Στα «Πουλιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ένα κοπάδι γλάρων εξεγείρεται μυστηριωδώς απέναντι στους κατοίκους μιας παραθαλάσσιας αμερικανικής κωμόπολης και αρχίζει να χώνει τα μυτερά του ράμφη στις ξένες υποθέσεις.
Η ζωή όμως μιμείται την κινηματογραφική μυθοπλασία και κάποια από τα πιο εφιαλτικά σενάρια της σύγχρονης γενετικής τείνουν να γίνουν πραγματικότητα από τα ίδια τα ζώα. Οι επιστήμονες κρούουν εσχάτως τον κώδωνα του κινδύνου ισχυριζόμενοι ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιφέρει μια αντίστοιχη μετάλλαξη στο γενετικό κώδικα των ζώων του πλανήτη, τα οποία πλέον δεν θα είναι τόσο φιλήσυχα όσο παλιότερα.
Κοινώς, ξεχάστε εικόνες όπως πρόβατα να βόσκουν αμέριμνα, σκυλιά να γλείφουν το πόδι του αφεντικού τους και δελφίνια να κουβαλάνε ανθρώπους πάνω στα πτερύγιά τους: το νέο πλάνο περιλαμβάνει αιμοβόρικα πρόβατα να επιτίθενται αγεληδόν, σκυλιά να κόβουν ολόκληρα κομμάτια σάρκας από τους περαστικούς και δελφίνια-ταλιμπάν σε επιθέσεις αυτοκτονίας πάνω σε καΐκια.
Οι βιολόγοι που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα, εκτός του ότι κατέληξαν σε μερικά συγκλονιστικά συμπεράσματα σχετικά με την, ολοένα και πιο βίαιη, ζωική συμπεριφορά, φρόντισαν να μας παρέχουν και με μερικά αδιάσειστα περιστατικά που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις μας με όλα τα δίποδα, τετράποδα, πουλιά, ερπετά και ψάρια του κόσμου αυτού:
– Στο Πεκίνο, μια ομάδα κινέζων βιολόγων κατέγραψε 90.000 επιθέσεις σε ανθρώπους από εξαγριωμένους σκύλους και εκδικητικές γάτες. Λίγο παραδίπλα, στο Μέμφις των Η.Π.Α. ένας σκύλος, κρατώντας ένα περίστροφο ανάμεσα στα δόντια του (!), πυροβόλησε (κατά λάθος ή επίτηδες, δεν γνωρίζουμε) τον ιδιοκτήτη του.
– Ένα τσιγάρο δρόμο παραδίπλα, στη Βομβάη της Ινδίας, ένα κοπάδι από λεοπαρδάλεις εισέβαλαν σε ένα χωριό και ξέσκισαν με τα νύχια τους 22 άτομα.
– Κάποια κοπάδια από ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας εθεάθησαν από ζωολόγους να βιάζουν (!) λευκούς ρινόκερους. Και έχει και συνέχεια: μέσα σε μια δεκαετία σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι στα βάθη της νιγηριανής ζούγκλας από αιφνιδιαστικές επιθέσεις ελεφάντων στα χωριά τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για τέτοιο μίσος που κάποιοι ελέφαντες δεν παρατούσαν το κυνήγι αν πρώτα δεν πολτοποιούσαν πλήρως το θύμα τους κάτω από τις βαριές τους πατούσες. Δεν είναι τυχαία, θαρρώ, η έκφραση «έχει μνήμη ελέφαντα».
– Το χωριό Μαμούρας στην Αλβανία έγινε διάσημο παγκοσμίως όταν ένα κοπάδι από 200 σκυλιά κατέβηκε από τα παρακείμενα βουνά και έστειλε στο νοσοκομείο την πλειοψηφία των κατοίκων της μικρής αυτής πόλης.- Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητοδρόμους της Ινδίας κόπηκε στα δυο, όταν κατελήφθη από 2.000 εξαγριωμένες μαϊμούδες που βγήκαν από τα δάση, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
– Τον Σεπτέμβριο του 2006, ο διάσημος παρουσιαστής του Discovery Channel, Στιβ «Κροκοδειλάκιας» Ιργουιν, πέθανε από το θανάσιμο κεντρί ενός σαλαχιού, την ώρα που κινηματογραφούσε ένα ντοκιμαντέρ που κατόπιν θα το αφιέρωνε στη μικρή του κόρη, Μπίντι. Το περιστατικό θα περνούσε απαρατήρητο για τους επιστήμονες, αν δεν ήταν το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό θανατηφόρας επίθεσης από τα, κατά τ’ άλλα, ειρηνικά σαλάχια.
– Στα ανοιχτά της Φλόριδα ο Τζέιμς Μπερτάκις ψάρευε αμέριμνος με έναν φίλο του μέσα στο καΐκι του, όταν ένα γιγάντιο σαλάχι πετάχτηκε εξαπίνης από τη θάλασσα και προσγειώθηκε –κυριολεκτικά- φαρδύ πλατύ στην αγκαλιά του. Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, τον τσίμπησε και τον έστειλε να κάνει παρέα στον Ιργουιν.
– Τέσσερεις παραθαλάσσιες αγγλικές κωμοπόλεις στα νοτιοδυτικά της Βρετάνιας δεχτήκαν επιθέσεις από σμήνη γλάρων. Τα γλαρόνια επιτέθηκαν αδιακρίτως σε νέους, γέρους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σκορπώντας τον τρόμο. Σε μια από αυτές τις πόλεις μάλιστα σημειώθηκε το εξής εκπληκτικό: ένας κύκνος βγήκε από μια λίμνη και τσίμπησε έναν σκύλο.
– Στη Βοστόνη καταγράφηκαν περιστατικά αγριόγαλων που, τις μέρες των Ευχαριστιών, ξέφυγαν από την εποπτεία των κυρίων τους και επιτέθηκαν σε διερχομένους περαστικούς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μασαχουσέτης.
– Στην κομητεία Σονόμα στη Καλιφόρνια, μια παρέα από κότες επιτέθηκαν στα μικρά παιδιά της γειτονικής αυλής. Η μητέρα τους δήλωσε τρομοκρατημένη «από τη θέα των παιδιών μου να κλαίνε αιμόφυρτα στον κήπο του σπιτιού μου».
– Στο πολωνικό χωριό Στουμπιένκο, ένα κοπάδι από πελαργούς τρελάθηκε και άρχισε, εν είδη καμικάζι, να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις και να σκοτώνει τις κότες της περιοχής. Η γενοκτονία των κοτόπουλων σταμάτησε μόνο όταν οι πελαργοί άρχισαν να επιτίθενται σποραδικά και σε ανθρώπινους στόχους.
– Στο Σολτ Σπρινγκς της Φλόριδα οι αλιγάτορες τα πήραν στο κρανίο και έφαγαν, σε διάστημα μιας εβδομάδας, τρεις γυναίκες.
– Μια κοινότητα χιμπατζήδων που ζει στις σαβάνες της Σενεγάλης διαπιστώθηκε ότι προχώρησε στη χρήση ακοντίων, τα οποία ακονίζουν με τα δόντια τους! Ένας χιμπατζής έμαθε πως χρησιμοποιούν το δόρυ και το δίδαξε στους υπολοίπους, με αποτέλεσμα πολλά μωρά από τα παραδίπλα χωριά να βρεθούν σφαγμένα. Ένα άλλο είδος χιμπατζήδων της Τανζανίας και της Ουγκάντας μπορεί να μην διαθέτουν τόσο εξειδικευμένες, περί οπλοποιίας, γνώσεις, αλλά κατάφεραν να σκοτώσουν οκτώ ανθρώπινα μωρά με τα γυμνά τους χέρια.
– Εξίσου αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά επιθέσεων των καλύτερων φίλων του ανθρώπου απέναντι στο είδος μας. Ένα κοπάδι από ψυχωτικά δελφίνια καταδίωξαν και επιτέθηκαν σε ένα καΐκι στα ανοιχτά της Βρετάνης, στη Γαλλία, κάνοντας τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τον ρόλο των συγγενών του Φλίπερ στη διατροφική αλυσίδα. Τα δελφίνια, που αιώνες τώρα θεωρούνται, λόγω βιολογικής δομής και σύστασης, τα πιο φιλικά προς στον άνθρωπο θηλαστικά, άρχισαν να τρομοκρατούν ναυτικούς και κολυμβητές, αναγκάζοντας τους ζωολόγους να απορρίψουν πλέον το αξίωμα «φιλήσυχο δελφίνι»
– Ένας θαλάσσιος ελέφαντας στην Αλάσκα την είδε ξαφνικά… Μανταλένα: πήδηξε μέσα στο καΐκι ενός ναυτικού και αφού τον σκότωσε, τον έριξε στη θάλασσα. Μοιάζει απίστευτο, αλλά δεν είναι.
– Οι κάστορες της Λευκορωσίας έχουν παρανοήσει, όντες υπεύθυνοι για την πρώτη καταγεγραμμένη στα χρονικά θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο. Ένα ανάλογο περιστατικό είχαμε και στην πόλη Λίντεσμπεργκ της Σουηδίας: ένας κάστορας επιτέθηκε σε μια γυναίκα, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά με τα μυτερά του δόντια.
– Τέλος, πριν μερικά χρόνια έλαβε χώρα η πρώτη μάχη μεταξύ ανθρώπων και μαϊμούδων της σύγχρονης ιστορίας. Αιτία; Τρεις μεγάλες δεξαμενές νερού που θα εξυπηρετούσαν τις υδάτινες ανάγκες της Μαντέρα, μιας περιοχής κοντά στα σύνορα της Κένυα με τη Σομαλία. Για τον έλεγχο τους πάλεψαν μια ομάδα από κενυάτες και ένα κοπάδι από άγριες μαϊμούδες. Η έκβαση της μάχης ήταν νικηφόρα για τις δεύτερες και οι πρώτοι επέστρεψαν ηττημένοι στο χωριό τους, έχοντας χάσει στο πεδίο της μάχης δέκα συντρόφους τους…
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δοκιμάσετε να κλωτσήσετε το σκυλί που γαβγίζει προς το μέρος σας, ξανασκεφτείτε το…