Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει γλυκά, μετά τα τέλη του Μάρτη και μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του Νοέμβρη, όλες γινόμαστε κηπουροί. Ψωνίζουμε φυτά, λουλούδια, για μέσα, για έξω και να σου τα stories και το καμάρι της ινσταγκραμικής μας πρασινάδας. Συνήθως, τα καταφέρνουμε. Ο πρώτος εχθρός είναι ο καύσωνας, εκεί γύρω στον Αύγουστο. Αλλά αν τον ξεπεράσουμε, έχουμε μετά, τον φόβο και τον τρόμο του χειμώνα.

Μπορεί να μην κάνει και τον πιο βαρύ χειμώνα στην χώρα μας, αλλά τα τελευταία χρόνια, το χιόνι μάς επισκέπτεται και μαζί του μια παγωνιά που όσο σύντομα κι αν διαρκεί, δεν παύει να απορρυθμίζει εμάς και τα φυτά μας.

Κεφάλαιο πότισμα

Καταρχήν ποτίζουμε τον χειμώνα. Όπως πίνουμε εμείς νερό και καλοκαίρι και χειμώνα-η δίψα δεν παύει!- έτσι και τα φυτά μας αξίζουν την ενυδάτωσή τους. Προσαρμοσμένη, φυσικά. Υπάρχει διαθέσιμο νερό τόσο στο χώμα από την βροχή, όσο και στον αέρα από την υγρασία. Επίσης, τον χειμώνα τα φυτά μας βρίσκονται σε λήθαργο και τα φύλλα τους δεν επιτελούν παρά μόνο τις βασικές λειτουργίες .

Δέντρα και θάμνοι πολλών ετών που βρίσκονται στον κήπο,και ειδικότερα τα φυλλοβόλα,κυριολεκτικά τα ξεχνάμε.

Τα νεαρά δενδρύλλια και τους φρεσκοφυτεμένους θάμνους τα ποτίζουμε μόνο όταν περάσουν πάνω από 8-10 μέρες συνεχόμενης ανομβρίας. Πάντα βέβαια εξετάζουμε το χώμα και το σημείο που είναι φυτεμένα .Υπάρχουν για παράδειγμα βορινά και ανήλια μέρη σε έναν κήπο που το χώμα μπορεί να κάνει και 20 μέρες να στεγνώσει.

Τα δάχτυλά μας θα μας πουν τι πρέπει να κάνουμε και, όσο αποκτάμε εμπειρία στην κηπουρική, κάποια πράγματα θα συμβαίνουν ενστικτωδώς.

Τα φυτά μας στο μπαλκόνι ,που είναι σε γλάστρες και κάτω από σκέπαστρο, τα επιθεωρούμε μια φορά την εβδομάδα και κρίνουμε για το καθένα ξεχωριστά. Τα φυλλοβόλα τα φοβόμαστε πολύ λιγότερο, ενώ τα αειθαλή λίγο περισσότερο και ανάλογα με το είδος .

Αυτά που έτσι κι αλλιώς θέλουν λιγότερο νερό τα αφήνουμε περισσότερο απότιστα. Σε περιπτώσεις βαριάς παγωνιάς, βλέπε χιονιά και θερμοκρασίες γύρω από το μηδέν, δεν ποτίζουμε για κανέναν απολύτως λόγο.

Τα πιο ευαίσθητα φυτά μας, βλέπε γαρδένιες, τις βάζουμε μέσα στο σπίτι για όσες μέρες χρειαστεί.

Φυτέματα και κλαδέματα

Οι βολβοί φυτεύονται συνήθως κατά το τέλος του Οκτώβρη- Νοέμβρη όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι για τα καλά αισθητές. Οι βολβοί που αγοράζουμε θα πρέπει να είναι υγιείς, καθαροί και απαλλαγμένοι από ασθένειες, αλλά και το χώμα σε καλή κατάσταση, κατεργασμένο και αρκετά αφρατοποιημένο. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αφαιρεθεί πέτρες και ζιζάνια.

Μια από τις πιο σημαντικές εργασίες στον κήπο κατά την εποχή του φθινοπώρου αποτελεί ή καταστροφή και απομάκρυνση των ζιζανίων τόσο από τον χλοοτάπητα όσο και από τα δένδρα, τους φράχτες και τα παρτέρια. Τους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρείται λόγω των ευνοϊκών συνθηκών εμφάνιση των ζιζανίων σε υψηλούς ρυθμούς.

Έτσι, είναι αναγκαία προϋπόθεση να βρίσκει ο χειμώνας τον κήπο μας απαλλαγμένο από ζιζάνια διότι εάν αυτά παραμείνουν στο έδαφος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και επιπλέον ανταγωνίζονται έντονα τα υπόλοιπα φυτά σε νερό και θρεπτικά στοιχεία κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η περιποίηση των φυτών κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα δεν γίνεται μόνο στον κήπο αλλά και μέσα στο σπίτι, με σκοπό τη φροντίδα και τον καθαρισμό των φυτών εσωτερικού χώρου. Έτσι θα πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και βλαστοί, ενώ τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται και να λιπαίνονται τακτικά.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται, θα πρέπει να γίνεται σκάλισμα και ανανέωση του χώματος.