Φανταστείτε ότι μία μέρα κάποιος σούπερ κακός με υπερφυσικές δυνάμεις αφαιρεί όλο το οξυγόνο της Γης -συμπεριλαμβανομένου αυτού που είναι δεσμευμένο στο νερό- με σκοπό να την καταστρέψει, αλλά τελικά τα καταφέρνει μόνο για 5 δευτερόλεπτα, αφού εμπόδισε ή τον σκότωσε ο Doctor Strange. Αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα θα ήταν αρκετός χρόνος για να εκραγούν ζωντανοί οργανισμοί, να γκρεμιστούν κτίρια, να πέσουν αεροπλάνα και ο ουρανός να καλυφθεί από τη μαυρίλα της αβύσσου.
Πρόκειται για ένα σενάριο αποκάλυψης που άνετα θα μπορούσε να υλοποιήσει η Marvel και μάλιστα θα βασιζόταν σε νόμους της αστροφυσικής, της γεωλογίας και της χημείας. Μπορεί η καταστροφή του πλανήτη μας να μας ακούγεται σαν κάτι ουτοπικό που δεν μας αγγίζει, όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μακρινό μέλλον.
Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience υποστηρίζει ότι μέσα σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα της Γης θα επιστρέψει σε μια χαμηλή σε οξυγόνο και πλούσια σε μεθάνιο σύνθεση. Σε ένα άλλο σχετικό δημοσίευμα του New Atlas, εκτιμάται πως σε περίπου 1,1 δισ. χρόνια τα επίπεδα οξυγόνου θα πέσουν περίπου στο 1% των σημερινών. Ο βασικός λόγος της απο-οξυγόνωσης αυτής, σύμφωνα με τα μοντέλα, είναι ο Ήλιος: Καθώς γηράσκει, το άστρο μας (το οποίο, παρεμπιπτόντως, εκτιμάται πως σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια θα έχει διασταλεί σε βαθμό που θα «καταπιεί» τη Γη) γίνεται φωτεινότερο και θερμότερο, κάτι που αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια και διασπά το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι παράγοντες αυτοί θα σκοτώσουν τη χλωρίδα του πλανήτη μας, στερώντας τον από την κύρια πηγή οξυγόνου. Όπως καταλάβατε χωρίς οξυγόνο η Γη θα ήταν νεκρή και φυσικά το ίδιο κι εμείς.
Τώρα πάρτε μία βαθιά ανάσα. Σας περιμένουμε. Πάρτε και μία δεύτερη. Νιώθετε την ικανοποίηση να σας γεμίζει; Αυτό που εισπνέετε λοιπόν είναι οξυγόνο, το οποίο καταλαμβάνει περίπου το 21% της ατμόσφαιράς, με το 78% να είναι άζωτο. Αν και δεν είναι το πιο άφθονο αέριο στην ατμόσφαιρά μας, πρέπει να αναφέρουμε ξανά ότι είναι το πιο σημαντικό. Σε 5 δευτερόλεπτα δεν θα ερχόταν η συντέλεια και σίγουρα δεν θα πεθαίναμε τόσο γρήγορα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ζήσουμε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα χωρίς να πάρουμε ανάσα, όμως είναι αρκετός χρόνος για να αρχίσουν να μην πηγαίνουν πολλά πράγματα καλά και να έρθει μία μερική κατάρρευση, κυριολεκτικά.
Χωρίς οξυγόνο, θα αποχαιρετούσατε μια για πάντα το φράγμα Χούβερ στην Αριζόνα, το Πάνθεον στην Ρώμη καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα. Το οξυγόνο δρα ως ειδικός συνδετικός παράγοντας στο σκυρόδεμα. Χωρίς αυτό, το σκυρόδεμα είναι απλώς σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι όποια πόλη το έχει ως κύριο δομικό συστατικό, θα χανόταν.
Μιλώντας για κτίρια, κάθε ακατέργαστο μέταλλο θα συγχωνευόταν αμέσως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέταλλα είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα οξείδωσης που τα εμποδίζει να συγκολληθούν μεταξύ τους. Χωρίς αυτό το στρώμα, τα μέταλλα θα συνδέονταν αμέσως μεταξύ τους.
Τι θα συνέβαινε σε εμάς;
Αν τη στιγμή που εξαφανιζόταν το οξυγόνο, εσείς κάνατε ηλιοθεραπεία στην παραλία τότε θα παθαίνατε σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Αν σας έχει σοκάρει στο παρελθόν κάποιο έγκαυμα που εμφανίστηκε, μετά από έναν βαθύ και γλυκό ύπνο στην παραλία, σκεφτείτε ότι μέσα σε δευτερόλεπτα θα μπορούσατε να γίνετε «ψητοί», όπως λένε οι επιστήμονες. Το στρώμα του όζοντος, η προστασία μας από τις ακτίνες UV του ήλιου, αποτελείται από οξυγόνο και χωρίς αυτό, θα ήμασταν πραγματικά απροστάτευτοι.
Εκτός από το ηλιακό έγκαυμα, το εσωτερικό μας αυτί θα μπορούσε να εκραγεί.
Η απώλεια οξυγόνου σημαίνει ότι χάνουμε το 21% της ατμοσφαιρικής μας πίεσης. Μια τόσο δραματική αλλαγή στην πίεση του αέρα ισοδυναμεί με το να βρίσκεσαι στο επίπεδο της θάλασσας και να πέφτεις στα 2000 μέτρα αμέσως. Αυτό θα συνέβαινε αντίστοιχα αν τηλεμεταφερόσασταν στην κορυφή του Ολύμπου. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αυτιά μας δεν θα είχαν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν και οι συνέπειες για την ακοή μας θα ήταν τραγικές.
Με την ίδια λογική θα εξατμίζονταν και οι ωκεανοί: Καθώς το οξυγόνο θα εξαφανιζόταν από το νερό των ωκεανών, το υδρογόνο θα γινόταν ένα αδέσμευτο ελεύθερο αέριο. Το υδρογόνο είναι το ελαφρύτερο κι έτσι θα ανέβαινε στην ανώτερη τροπόσφαιρα και σιγά-σιγά θα έβγαινε στο διάστημα μέσω της ατμοσφαιρικής διαφυγής.
Δεν τελειώσαμε ακόμη. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να μάθετε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε. Πάμε!
Χωρίς οξυγόνο, δεν υπάρχει φωτιά.
Κάθε κινητήρας εσωτερικής καύσης θα σταματούσε. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αεροπλάνο που απογειώνεται από έναν διάδρομο πιθανότατα θα έπεφτε στο έδαφος, ενώ τα αεροπλάνα εν πτήσει θα μπορούσαν να άρχιζαν να πέφτουν για ελάχιστο χρόνο προς τα κάτω. Επίσης, όλα τα αυτοκίνητα θα σταματούσαν για τον ίδιο λόγο, με εξαίρεση τα ηλεκτρικά. Σκεφτείτε να βρίσκεστε στην Αττική Οδό, να μην είχε κίνηση (ναι, σπάνιο το ξέρουμε) και ξαφνικά να σταματούσαν όλοι κινούνται έστω και για 5 δευτερόλεπτα, σίγουρα θα αντιλαμβανόσασταν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο ουρανός θα μαύριζε. Πριν χτυπήσει τη Γη, το φως από τον ήλιο αναπηδά από πολλά σωματίδια στον αέρα. Χωρίς οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, λιγότερα σωματίδια θα σκορπούσαν μπλε φως με αποτέλεσμα, ο ουρανός να σκοτείνιαζε.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο φλοιός της Γης -ο οποίος αποτελείται από 45% οξυγόνο- θα κατέρρεε. Αν αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν ξαφνικά όλοι μας, κάθε οργανισμός στον πλανήτη θα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.
Ίσως αναρωτιέστε τι θα συνέβαινε μετά από τα πέντε δευτερόλεπτα. Προφανώς δεν θα ήταν θετικές οι εξελίξεις. Μετά λοιπόν θα πραγματοποιόταν μια τεράστια έκρηξη λόγω της οξείδωσης όλων των ωκεανών που θα είχαν μετατραπεί σε υδρογόνο (και οποιαδήποτε εξώθερμη οξείδωση). Στη συνέχεια, δεδομένου ότι η ενέργεια δεν θα μπορούσε ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, η Γη θα γινόταν ξαφνικά εξαιρετικά κρύα για 5 δευτερόλεπτα ακολουθούμενη από μια Μεγάλη Έκρηξη.
Προς το παρόν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κι αν συμβεί, απ’ ότι λένε οι επιστήμονες δεν πρόκειται να ζούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήταν μόνο διασκεδαστικό ως σενάριο μόνο αν το βλέπαμε στη μεγάλη οθόνη και φυσικά αν έπαιζε και ο Deadpool. Ας πάρουμε όλοι μας μια βαθιά ανάσα οξυγόνου 21%, εκτιμώντας το πιο πολύτιμο αέριο του πλανήτη μας και ας ξεχάσουμε για την ώρα αυτό το εφιαλτικό σενάριο αποκάλυψης.
Όλες αυτές οι απαντήσεις προέρχονται από επιστήμονες από την quora.com, τη διαδικτυακή υπηρεσία Q&A.