλέπουν καθώς ερωτοτροπούν.

Οι αρσενικές φάλαινες διαθέτουν μάλιστα τους μεγαλύτερους όρχεις από οποιοδήποτε άλλο ζώο, καθώς ζυγίζουν σχεδόν έναν τόνο, ενώ το πέος τους έχει μήκος έως και τρία μέτρα, με τους επιστήμονες να παρατηρούν μέχρι και συμπεριφορές menage a trois στο είδος αυτό, με δύο αρσενικά να διεισδύουν ταυτόχρονα σε ένα θηλυκό!

«Ο Χέρμαν Μέλβιλ σημείωνε στον “Moby Dick” [σ.σ: dick σημαίνει «πέος» και ο συγγραφέας σαφώς και το γνώριζε αυτό] ότι, σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα άλλα ζώα, οι φάλαινες ζευγαρώνουν ενώ βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο», αναφέρεται στο άρθρο, προσθέτοντας ότι ο Μέλβιλ σκέφτηκε την ιστορία αυτή ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα μικρό ψαροκάικο στον Ινδικό ωκεανό, οπότε και είδε ένα ζευγάρι τεράστιους φυσητήρες ενωμένους, κοιλιά με κοιλιά να κολυμπούν κάτω από το πλοίο.

Αλλά και τα πρωτεύοντα του είδους μπονόμπο εκδηλώνουν την ομοφυλοφιλία τους πολύ συχνά, όπως και οι φάλαινες, καθώς οι αρσενικές όρκες κάνουν συχνά σεξ μεταξύ τους, ως πρόβα για το μελλοντικό ζευγάρωμα με τις θηλυκές. «Το γκέι και το queer είναι ο κανόνας στις φάλαινες», σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι ο γνωστός ερευνητής του συγκεκριμένου είδους φαλαινών, o βιολόγος δρ Λανς Μπάρετ-Λέναρντ, έχει αναφέρει ότι στο πλαίσιο 126 ταξιδιών παρατήρησης κατέγραψε κυρίως και πρωτίστως μια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στις όρκες ενώ το ζευγάρωμα με θηλυκά ήταν ένα θέαμα εξαιρετικά σπάνιο.

Η σεξουαλική εξέλιξη δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο, καθώς οι επιστήμονες αναρωτιούνται, για τα χταπόδια, πώς να είναι άραγε το σεξ για ένα ζώο του οποίου το κάθε πλοκάμι διαθέτει εγκέφαλο και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα πλοκάμια του; Γι’ αυτό ίσως και ο ιάπωνας καλλιτέχνης Χοκουσάι δημιούργησε προ 200 ετών ένα εκπληκτικό έργο όπου μια γυναίκα κάνει σεξ με ένα χταπόδι. 

Οι δε συγγενείς των χταποδιών, οι σουπιές, όπως αναφέρει ο επιστήμονας Πίτερ Γκόντφρεϊ-Σμιθ αναφέρει στο βιβλίο του για τα κεφαλόποδα, «Other Minds», ζευγαρώνουν κεφάλι με κεφάλι και μετά από λίγα λεπτά ακινησίας το αρσενικό χρησιμοποιεί το αριστερό τέταρτο πλοκάμι του για να πάρει ένα «πακέτο» με σπέρμα και να το τοποθετήσει σε μια ειδική θήκη κάτω από το στόμα του θηλυκού.

Οι εντυπωσιακές εναλλαγές φύλων προκειμένου να επιβιώσουν

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όλα τα ζώα έχουν μια καθαρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των φύλων, επειδή οι διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Όμως όσο περισσότερο οι επιστήμονες εμβαθύνουν στην μελέτη για την άγρια ζωή, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι η φύση δεν έχει αμετάβλητους κανόνες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι αρσενικοί ιππόκαμποι μένουν έγκυοι και γεννούν. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει περισσότερα για τα ζώα που αψηφούν τις προσδοκίες όσον αφορά τους κανόνες του φύλου.

Όμως για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα είδη εξέλιξαν ειδικά χαρακτηριστικά ή κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση πρέπει αρχικά να καταλάβουμε γιατί τα αρσενικά και τα θηλυκά πολλών ειδών εξελίχθηκαν ώστε να μοιάζουν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Στο μεγαλύτερο μέρος του ζωικού βασιλείου, τα θηλυκά έχουν πεπερασμένο αριθμό ωαρίων, ενώ τα αρσενικά έχουν άπειρο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Αυτό είναι γνωστό ως ανισογαμία, και συνήθως προκαλεί τον ανταγωνισμό των αρσενικών για τα θηλυκά μέσω της εξέλιξης του είδους, που αναπτύσσουν είτε «όπλα», όπως τα κέρατα στα ελάφια, ή «στολίδια», όπως η εντυπωσιακά όμορφη ουρά του παγωνιού. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον των θηλυκών να είναι πιο επιλεκτικά όσον αφορά τους συντρόφους τους.

Π.χ. ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού (Crepidula fornicata) δημιουργεί μικρούς πύργους από επτά ή περισσότερα σαλιγκάρια, τα οποία αλλάζουν φύλο από τα μεγαλύτερα θηλυκά στη βάση του πύργου, ως τα νεαρότερα αρσενικά στην κορυφή. Αν ένα θηλυκό πεθάνει, ένα από τα αρσενικά αλλάζει φύλο και λαμβάνει τη θέση του!

Και οι θαλάσσιοι ίπποι διαθέτουν οστό στο πέος τους, το οποίο βοηθά σημαντικά στην προσπάθεια για σεξουαλική επαφή, με δεδομένο ότι ο κάτοχός του έχει βάρος ενάμιση τόνο, ενώ το θηλυκό έχει το μισό βάρος από το αρσενικό. Οπως εξήγησε ο επιστήμονας Ρίτσαρντ Σαμπίν, «το οστό αυτό επιτρέπει στον αρσενικό θαλάσσιο ίππο να διατηρήσει τη σεξουαλική πράξη για ένα χρονικό διάστημα ικανό ώστε το σπέρμα να φθάσει στον στόχο του». 

Οι περίεργες σεξουαλικές συνήθειες των πτηνών

Σε ό,τι αφορά τα πτηνά, στη Νότια Αφρική οι ντόπιες στρουθοκάμηλοι έχουν ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: ένα ψευδο-πέος, ένα εύκαμπτο κομμάτι ροζ κρέατος, ενώ οι πιγκουίνοι επίσης στη Νότια Αφρική «ζευγαρώνουν μπροστά στους υπόλοιπους πιγκουίνους, οι οποίοι μαζεύονται γύρω-γύρω χαζεύοντας το θέμα και βγάζοντας κραυγές».

Το πιο περίεργο σεξ μεταξύ πτηνών αφορά στο είδος Prunella modularis που απαντάται στις περιοχές της Ευρώπης και στην Ασία. «Τα αρσενικά ραμφίζουν το τρήμα των θηλυκών στο οποίο καταλήγει τόσο το γαστρεντερικό, όσο και το ουροποιητικό σύστημα ενώ χρησιμοποιείται ταυτοχρόνως για την αναπαραγωγή (το ίδιο τρήμα διαθέτουν οι έχιδνες και οι πλατύποδες) για να τα κάνουν να αποβάλουν το σπέρμα του προηγούμενου σεξουαλικού συντρόφου προτού το αντικαταστήσουν με το δικό τους. Μοιάζει με όσα συμβαίνουν στην [σ.σ: ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ] “Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας”», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, οι θηλυκές παπιες του είδους Cairina moschata έχουν αναπτύξει ειδικό μηχανισμό στα γεννητικά τους όργανα, προκειμένου να αποφεύγουν τα μεγάλα πέη των αρσενικών -δεδομένου ότι το πέος των αρσενικών είναι μεγάλο και έχει το σχήμα τιρμπουσόν. Συγκεκριμένα, έχουν αναπτύξει κόλπους με σπείρες, που στρέφονται αντίθετα προς στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και είναι ασύμβατοι με την αριστερόστροφη κατεύθυνση των μελών των αρσενικών.