Όπως είπαν κάποτε οι Sex Pistols: «κάθε δουλειά είναι μίζερη», το ξέρουμε. Όχι μόνο είναι απαίσια, αλλά επηρεάζει σοβαρά τη ζωή μας: Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 63% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών αισθάνονται ότι η εργασία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό: δοκιμές έχουν δείξει ότι μια εβδομάδα τετραήμερης εργασίας θα μπορούσε να ενισχύσει μαζικά την ευημερία των εργαζομένων, ενώ έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ένα καθολικό βασικό εισόδημα (σχεδιασμένο να πληροί τα ελάχιστα εισοδηματικά πρότυπα) θα καθυστερούσε ή θα απέφευγε εντελώς περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των νέων σε μια περίοδο δέκα ετών.
Τα κακά νέα είναι ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ενώ φαίνεται αναπόφευκτη η στροφή προς τη δημιουργία ενός κόσμου με καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στον ορίζοντα, οι άνθρωποι παλεύουν να αντιμετωπίσουν το εργασιακό στρες και την επαγγελματική εξουθένωση αυτή τη στιγμή. Τι κάνουμε λοιπόν όσο περιμένουμε να γίνει η κοινωνία μας λιγότερο εργασιοκεντρική;
Να βρείτε την αιτία του προβλήματος
Ναι το γνωρίζουμε, η βασική αιτία είναι αυτό το γαμημένο σύστημα που έχουμε φτιάξει και το οποίο σημαίνει ότι έχουμε περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα για να στριμώξουμε τα ψώνια, το γυμναστήριο, την κοινωνική ζωή, το τηλεφώνημα στη μαμά μας, το πλύσιμο των ρούχων, τη συγγραφή του βιβλίου μας, την εκμάθηση ισπανικών. Προφανώς, αυτές δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες για να νιώσει κανείς γεμάτος, ικανοποιημένος και ήρεμος.
Προσπαθήστε όμως να εντοπίσετε πραγματικά τι σας στεναχωρεί και επικεντρωθείτε σε αλλαγές που μπορείτε να κάνετε. Αισθάνεστε ότι κάνετε δουλειά που δεν σας ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο; Έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας σας; Αισθάνεστε ότι δεν πληρώνεστε αρκετά; Σας αναγκάζουν να πηγαίνετε στο γραφείο ενώ πραγματικά δεν θέλετε; Αυτό θα διευκολύνει την αντιμετώπιση των ανησυχιών σας – το πρώτο βήμα για τη διόρθωση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του.
Προσπαθείστε να κοιμάστε αρκετά
Όλοι οι ειδικοί λένε ότι ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας. Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές στον ύπνο σας ή ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα για να διασφαλίσετε ότι ξεκουράζεστε όσο χρειάζεστε.
Αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας ή νωρίς το πρωί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι βιώνετε άγχος για την επερχόμενη ημέρα που έρχεται. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σημειώσετε τυχόν εργασίες ή ιδέες που έχετε για αύριο. Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, αποφύγετε να μείνετε στο κρεβάτι και να προσπαθείτε να κοιμηθείτε με το ζόρι. Αντ’ αυτού, σηκωθείτε και περπατήστε στο κρύο πάτωμα με γυμνά πόδια. Για να χαλαρώσετε το μυαλό σας, δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι βαρετό, όπως ένα βιβλίο συνταγών.
Βγάλτε το από μέσα σας
Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε σε έναν υποστηρικτικό φίλο ή συνάδελφο. Ο χώρος εργασίας σας μπορεί επίσης να διαθέτει πρώτους βοηθούς ψυχικής υγείας που μπορούν να σας βοηθήσουν. Πολλά ζητήματα στον χώρο εργασίας μπορούν επίσης στην πραγματικότητα να επιλυθούν ξεκινώντας έναν διάλογο με τον διευθυντή σας. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά αν βρίσκεσαι σε ένα στάδιο όπου η ψυχική σου υγεία επηρεάζεται, αξίζει να είμαστε γενναίοι.
Αισθάνεστε υποτιμημένοι; Ρωτήστε τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε προαγωγή ή αύξηση μισθού. Νιώθετε ότι ο φόρτος εργασίας σας γίνεται υπερβολικός; Πείτε «όχι» στην επόμενη πρόσθετη εργασία που θα σας ζητήσει κάποιος να κάνετε – και εξηγήστε ότι είστε σε αδυναμία. Θέλετε να εργάζεστε από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα; Υποβάλετε ένα αίτημα ευέλικτης εργασίας.
Σε τελική ανάλυση, η δυσαρέσκεια με την εργασία συχνά σχετίζεται με την αίσθηση ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο των συνθηκών εργασίας σας – η έναρξη διαλόγου με τον προϊστάμενό σας και η έκφραση των αναγκών σας είναι ένας τρόπος να διεκδικήσετε την αυτονομία σας στην εργασία.
Επανεκτιμήστε τη σχέση σας με την εργασία
Είναι δύσκολο όταν η κοινωνία τοποθετεί την εργασία σε ένα τόσο υψηλό βάθρο, αλλά προσπαθήστε να αναρωτηθείτε αν η σχέση σας με την εργασία είναι όσο πιο υγιής μπορεί να είναι. Είναι πιθανό να εργάζεστε υπερβολικά σκληρά και να βάζετε τη δουλειά σας πάνω από την προσωπική σας ζωή; Χάνετε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή δουλεύετε υπερωρίες τις περισσότερες ημέρες;
Εξίσου, θα μπορούσε να ισχύει ότι δεν νοιάζεστε αρκετά για τη δουλειά σας – σίγουρα, μια τεμπέλικη δουλειά για κορίτσια ακούγεται καλή στη θεωρία, αλλά είναι αρκετά ψυχοφθόρο να περνάς οκτώ ώρες την ημέρα κάνοντας κάτι για το οποίο δεν νοιάζεσαι καθόλου. Για να παραμείνετε θετικά ενεργή, πρέπει να εργάζεστε για κάτι που πραγματικά σας αρέσει.
Μην αφήνετε τους στόχους των άλλων να υπερνικούν τους δικούς σας. Για παράδειγμα, επειδή η μαμά σας ήθελε πάντα έναν γιατρό στην οικογένεια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε αυτή την επαγγελματική πορεία, αν δεν ευθυγραμμίζεται με τις δικές σας αξίες και φιλοδοξίες.
Σκεφθείτε τη θεραπεία (αν μπορείτε)
Φυσικά, οι λίστες αναμονής στα δημόσια ταμεία είναι μεγάλες και η ιδιωτική θεραπεία είναι ακριβή. Αλλά, αν είστε πρόθυμοι να περιμένετε ή σε θέση να αντέξετε οικονομικά έναν ιδιωτικό σύμβουλο ή θεραπευτή, η θεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή που αξίζει να εξερευνήσετε. Σίγουρα, δεν θα σας μετατρέψει ως δια μαγείας σε κάποιον που λατρεύει απόλυτα να απαντά σε εκατοντάδες email κάθε μέρα ή δεν ανησυχεί ποτέ για τα deadlines – αλλά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μάθετε τεχνικές και μεθόδους αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσετε το άγχος στον χώρο εργασίας ή να σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να εκφράσετε τις ανάγκες σας στο αφεντικό σας.
Παραίτηση;
Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά αν δεν έχεις άλλη δουλειά στη διάθεσή σου (επίσης ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε κρίση κόστους ζωής). Αλλά αν νομίζετε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας είναι ανυπέρβλητα – το αφεντικό σας είναι απλά κακό, η ομάδα σας είναι χρόνια υποστελεχωμένη και σας αναγκάζουν να υπερβάλλετε, πιστεύετε ότι η δουλειά που κάνετε είναι κατά βάση βαρετή ή ανήθικη – τότε ίσως αξίζει να παραιτηθείτε. Πράγματι.
Αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε προκλήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να στοχεύσουμε σε μια υψηλότερη θέση και να διερευνήσουμε ευκαιρίες που αναδεικνύουν τις ικανότητές μας και την προθυμία μας να αναλάβουμε νέες προκλήσεις. Αν νιώθουμε ανικανοποίητοι με τη δουλειά μας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια αποσύνδεση από τις αξίες μας. Θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τις βασικές μας αξίες, όπως η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα. Για παράδειγμα, αν εκτιμούμε την ειλικρίνεια, μπορεί να νιώθουμε άβολα να προωθήσουμε ένα προϊόν στο οποίο δεν πιστεύουμε.
Φυσικά, η έναρξη μιας νέας εργασίας δεν θα εξαφανίσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματά σας από τη μια μέρα στην άλλη. Αν είστε επιρρεπείς στο άγχος, μπορεί ακόμη και να περάσετε μια περίοδο που θα αισθάνεστε λίγο χειρότερα. Η εμπειρία κάθε αλλαγής μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά η αβεβαιότητα που μπορεί να κρύβει η συνέχεια μπορεί επίσης να προκαλέσει ίδιο και μεγαλύτερο άγχος. Αλλά, φυσικά, αξίζει να επιμείνετε. Αυτό το συναίσθημα θα διαλυθεί καθώς θα συνηθίσετε με την πάροδο του χρόνου το νέο σας ρόλο. Από την άλλη πλευρά, αν συνεχίσετε να εργάζεστε σε μια θέση που δεν σας ταιριάζει, η δυσφορία θα επιμείνει.
☞︎ Διαβάστε επίσης: Η ευεργετική δύναμη της εικαστικής θεραπείας