Ήδη έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για την αλλαγή του χρόνου ανυπομονώντας να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να πούμε «καλή χρονιά» ενώ παράλληλα τα πυροτεχνήματα θα χρωματίζουν τον ουρανό δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες.

Όμως, με το αλκοόλ και τα πυροτεχνήματα δε θα σιγουρευτούμε ότι ο νέος κόσμος θα μας φερθεί καλά, αυτό θα συμβεί μόνο αν κερδίσουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα. Σηκώνουμε το κομμάτι, ελπίζοντας να δούμε αυτό το μικρό “τυχερό” σκίσιμο μπας και “σκίσουμε” τη νεα χρόνια.

Ωστόσο, αυτή η παράδοση υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, η Πρωτοχρονιά σε άλλα μέρη του κόσμου σηματοδοτείται με άλλες και ελαφρώς περίεργες παραδόσεις. Βέβαια, μερικές από αυτές είναι και αρκετά ενδιαφέρουσες και εύκολα μπορείτε να τις δοκιμάσετε κι εσείς.

Χρωματιστά εσώρουχα στη Νότια Αμερική

Σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Βολιβία και η Βραζιλία, η τύχη σας για το επόμενο έτος θα κριθεί από το χρώμα του εσώρουχου που θα επιλέξετε. Όσοι θέλουν να βρουν τον έρωτα φορούν κόκκινα εσώρουχα για την Πρωτοχρονιά, ενώ όσοι επιθυμούν τα χρήματα επιλέγουν το κίτρινο (για να έρθει ο χρυσός). Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που απλά αποζητούν λίγη ηρεμία και φορούν λευκά εσώρουχα. Ναι, το κόκκινο το έχουμε κι εμείς, αλλά αυτό το άρθρο είναι το σημάδι για να δοκιμάσετε και κάποιο άλλο χρώμα.

Υπερκατανάλωση τροφής στην Εσθονία

Φωτ.: Jed Owen/Unsplash

Στην Εσθονία τρώνε μέχρι να πονέσει το στομάχι τους, όχι επειδή τους πιέζει το σόι τους, αλλά επειδή το υποδεικνύει αυτή η παράδοση. Την 1η Ιανουαρίου, λοιπόν, οι Εσθονοί τρώνε έναν τυχερό αριθμό γευμάτων. Αν το προσωπικό τυχερό σας νούμερο είναι κάποιος αριθμός μέχρι το 10, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, μετά σίγουρα θα δυσκολευτείτε. Μην αγχώνεστε, την ποσότητα των γευμάτων την ορίζεται εσείς.

Λιώσιμο κασσίτερου στη Φινλανδία

Η παράδοση της Φινλανδίας μπορεί να προβλέψει πώς θα πάει το νέο έτος. Με την έναρξη του νέου χρόνου, λιώνουν ένα μίνι τσίγκινο πέταλο σε ένα τηγάνι μέχρι να λιώσει τελείως, μετά ρίχνουν το καυτό υγρό σε έναν κουβά με κρύο νερό και αυτό αμέσως ψύχεται και στερεοποιείται. Τα τυχαία σχήματα που προκύπτουν ερμηνεύονται στη συνέχεια για να προβλέψουν τη μελλοντική υγεία, τον πλούτο ή ακόμα και την αποτυχία ενός ατόμου.

Πέταμα παλαιών αντικειμένων στη Νάπολη

«Έξω τα παλιά» είναι το σύνθημα στη Νάπολη, όπου οι άνθρωποι πετάνε τα πάντα, από τοστιέρες μέχρι φούρνους από τα μπαλκόνια τους. Το σπίτι και οι άνθρωποι ξελαφρώνουν απ’ ότι ήταν παλιό και τους βάραινε. Για να αποφύγουν σοβαρούς τραυματισμούς, οι περισσότεροι ντόπιοι επιλέγουν να πετάνε κυρίως μικρά και μαλακά αντικείμενα από τα ναπολιτάνικα μπαλκόνια τους, μόνο για τη διατήρηση της παράδοσης της ρίψης. Αν βρεθείτε στη Νάπολη αυτές τις μέρες καλό θα ήταν να κρατάτε μία απόσταση από τα μπαλκόνια. Αν έχετε περάσει Πάσχα στην Κέρκυρα, σίγουρα θα σας είναι οικεία μία τέτοια παράδοση.

Χτύπημα καμπάνας στην Ιαπωνία

Φωτ.: Arrxxx | dreamstime.com

Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί σε όλη την Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές για να διώξουν τα 108 κακά πάθη που έχουν όλα τα ανθρώπινα όντα, σύμφωνα με τον βουδισμό. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι το joyanokane, το χτύπημα των καμπανών δηλαδή, θα τους καθαρίσει από τις αμαρτίες του προηγούμενου έτους. Παραδοσιακά, οι 107 καμπάνες χτυπάνε την τελευταία ημέρα του έτους και οι 108 το νέο έτος.

Βαλίτσες στην Κολομβία

Εν τω μεταξύ, στην Κολομβία, υπάρχει μια παράδοση (ή λίγο θρύλος) ότι το να κουβαλάς μια άδεια βαλίτσα στις 31 Δεκεμβρίου είναι γούρι, κυρίως για τις ταξιδιωτικές ευκαιρίες που θα έρθουν.

Ο κύκλος κυκλοφορεί αρκετά στις Φιλιππίνες

Ίσως η πιο γνωστή φιλιππινέζικη παράδοση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το να φοράτε, να συλλέγετε ή να τρώτε στρογγυλά αντικείμενα. Ναι, οι Φιλιππινέζοι τρώνε μόνο στρογγυλά φρούτα ή έχουν κόψει το φαγητό τους σε στρογγυλό σχήμα και -φυσικά- φοράνε πουά. Ο κύκλος λένε ότι φέρνει ευημερία και γι’ αυτό τον λόγο κουβαλάνε εκείνη την ημέρα πολλά νομίσματα στις τσέπες τους. Εντάξει, μπορεί να είναι ενοχλητικός ο θόρυβος, αλλά αν “πιάσουν τα λεφτά τους”, τι πειράζει;

Κάψιμο ομοιωμάτων στο Εκουαδόρ

πρωτοχρονιά
Φωτ.: Joe Marx/ Flickr

Στο Εκουαδόρ, οι άνθρωποι φτιάχνουν ομοιώματα πολιτικών, ποπ σταρ ή άλλων αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων που μοιάζουν με σκιάχτρα και στη συνέχεια τις βάλουν φωτιά. Το κάψιμο του año viejo (παλιού έτους) έχει σκοπό να καταστρέψει όλα τα κακά πράγματα από το προηγούμενο έτος και να έρθει το νέο καθαρό. Τα σκιάχτρα φτιάχνονται από παλιά ρούχα γεμισμένα με εφημερίδες ή πριονίδι και στο τέλος τοποθετείται μια μάσκα. Η παράδοση του Ισημερινού πιθανόν να ξεκίνησε από το Γκουαγιακίλ το 1895, όταν μια επιδημία κίτρινου πυρετού έπληξε την πόλη και φέρετρα γεμάτα με ρούχα των νεκρών κάηκαν για εξαγνισμό. Μοιάζει λίγο με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου είναι η αλήθεια, οπότε αν θέλετε να “κάψετε” κάποια προσωπικότητα μπορείτε να περιμένετε μέχρι τις απόκριες.

Σπάσιμο πιάτων στη Δανία

Μια δανέζικη παράδοση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι να πετάνε πιάτα στις εξώπορτες φίλων και γειτόνων. Πρόκειται για ένα είδος διαγωνισμού δημοτικότητας, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο σωρός από σπασμένες πορσελάνες το επόμενο πρωί, τόσο περισσότερους φίλους και καλή τύχη θα έχουν το επόμενο έτος. Δυστυχώς, σε ένα τόσο αναπτυσσόμενο αστικό περιβάλλον είναι μια παράδοση που πεθαίνει, ωστόσο παραμένει διασκεδαστική για όσους εξακολουθούν να την εφαρμόζουν.

Σταφύλια στην Ισπανία

πρωτοχρονιά
Φωτ.: Czapp Botond/ Unsplash

Στην Ισπανία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μια πρωτοχρονιάτικη παράδοση είναι να τρώνε 12 σταφύλια, ένα για κάθε μήνα του επόμενου έτους, για να εξασφαλίσουν την ευημερία. Ακούγεται εύκολο; Εδώ είναι η πρόκληση: πρέπει να φάτε ένα σταφύλι με κάθε χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα. Ο προτιμώμενος τρόπος είναι να δαγκώσετε μια μπουκιά και στη συνέχεια να καταπιείτε τα μισά σταφύλια ολόκληρα. Η παράδοση χρονολογείται από το 1895, όταν οι αμπελουργοί στο Αλικάντε σκέφτηκαν αυτή την ιδέα για να πουλήσουν περισσότερα σταφύλια μετά από μια εξαιρετική συγκομιδή.

Με πληροφορίες από το Fodors