Αν πιστεύετε πως τα χρήματα φέρνουν σώνει και ντε την ευτυχία, ξανασκεφτείτε το.
Μπορεί όντως τα λεφτά σήμερα να αγοράζουν ένα μεγάλο κομμάτι ανέσεων, καλοπέρασης και καλοζωίας, όμως όπως θα δείτε και παρακάτω, δεν είναι λίγες εκείνες οι ιστορίες ανθρώπων που κέρδισαν μεν το λαχείο, αλλά στη συνέχεια κατέληξαν με ακόμα λιγότερα χρήματα ή και τελείως άφραγκοι.
Ακολουθούν οκτώ απίστευτες ιστορίες τύχης, πλούτου, απληστίας -και εντέλει, κακοτυχίας.
Ο Αντριου Τζακ Ουίτακερ, ένας επιχειρηματίας από τη Δυτική Βιρτζίνια, κέρδισε το 2002 πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας έναν λαχνό του λαχείου Powerball. Δέκα χρόνια μετά, η ζωή του είχε πάρει τον κατήφορο, λες και τον χτύπησε κάποια κατάρα: η κόρη του και η εγγονή του πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ η γυναίκα του τον χώρισε μετά από 42 χρόνια γάμου λόγω της άστατης εξωσυζυγικής ζωής του και την συχνότητας με την οποία επισκεπτόταν όλα τα στριπτιζάδικα της πολιτείας της Βιρτζίνια. Πριν λίγα χρόνια, σε συνέντευξη του δήλωσε «μακάρι να είχα σκίσει αυτό το καταραμένο το λαχείο».
Οι Beatles τραγούδησαν τον στίχο «και στο τέλος, η αγάπη που έδωσες, είναι όση κι η αγάπη που πήρες», κάτι που σίγουρα δεν ισχύει στην περίπτωση της Τζάνιτ Λι. Το 1993 κέρδισε 18 εκατομμύρια δολάρια στο λαχείο και έσπευσε αμέσως να κάνει αυτό που θεώρησε ως σωστό: να βοηθήσει αυτούς που είχαν ανάγκη. Έτσι, άρχισε αμέσως τις δωρεές και τις φιλανθρωπίες. Μέσα στους επόμενους δεκαπέντε μήνες είχε ήδη δωρίσει σε ιδρύματα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, αναγκάζοντας μέχρι και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον να την βραβεύσει για το φιλανθρωπικό της έργο. Ωστόσο, η Λι δεν έβαλε φρένο στις αγαθοεργίες της και το 2001 είχε μόλις 700 δολάρια (περίπου 600 ευρώ) στον τραπεζικό της λογαριασμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, βρέθηκε με κάποιο τρόπο να χρωστάει στην εφορία 2.5 εκατ. δολάρια (δυο εκατ. ευρώ), δηλαδή ήταν πλέον σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν κερδίσει το λαχείο.
Η Κάλι Ρότζερς, ένα υιοθετημένο 16χρονο κορίτσι, αγόρασε ένα λαχείο τον Ιούλιο του 2003, και κέρδισε πάνω από δυόμισι εκατομμύρια ευρώ -το νεαρότερο άτομο που κέρδιζε ποτέ σε λοταρία στην Αγγλία. Τόσα χρήματα όμως θέλουν μυαλό προκειμένου να τα διαχειριστείς και η Καλι έκανε μάλλον αυτό που θα έκανε ένας οποιοσδήποτε έφηβος στη θέση της: άρχισε να ξοδεύει τα χρήματα αγοράζοντας σπίτια, αυτοκίνητα, έκανε και δυο αυξητικές επεμβάσεις στήθους, ενώ ξόδευε αλόγιστα ποσά σε ξέφρενα πάρτι και ναρκωτικά.
Όλα αυτά όμως δεν εξαγόρασαν την ευτυχία της και κάποια στιγμή, το 2009, δήλωσε πως έφτασε να σκέφτεται μέχρι και την αυτοκτονία. Φυσικά σε κάποιο σημείο όλα της τα λεφτά τελείωσαν, οπότε η Κάλι αναγκάστηκε να πουλήσει όλα της τα (ακριβά) υπάρχοντα και να πιάσει δουλειά ως οικιακή βοηθός για να επιβιώσει. Στα 36 της χρόνια πλέον, δουλεύει τρεις δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην, αναλογιζόμενη σε πόσο καλύτερη κατάσταση θα μπορούσε να είναι η ζωή της αν είχε λίγο δράμι παραπάνω μυαλό στο κεφάλι της.
Ο Γουίλιαμ Ποστ κέρδισε το 1988 πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ στο αμερικανικό λαχείο. Ο Ποστ εκείνη την περίοδο ήταν σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση, ώστε είχε αγοράσει τον τυχερό λαχνό με χρήματα που του είχε δανείσει η σπιτονοικοκυρά του, Ανα Κάρπικ. Με τα υπόλοιπα χρήματα άνοιξε μια επιχείρηση με τον αδελφό του, ο οποίος μάλιστα προσέλαβε πληρωμένο δολοφόνο για να τον σκοτώσει! Ο Ποστ τελικά γλίτωσε από την απόπειρα δολοφονίας του, αλλά δεν απέφυγε άλλα βάσανα, όπως την μήνυση της Κάρπικ για χρήματα που δικαιούταν, καθώς εκείνη είχε πληρώσει για την αγορά του λαχνού –ο Ποστ της είχε εξαρχής επιστρέψει μόνο το πόσο της τιμής αγοράς του λαχνού.
Το δικαστήριο επιδίκασε το 1/3 των χρημάτων στην Κάρπικ, ενώ ο Ποστ στη συνέχεια αγόρασε μέχρι κι ένα ιδιωτικό αεροσκάφος (που, φυσικά, σπανίως χρησιμοποιούσε). Μετά από έξι αποτυχημένους γάμους, ο Γουίλιαμ πέθανε το 2006 στην ψάθα καθώς χρωστούσε σε διάφορους και στην εφορία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Στο τέλος της ζωής του εκμυστηρεύτηκε στη τότε γυναίκα του πως «ήμουν πολύ πιο χαρούμενος όταν δεν είχα μια στην τσέπη μου».
Ο Βρετανός Μάικλ Κάρολ αποτελεί την ενσάρκωση της αγγλοσαξονικής έκφρασης «from rags to riches», δηλαδή «απ’ τα αλώνια στα σαλόνια»: γεννήθηκε και μεγάλωσε πάμφτωχος και ξαφνικά βρέθηκε, στα 19 του χρόνια, το 2002, με ένα χρηματικό ποσό στα χέρια του που δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί, για διάφορους λόγους.
Oκτώ χρόνια μετά, το 2010, δεν του είχε μείνει ούτε μια στερλίνα στην τσέπη του, αφού σπατάλησε όλο το ποσό που κέρδισε αγοράζοντας σπίτια και ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία κατέστρεψε κάνοντας αγώνες ράλι στους κήπους των σπιτιών του. Φυσικά σπατάλησε και πολλά χρήματα για τις ερωμένες του ή για την αγορά τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών (κοκαΐνης, κυρίως) που κατανάλωνε με τους φίλους του στην πολυτελή του έπαυλη.
Σήμερα ζει στην πόλη Ελγκιν της Σκωτίας, δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο. Λέει πως δεν μετανιώνει στιγμή για τον τρόπο που ξόδεψε τα χρήματα του, αν και η αυτοβιογραφία του έχει τον αμφίσημο τίτλο «Πρόσεχε τι εύχεσαι να αποκτήσεις».
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη πλευρά, αυτή των περιπτώσεων που από ένα καπρίτσιο της τύχης (ή της δικής τους αμέλειας), δεν κατάφεραν να κερδίσουν το λαχείο. Όπως η περίπτωση του Μάρτιν και της Κέι Τοτ, γνωστού στη Βρετανία ως «το πιο άτυχο ζευγάρι σε όλη την Αγγλία». Το 2001 το ζεύγος αγόρασε έναν λαχνό της Εθνικής Λοταρίας, αλλά κάπου το καταχώνιασε. Το λαχείο τους κέρδισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: το τυχερό δελτίο δεν μπορούσε να βρεθεί, όσο άνω κάτω κι αν έκαναν το σπίτι τους.
Ο Μάρτιν ζήτησε από το National Lottery να τους κατακυρωθεί το χρηματικό ποσό, καθώς στα συστήματα της λοταρίας υπήρχε το ηλεκτρονικό ίχνος της αγοράς του λαχνού, ενώ μέχρι και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον τάχθηκε στο πλευρό τους. Ωστόσο, οι κανόνες ήταν σαφείς και ίδιοι για όλους: χωρίς την επίδειξη του τυχερού δελτίου, κανείς δεν μπορεί να εισπράξει τα κερδισμένα χρήματα. Κάπως έτσι, ο Μάρτιν και η Κέι Τοτ έγιναν «το πιο άτυχο ζευγάρι σε όλη την Αγγλία».
Δυο φίλοι από την Νέα Υόρκη, ο Σαλβατόρε Κάμπρια και ο Ερικ Ονιάνγκο αγόρασαν το 2013 έναν λαχνό του λαχείου Powerball και περίμεναν τα αποτελέσματα. Έκαναν λάθος όμως κι αντί να δουν τους τυχερούς αριθμούς της κλήρωσης εκείνης της ημέρας, είδαν τους αντίστοιχους μιας προηγούμενης κλήρωσης. Θεωρώντας λοιπόν πως δεν έχουν κερδίσει, πέταξαν το λαχείο.
Μετά από 24 ώρες όμως, έλεγξαν ξανά στην ιστοσελίδα και είδαν πως στην πραγματικότητα είχαν κερδίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Για κακή τους τύχη, το κερδισμένο δελτίο ήταν μέσα σε ένα απορριμματοφόρο κι είχε ήδη γίνει πολτός. Οι δυο φίλοι κυριολεκτικά πέταξαν στα σκουπίδια ένα εκατομμύριο δολάρια. Ηθικό δίδαγμα: να διπλοτσεκάρετε τους κερδισμένους αριθμούς.
Στη λίστα μας χωράει και ένας συμπατριώτης μας. Ο Έλληνας σκηνοθέτης Κωστής Μητσοτάκης (που δεν έχει καμία σχέση με τον συνονόματό του, εκλιπόντα πρόεδρο της ΝΔ) πήγε στην Ισπανία εξαιτίας του έρωτά του για μια Ισπανίδα. Το ζευγάρι διέμενε μόνιμα στο χωριό Σοδέτο, κοντά στη Σαραγόσα, όταν τον Δεκέμβριο του 2011 όλοι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να αγοράσουν από κοινού, μέσω ενός οικοδομικού συνεταιρισμού, λαχνούς για το ισπανικό Λόττο, το Ελ Γκόρντο.
Όλοι οι κάτοικοι πλην ενός: του Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ο μόνος που δεν αγόρασε λαχνό, καθώς, όπως δήλωσε κατόπιν, αυτοί που πουλούσαν τους λαχνούς, απλά προσπέρασαν το σπίτι του. Το λαχείο κέρδισε 722 εκατομμύρια ευρώ και το μερίδιο που κόπηκε για καθέναν από τους νικητές ήταν 130.000 ευρώ. Ο Έλληνας σκηνοθέτης τόνισε πως «δεν κρατάει κακία σε κανέναν για την ατυχία του».
Ο πιο τυχερός-άτυχος άνθρωπος στον κόσμο
Η εύφημος μνεία πρέπει να γίνει απαραίτητα στον καθηγητή μουσική Φράνo Σέλακ από την Κροατία -μάλλον ο πιο τυχερός-άτυχος άνθρωπος στην υφήλιο.
Ο γεννημένος το 1928, Σέλακ το 1962 ταξίδευε σε ένα τρένο που εκτροχιάστηκε. Ενώ πνίγηκαν 17 συνεπιβάτες του, εκείνος κατάφερε να σωθεί κολυμπώντας και να βγει στην ακτή. Την επόμενη χρονιά ταξίδευε με αεροπλάνο, όταν ξαφνικά η πόρτα του αεροπλάνου άνοιξε (!) και ο ίδιος βρέθηκε να κάνει ελεύθερη πτώση από τα 3.000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο. Κι ενώ το αεροπλάνο συνετρίβη και όλοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν, εκείνος προσγειώθηκε πάνω σε έναν μεγάλο σωρό από άχυρα και σώθηκε. Μόνο αυτός.
Το 1966 μπήκε σε ένα υπεραστικό λεωφορείο, το οποίο έπεσε στο ποτάμι με αρκετούς νεκρούς. Ο ίδιος επέζησε. Τη δεκαετία του 1970 έπιασε δυο φορές φωτιά το αυτοκίνητο του εν κινήσει, αλλά ο ίδιος γλίτωσε από θαύμα. Το 1995 τον χτύπησε λεωφορείο. Τραυματίστηκε, αλλά επέζησε.
Και το 1996 έπεσε με το αυτοκίνητο του σε έναν γκρεμό από ύψος 300 μέτρων. Και πάλι βγήκε σώος κι άβλαβης. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός πως γλίτωσε επτά φορές τον θάνατο, για κερασάκι στην τούρτα… στο τέλος κέρδισε το τζάκποτ στο κροατικό λαχείο, κερδίζοντας 800.000 ευρώ! Η ταραχώδης, όσο και τυχερή ζωή του έχει γίνει και βίντεο στο Υoutube. Πέθανε το 2016.