«Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν μυστηριώδη νησιά που κανείς δεν μπορεί να επισκεφθεί. Πολλά από αυτά τα νησιά είναι ανεξερεύνητα ή ακατοίκητα. Απαγορεύεται αυστηρά στους επισκέπτες να πατήσουν το πόδι τους σε αυτά. Ενώ ορισμένα νησιά είναι απαγορευμένα λόγω της δυνητικά επικίνδυνης φύσης τους, άλλα κρατούνται μακριά από τους επισκέπτες για άλλους λόγους».
Αυτά γράφαμε πέρσι σε αυτό εδώ το site αναφορικά με απαγορευμένα, ανά την υφήλιο, νησιά.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με απαγορευμένα μέρη ΓΕΝΙΚΑ και όχι μόνο και αποκλειστικά νησιά: Από ένα νησί γεμάτο φίδια μέχρι ένα θησαυροφυλάκιο που περιέχει μια πολύ ειδική μυστική συνταγή, δείτε μερικά από τα πολλά επικίνδυνα, μυστηριώδη ή αλλιώς απαγορευμένα μέρη που είναι εκτός ορίων για το ευρύ κοινό.
Τα 17 πιο απαγορευμένα μέρη του πλανήτη
1. Ilha da Queimada Grande
Το Ilha da Queimada Grande, ή αλλιώς “Νησί των φιδιών”, είναι ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας που φιλοξενεί ένα σπάνιο και απίστευτα θανατηφόρο είδος φιδιού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν ένα έως πέντε φίδια για κάθε τετραγωνικό μέτρο γης στο νησί των 43 εκταρίων. Οι οχιές έχουν αναπτύξει ένα δηλητηριώδες δάγκωμα αρκετά ισχυρό και είναι τόσο επικίνδυνες που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει απαγορεύσει στους ανθρώπους να επισκέπτονται την περιοχή. Σπάνιες εξαιρέσεις γίνονται, κυρίως για τους επιστήμονες που μελετούν το είδος, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από γιατρό -για παν ενδεχόμενο.
2. Σπήλαιο Lascaux
Αν και δεν είναι πολλοί αυτοί που ανυπομονούν να πάνε στο νησί των φιδιών, ίσως να ανυπομονούσατε να επισκεφθείτε το σπήλαιο Lascaux στη Γαλλία. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1940 και περιέχει μερικές από τις πιο εμβληματικές σπηλαιογραφίες που έχουν μελετηθεί ποτέ. Τα σκίτσα αλόγων, ελαφιών και άλλων ζώων χρονολογούνται από την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, πριν από 15.000 έως 17.000 χρόνια. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1948 και έκλεισε οριστικά μετά από μόλις 15 χρόνια, το 1963. Ο λόγος είναι ότι τα τεχνητά φώτα που είχαν εγκατασταθεί εκεί είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη φυκιών στα τοιχώματα του σπηλαίου και προκαλούσαν το ξεθώριασμα των χρωμάτων της ζωγραφικής. Τα μικρόβια που έφεραν οι άνθρωποι μαζί τους προφανώς δεν βοηθούσαν επίσης την όλη κατάσταση. Το σπήλαιο Lascaux είναι πλέον απαγορευμένο για τους επισκέπτες, αλλά οι λάτρεις της αρχαιολογίας μπορούν να επισκεφθούν ένα τέλειο αντίγραφο του χώρου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
3. Ise Grand Shrine
Το Μεγάλο Ιερό της (πόλης) Ίσε θεωρείται ο ιερότερος χώρος του Σιντοϊσμού στην Ιαπωνία. Το «Μεγάλο Ιερό», από τους παλαιότερους σιντοϊστικούς ναούς, αφιερωμένο στην λατρεία της ιαπωνικής Θεάς του Ήλιου, Αματεράσου, βρίσκεται στην πόλη Ίσε, στο νησί Χονσού, 300 χλμ. βόρεια του Τόκυο. Ουσιαστικά, πρόκειται περί συμπλέγματος εκατόν είκοσι τριών (123)σιντοϊστικών ιερών, που ομαδοποιούνται γύρω από δυο κεντρικά ιερά : το (εσωτερικό) Ναϊκού (Naikū) και το (εξωτερικό) Γκεκού (Gekū). Το εσωτερικό ιερό, το Ναϊκού, που επίσημα ονομάζεται «Κόταϊ Τζινγκού» βρίσκεται στην πόλη Ουτζί-τάτσι και είναι αφιερωμένο στη λατρεία της Αματεράσου, η οποία πιστεύεται ότι κατοικεί εκεί και η οποία σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί την πρόγονο της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας. Τα κτήρια του ιερού είναι κατασκευασμένα από κυπαρίσσι και τα ξύλα συνδέονται μεταξύ τους χωρίς τη χρήση καρφιών. Το εξωτερικό ιερό, το Γκεκού, που ονομάζεται επίσημα «Τογιοούκε Νταϊτζινγκού» βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μακριά από το Ναϊκού και είναι αφιερωμένο στην Toyouke-Ōmikami, τη θεά της γεωργίας και της βιομηχανίας. Κάθε είκοσι χρόνια το παλιό ιερό κατεδαφίζεται και δημιουργείται ένα καινούργιο, που είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο. Σύμφωνα με την αντίληψη του Σιντοϊσμού τα Ιερά συμβολίζουν τη φύση, που αναγεννάται διαρκώς και ανανεώνεται. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται πάντα καινούργια και μεταδίδεται η παραδοσιακή τεχνική κατασκευής τους από γενιά σε γενιά. Η πιο πρόσφατη ανακατασκευή του Ιερού έγινε το 2013. Ενώ οι τουρίστες μπορούν να το δουν από το εξωτερικό, το εσωτερικό του ιερού είναι προσβάσιμο μόνο για τις υψηλότερες ιέρειες ή ιερείς.
4.Το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο σπόρων του Σβάλμπαρντ
To Svalbard Global Seed Vault ή Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρκτικό νησί Σπιτσμπέργκεν στη Νορβηγία. Ο χώρος των 11.000 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο δείγματα σπόρων που προέρχονται από μέρη σε όλο τον κόσμο. Το θησαυροφυλάκιο λειτουργεί ως ένα είδος «εφεδρικού δίσκου» όλων των καλλιεργειών του κόσμου, διατηρώντας τα δείγματα σε ένα ασφαλές μέρος σε περίπτωση που μια καταστροφή τα εξαφανίσει ποτέ στο φυσικό τους περιβάλλον. Η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη για να προστατεύει το περιεχόμενό της από ανεπιθύμητους επισκέπτες μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Είναι αρκετά βαθιά στο υπέδαφος και αρκετά ψηλά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ώστε να αντέχει σε σεισμούς, άνοδο των ωκεανών και πυρηνικές επιθέσεις.
5. Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού
Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Βατικανό στη Ρώμη κάθε χρόνο, αλλά υπάρχει τουλάχιστον μια περιοχή στο μικροσκοπικό κράτος που είναι αυστηρά εκτός ορίων. Το Αποστολικό Αρχείο του Βατικανού (ή Μυστικά Αρχεία του Βατικανού), που ιδρύθηκε το 1612, περιέχει τα προσωπικά έγγραφα όλων των παπών. Τα αρχεία ήταν πλήρως απόρρητα μέχρι το 1881, όταν ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ έδωσε στους καθολικούς μελετητές ειδική πρόσβαση στο υλικό. Σήμερα, η συλλογή παραμένει κλειστή για όλους εκτός από ορισμένους διαπιστευμένους μελετητές. Οι ερευνητές στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος μπορούν να ζητούν έως και πέντε αρχεία την ημέρα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν, διότι η περιήγηση απαγορεύεται.
6. Το θησαυροφυλάκιο της Coca-Cola
Το World of Coca-Cola Museum στην Ατλάντα της Τζόρτζια φιλοξενεί ένα θησαυροφυλάκιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που λέγεται ότι φυλάει τη μυστική φόρμουλα/συνταγή του αναψυκτικού. Οι τουρίστες μπορούν να το δουν από έξω, αλλά το εσωτερικό του περιορίζεται αυστηρά στα ανώτατα στελέχη. Αν και το ίδιο το θησαυροφυλάκιο είναι πιθανότατα ένα διαφημιστικό κόλπο, η φόρμουλα είναι όντως μια πραγματική, χειρόγραφη συνταγή που βρίσκεται στην κατοχή της εταιρείας τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920.
7. Uluru (πρώην Ayers Rock)
Ένα από τα πιο διάσημα απαγορευμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαγορευμένο για τόσο πολύ καιρό. Τον Οκτώβριο του 2019, το Uluru, ή αλλιώς το ορόσημο της Αυστραλίας που παλαιότερα ήταν γνωστό ως Ayers Rock, έκλεισε για το κοινό. Οι ορειβάτες έκαναν πεζοπορία στην ύπαιθρο για δεκαετίες μόνο και μόνο για να σκαρφαλώσουν στον εμβληματικό βραχώδη σχηματισμό. Αλλά πολύ πριν γίνει τουριστικό αξιοθέατο, το Ουλούρου ήταν ιερός τόπος για τις ομάδες των αυτοχθόνων ιθαγενών ή Αβορίγινων. Έπειτα από συνεχή αιτήματα των ιθαγενών Anangu, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Πάρκου Uluru-Kata Tjuta ανακοίνωσε τελικά το 2017 τα σχέδιά του να απαγορεύσει οριστικά την είσοδο των πεζοπόρων στην περιοχή. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την περιοχή, αλλά η αναρρίχηση στον βράχο απαγορεύεται.
8.Τ ο νησί Surtsey
Τη δεκαετία του 1960, μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο νησί στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας. Το νησί, που ονομάζεται Surtsey, έχει γίνει ένα πραγματικό γεωλογικό case study για το πώς αναπτύσσονται τα οικοσυστήματα χωρίς καμία παρέμβαση από τον άνθρωπο -εκτός από τους επιστήμονες που μελετούν το νησί, δηλαδή. Μερικές από τις μορφές ζωής που έχουν βρει το δρόμο τους προς το Surtsey περιλαμβάνουν μούχλες, μύκητες, τουλάχιστον 89 είδη πουλιών και ένα σπάνιο είδος ντομάτας, το οποίο αναγνώρισε το 1969, ένας Ισλανδός επιστήμονας ονόματι Ágúst Bjarnason.
9. Το νησί Χερντ
Κάποια νησιά είναι απαγορευμένα για το καλό του κοινού. Το νησί Heard στην Ανταρκτική είναι αυστραλιανό έδαφος και είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη Γη. Ένα ηφαίστειο ύψους 3.000 μέτρων στο νησί με το όνομα Mawson Peak είναι ενεργό τουλάχιστον από το 2000 και οι ταχύτητες του ανέμου εκεί κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 20 μίλια/ώρα. Αν και θα μπορούσατε να ζητήσετε άδεια για να επισκεφθείτε το νησί, το να φτάσετε εκεί δεν θα ήταν εύκολο: το νησί Χερντ είναι ένα ταξίδι τουλάχιστον δύο εβδομάδων με πλοίο από την Αυστραλία.
10. Η ζώνη αποκλεισμού του Μοντσεράτ
Όταν το ηφαίστειο Soufrière Hills στο νησί Μοντσεράτ της Καραϊβικής ξύπνησε από την αδράνεια το 1995, η κοντινή πόλη Plymouth εκκενώθηκε και τελικά εγκαταλείφθηκε εντελώς, καθώς οι εκρήξεις συνεχίστηκαν. Η στάχτη κατέκαψε την πόλη, μετατρέποντάς την σε μια σύγχρονη Πομπηία. Παρόλο που το ηφαίστειο δεν είναι τόσο καταστροφικό όσο ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, υπάρχει πιθανότητα να εκραγεί ξανά, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από το μισό νησί εξακολουθεί να αποτελεί απαγορευμένο έδαφος για όλους.
11. Η ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ
Μετά την τήξη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία το 1986, δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 18 μιλίων γύρω από την περιοχή. Αν και εξακολουθεί να είναι παράνομο να ζει κανείς εκεί, μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με έναν αδειούχο ξεναγό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης αποκλεισμού είναι πλέον ανοιχτό για τους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης αίθουσας ελέγχου του αντιδραστήρα 4, όπου έλαβε χώρα η καταστροφή. Θα χρειαστείτε στολή προστασίας για να μπείτε στο δωμάτιο ελέγχου καθώς και πολλές προσευχές σε όποιον θεό πιστεύετε ώστε να μην προσβληθείτε από ραδιενέργεια.
12. Area 51
Η Area 51 είναι ως γνωστόν απαγορευμένη για το κοινό. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξή της μέχρι το 2013, όταν τελικά παραδέχτηκε ότι υπήρχε πράγματι μια τέτοια περιοχή στην έρημο της Νεβάδα. Η αλήθεια είναι ακόμα εκεί έξω, ακόμη και αν κανείς από εμάς δεν μπορεί να την διαπιστώσει ή εντοπίσει.
13. Το «Γραφείο 39» της Βόρειας Κορέας
Κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί την Βόρεια Κορέα ΓΕΝΙΚΑ, αλλά ειδικά το Γραφείο 39 το οποίο αντί για στρατιωτικά μυστικά, λέγεται ότι κρύβει πράγματα όπως το «Viagra της μαύρης αγοράς» και είναι το όνομα ενός πραγματικού γραφείου στο κτίριο του Κ.Κ.Β.Κ. στην πρωτεύουσα της χώρας, Πιονγκγιάνγκ.
14. Το νησί της Ποβέλια
Η Poveglia στην Ιταλία είναι έρημη σήμερα, αλλά λέγεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, 160.000 άνθρωποι έζησαν και πέθαναν εκεί. Το βενετσιάνικο νησί έγινε σταθμός καραντίνας το 1793, και για δύο δεκαετίες αποτελούσε χώρο για τα πιθανά θύματα της βουβωνικής πανώλης. Εκεί πέθαναν τόσοι πολλοί άνθρωποι που λέγεται ότι μέχρι και το 50% του εδάφους του νησιού περιέχει ανθρώπινα λείψανα. Ο σταθμός καραντίνας έκλεισε το 1814, αλλά η σκοτεινή ιστορία της Poveglia δεν τελείωσε εκεί. Μια ψυχιατρική κλινική άνοιξε στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και γρήγορα απέκτησε φήμη για την απάνθρωπη μεταχείριση των ασθενών της. Το νοσοκομείο έκλεισε μετά από μερικές δεκαετίες, και σήμερα το κατάφυτο νησί είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστό για τους επισκέπτες – εκτός από τους περιστασιακούς κυνηγούς φαντασμάτων.
15. Το νησί North Brother
Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί επίσης ένα εγκαταλελειμμένο νησί καραντίνας. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το North Brother Island στον ποταμό East River έγινε ο χώρος ενός νοσοκομείου για ασθενείς με μεταδοτικές ασθένειες. Η πιο διάσημη ασθενής του ήταν η Typhoid Mary, η πρώτη γνωστή ασυμπτωματική φορέας του βακτηρίου που ευθύνεται για τον τυφοειδή πυρετό στην Αμερική. Η Mary Mallon [που την είδαμε ως χαρακτήρα στην εξαιρετική σειρά The Knick] κόλλησε εν αγνοία της δεκάδες ανθρώπους ενώ εργαζόταν ως μαγείρισσα στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Πέρασε τρία χρόνια σε καραντίνα στο North Brother Island μετά το πρώτο ξέσπασμα που προκάλεσε, και όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερη, επέστρεψε στο μαγείρεμα και μόλυνε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Η Mary στάλθηκε πίσω στο νοσοκομείο παρά τη θέλησή της το 1915 και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό της το 1938. Το έρημο νησί εξυπηρετεί τώρα ένα καταφύγιο πουλιών. Είναι απρόσιτο για το ευρύ κοινό, αλλά η πόλη κάνει κάποιες εξαιρέσεις για επισκέπτες που έχουν συγκεκριμένους “ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς” λόγους προκειμένου να το επισκεφθούν.
16. Ο ύφαλος Heart Reef
Ο ύφαλος Heart Reef, ο οποίος αποτελεί μέρος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου της Αυστραλίας, είναι ένας σοβαρός υποψήφιος για την “πιο φωτογενή τοποθεσία του κόσμου”. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο ύφαλος έχει σχήμα καρδιάς και έχει γίνει αντικείμενο αμέτρητων αναρτήσεων στο Instagram και τουριστικών εκστρατειών. Μπορεί να είναι εμβληματικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να τον δείτε από κοντά. Έτσι, αν θέλετε να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία διακοπών χωρίς να βλάψετε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, θα πρέπει να πληρώσετε για μια βόλτα με ελικόπτερο.
17. Η εκκλησία της Αιθιοπίας που ισχυρίζεται ότι κατέχει την Κιβωτό της Διαθήκης
Η Αιθιοπία ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί την Κιβωτό της Διαθήκης. Φυλάσσεται σε μια εκκλησία στην πόλη Aksum, η οποία φυλάσσεται τόσο καλά, που ακόμα και ο Ιντιάνα Τζόουνς θα δυσκολευόταν να μπει μέσα. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι μοναχοί που φυλάνε τον θησαυρό έχουν εκπαιδευτεί να σκοτώνουν με γυμνά χέρια. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, μόνο ο μοναχός που έχει οριστεί ως φύλακας μπορεί να δει την Κιβωτό, και αφού αναλάβει το ρόλο του δεν επιτρέπεται να φύγει από το χώρο της εκκλησίας για το υπόλοιπο της ζωής του [το οποίο θυμίζει την υπόθεση της τρίτης ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς].
Βοnus: Το Maya Bay
Αν έχετε δει την ταινία «The Beach», θα γνωρίζετε το Maya Bay. Ο κόλπος Μάγια στην Ταϊλάνδη έκλεισε επίσης για να προστατευθεί το περιβάλλον του από τους επισκέπτες, αλλά το κλείσιμο είναι μόνο προσωρινό. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας The Beach του Λεονάρντο Ντι Κάπριο το 2000, ο κόλπος Μάγια έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η παραλία προσέλκυε εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο στο απόγειό της, γεγονός που εξαφάνισε πολλά από τα κοράλλια που ήταν ενδημικά στην περιοχή. Η Ταϊλάνδη πήρε την απόφαση να κλείσει τον κόλπο Maya τον Ιούνιο του 2018 για να δώσει στο οικοσύστημα την ευκαιρία να ανακάμψει. Η παραλία άνοιξε επίσημα ξανά τον Ιανουάριο του 2022 με νέους κανόνες για τους επισκέπτες.