Είχα αρκετό καιρό να ανηφορίσω προς το Παγκράτι, μια περιοχή που όμως τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά, μιας και πριν από αρκετά χρόνια έμενα στα πέριξ του Προφήτη Ηλία. Με το που βγήκα από το μετρό του Ευαγγελισμού, ένιωσα αυτό το διαφορετικό που αποπνέει το Παγκράτι. Αθηναϊκό μεν, αλλά διαφορετικό. Ηλιόλουστοι δρόμοι γεμάτοι παχιές φυλλωσιές και λουλούδια, καφέ και μικρά παρκάκια να ξεμυτίζουν από’ δω κι από κει ανάμεσα σε πολύχρωμα γκράφιτι.

Είχα μια περίεργη αίσθηση, λες και μια γειτονιά της παλιάς Αθήνας συμπιέστηκε όπως-όπως σε μια μητροπολιτική κακοσχεδιασμένη πολεοδομία. Δρόμοι ζωντανοί με ανθρώπους όλων των ηλικιών στους δρόμους. Εργάτες και γονείς με καροτσάκια, ντόπιοι και ξένοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, περπατούσαν όλοι λίγο νωχελικά και λίγο ευδιάθετα σαν σαλιγκάρια κάτω από τον καλοκαιρινό αθηναϊκό ουρανό.

Φτάνοντας στο νούμερο 1 της οδού Αρχελάου, βρέθηκα μπροστά από ένα λόγκο όπου απεικονιζόταν ένας υπερμεγέθης, λίγο weird αλλά και χαριτωμένος λαγός. Στην είσοδο του καταστήματος στεκόταν μια φιγούρα, που έμοιαζε να είχε δραπετεύσει από κάποια ταινία του Tim Burton. Φορούσε μια ποδιά με τριαντάφυλλα και παπούτσια που προφανώς είχε ζωγραφίσει η ίδια. Στα χέρια κρατούσε μια μαύρη βεντάλια που κουνούσε πέρα δώθε. Όταν για λίγο σταμάτησε να την κουνά, διέκρινα την φιγούρα του Λένιν ζωγραφισμένη, καθώς ένα χαριτωμένο καφετί pitbull έτρεξε να με προϋπαντήσει τόσο ευδιάθετα που ήταν λες και άκουγε μουσική στο κεφάλι του.

Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq

Όλη η γειτονιά, περαστικοί όλων των ηλικιών έκαναν μια στάση να χαιρετίσουν την ιδιοκτήτρια του Holywabbit, και αυτή απαντούσε με χαμόγελο και ευγένεια. Η Πόπη Χασιώτη είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος σχολής Καλών τεχνών στη Γαλλία και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο βασίλειο. Επιστρέφοντας από τις σπουδές της, ένα πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να περιοριστεί στο σπίτι για δυόμιση περίπου χρόνια σχεδόν σε καθεστώς απομόνωσης. Τότε γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσει έναν δικό της μυστικό κόσμο όπου να νιώθει άνετα και όμορφα. Κι έτσι σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνει μικρά παράξενα ανθρωπάκια, τα Holywabbitάκια όπως τα αποκαλεί. Κάποια στιγμή τα Holywabbitάκια αυτά άρχισαν να πληθαίνουν κι έπρεπε κάπου να τοποθετηθούν. Έτσι το 2015 αποφάσισε να ανοίξει το Holywabbit, ένα μαγαζί όπου θα στεγάζονταν αυτές οι μικρές παραμυθένιες φιγούρες.

Μπαίνοντας στο μικρό μαγαζάκι, είναι σα να γλιστράς ξαφνικά σε μια αλλόκοσμη πραγματικότητα, σε έναν κόσμο παρόμοιο με αυτόν της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, του Shakespeare, της Φρίντα Κάλο και των παραμυθιών. Έναν κόσμο χειροποίητα και ανθρωποκεντρικά πλασμένο. «Είτε κάποιος θα τα λατρέψει, είτε θα τα βρει αποκρουστικά» μου λέει η Πόπη αναφερόμενη στις φιγούρες της, «είναι θέμα οπτικής, κάποιοι τα βρίσκουν χαριτωμένα, κι άλλοι τα φοβούνται».

Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq

Χαζεύω ένα σταντ με μπλούζες, ζωγραφισμένες με διάφορες σεξπηρικές φιγούρες στις οποίες αναγράφονται λεζάντες όπως, «stop making drama, you are not Shakespeare». «Πιστεύω ότι ζούμε στη πόλη με το μεγαλύτερο δράμα, γι’αυτό και το σλόγκαν αυτό έχει αγαπηθεί πολύ από τους πελάτες μου», μου εξηγεί. Συμπέραινα ότι η οικοδέσποινά μας ταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα σκοτεινό και υποχθόνιο χιούμορ και μια πηγαία τρυφερότητα.

Περιδιάβηκα μέσα στο μικρό μαγαζί ανάμεσα σε βεντάλιες με γκροτέσκα διάθεση, φλυτζάνια με πολιτικό περιεχόμενο, τη Φρίντα Κάλο ζωγραφισμένη σε μαγιό, αυτοπροσωπογραφίες και ναύτες πάνω σε σελιδοδείκτες και καρφίτσες.

Η Πόπη εμπνέεται από τους ανθρώπους της καθημερινότητάς της. Ο κολλητός της ο Στέλιος είναι το βασικό της μοντέλο. Αλλού θα δεις τον αγαπημένο της Alexei, το σκυλί της, ένα αξιαγάπητο pitbul που είχε βρει παρατημένο στο δρόμο πριν από αρκετά χρόνια και τώρα πλέον είναι αχώριστοι φίλοι.

Το πρώτο πράγμα που ήθελα να την ρωτήσω, ήταν για την περίεργη ονομασία του μαγαζιού: «Το Holy ξεκίνησε σαν αστείο, επειδή όλο έλεγα θα ανοίξω μαγαζί, όλο το έλεγα και δεν το έκανα, και ήταν αυτό που λέμε “έχει αγιάσει”, και έτσι βγήκε για πλάκα το πρώτο συνθετικό «Holy». Tώρα το “Wabbit”, βγαίνει από το “rabbit”, το κουνέλι, κι εγώ έχω ένα μεγάλο κόλλημα με τα κουνέλια από παιδί. Τότε η αδερφή μου είχε τη φαεινή ιδέα -επειδή εγώ δεν προφέρω το ρ- να αφαιρέσουμε το ρ και να το γράψουμε με w, με την αιτιολογία “όπως και να το γράψεις, με τον ίδιο τρόπο θα το λες, οπότε γράψ’το με w για να μην δυσκολεύεσαι”. Κι έτσι προέκυψε η ονομασία. 

Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq

Ποια είναι η σύσταση του κόσμου που ψωνίζει από το Holywabbit; «Πίστευα ότι θα έχω κυρίως νέο κόσμο και περισσότερο γυναίκες. Αυτό δε συνέβη ποτέ. Το μεγαλύτερο κοινό είναι αντρικό, γεγονός που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, και έχω επίσης όλες τις ηλικίες πλέον. Από πιτσιρίκια που τρελαίνονται από τα χρώματα, τα κουκλάκια κτλ., μέχρι πολύ μεγάλους ανθρώπους. Γενικά είναι κοινό που είναι εξοικειωμένο με το χειροποίητο προϊόν και την αξία του».

Τέλος, την ρώτησα πως τα βλέπει γενικότερα τα πράγματα. «Γενικά τα πράγματα τα βλέπω δύσκολα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω, γιατί δεν γίνεται κι αλλιώς. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Θέλω να είμαι αισιόδοξη».

Συνέχισα το οδοιπορικό μου μέσα στο περιπετειώδες μαγαζί, καθώς δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Μια σειρά με μπλούζες εμπνευσμένη από το Scar Face, άλλες από το Karate Kid. Με βασικά υλικά το χαρτί, τον πηλό και τον γύψο, όλα οικολογικά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Σκουλαρίκια, πίνακες από ακρυλικά, τρισδιάστατα γατάκια και κότες. Επιπλέον, η Πόπη εισάγει στα έργα της πολλά στοιχεία από παραμύθια. όπως Κοκκινοσκουφίτσες, τη Χιονάτη, βατράχια κτλ. Όλα φορώντας κόκκινα παπούτσια, μια αγαπημένη της εμμονή, καθώς πέρασε όλη την εφηβεία της φορώντας κόκκινα σταράκια ανελλιπώς. Καρφίτσες, σελιδοδείκτες και διακοσμητικά, καραβάκια και γούρια. Επίσης στο Holywabbit μπορείς να βρεις και κάποια χρηστικά αντικείμενα όπως φλυτζάνια, δίσκους σερβιρίσματος, τσάντες και σουβέρ. Όλα ζωγραφισμένα στο χέρι.  Ό,τι πιάνει στα χέρια της τα ζωγραφίζει. «Γενικά ζωγραφίζω τα πάντα, ζωγράφισα τα παπούτσια μου προχθές, κι εσύ αν μείνεις λίγο περισσότερο μπορεί να φύγεις ζωγραφισμένη», μου λέει χαριτολογώντας, ή και όχι!

Holywabbit: Αρχελάου 1, Παγκράτι. 

Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq
Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq
Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq
Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq
Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος / Olafaq

Βρείτε το Holywabbit εδώ:

Facebook:
Holywabbit | Facebook

Instagram:
Holywabbit- Poppy Chasioti (@holywabbit) • Instagram photos and videos