Όπως κάθε χρόνο, η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί το νέο έτος μετά μουσικής και τέχνης. Σε περίπτωση που δεν έχετε κανονίσει κάποια απόδραση την περίοδο των γιορτών, έχουμε τις ειδανικές προτάσεις για σας. Σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης θα υπάρχει κάποια εκδήλωση ή δρώμενο για όλα τα γούστα. Παρακάτω θα βρείτε 7 δωρεάν εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, που αξίζουν μια επίσκεψη.
Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Χορωδία Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών
Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Χορωδία Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών, στον χώρο της υποδοχής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, μπροστά από το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η Παιδική Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών θα υποδέχεται τους επισκέπτες με κάλαντα και άλλα αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Η Χορωδία των Μικρών Μουσικών αποτελείται από μέλη του προγράμματος του Ωδείου Αθηνών “Οι Μικροί Μουσικοί” που έχει στόχο να προσφέρει υποτροφίες για μουσικές σπουδές σε ταλαντούχα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Κάθε χρόνο, οι “Μικροί Μουσικοί” παρουσιάζονται σε δημόσια συναυλία για να επιδείξουν την πρόοδο και τις ικανότητές τους, αλλά κυρίως για να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν άλλα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη μουσική. Η Χορωδία, σε διδασκαλία και διεύθυνση της Χριστίνας Μιχαλάκη, είναι ένα καταξιωμένο σύνολο και πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις κάθε χρόνο.
Περιοδική έκθεση “Ένδυμα Ψυχής”
Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης, η εμβληματική έκθεση με τίτλο “Ένδυμα Ψυχής“, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.
Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις “χαμένες πατρίδες”. Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από 9 π.μ.-3 μ.μ.
Ομαδική έκθεση “Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution”
H μεγάλη έκθεση του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης “Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος Αγγελόπουλος για πάντα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έρχεται στην Αθήνα, στη The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).
Η πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Αναπαράσταση έγινε ο πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μια κομβική έννοια που συμπυκνώνει και εκφράζει το πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, η αναπαράσταση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.
Η έκθεση εξερευνά τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: την ανασύσταση, την αναθέσπιση και την ανακατασκευή. Στο πλαίσιο της έκθεσης, δώδεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης.
Σαβίνα Γεωργαντά έκθεση “Αρήτης 1”
Στην “galerie genesis” παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σαβίνας Γεωργαντά με τίτλο “Αρήτης 1”.
Η καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει ολοκληρώσει κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικών με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου στον Πολυχώρο Σεμιναρίων Τέχνης Μικρό Πολυτεχνείο, ενώ το 2013 έγινε μέλος της Ομάδας Τέχνης Σημείο, όπου διδάχθηκε ζωγραφική από τους δασκάλους Γιώργο Ρόρρη και Κάλλια Τριανταφύλλου.
Ομαδική χριστουγεννιάτικη έκθεση “Time of Wonder”
Στη Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζεται η καινούργια Χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση με τίτλο “Time of Wonder”.
Εμπνευσμένοι από την μαγεία της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργούν τη δική τους ιστορία, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Τα Χριστούγεννα είναι γνωστά για την πραγματοποίηση των επιθυμιών μας και για την υλοποίηση θαυμάτων. Μέσω της τέχνης οι καλλιτέχνες πλάθουν έναν ιδιαίτερο κόσμο θαυμάτων, έναν τόπο που οι επιθυμίες τους γίνονται πραγματικότητα. Χρώματα, τοπία, πρόσωπα και ιστορίες κυριαρχούν αρμονικά στους χώρους. Η έκθεση προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε μαγευτικούς τόπους, όπου τα όνειρα και οι επιθυμίες εκπληρώνονται.
Η Μαγεία των Χριστουγέννων έρχεται στο City Link
Μια σειρά ξεχωριστών εορταστικών εκδηλώσεων καλεί μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν βόλτες, ψώνια και μοναδικές γεύσεις, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από 17 έως 31 Δεκεμβρίου.
Η διασκέδαση στο City Link θα χτυπήσει κόκκινο και θα γίνει ο πρώτος χριστουγεννιάτικος σταθμός για όλους, στην καρδιά της Αθήνας.
Bαγγέλης Βαγγελάτος έκθεση “Lifescapes”
Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Βαγγελάτου “Lifescapes” με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και κριτικού Νιόβης Κρητικού.
Από το κείμενο της Νιόβης Κρητικού:
«Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του “ευ ζην”. Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού.[…] Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική “dripping” του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις».