Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάνω μας ένα, δυο ή και περισσότερα piercings, είτε περισσότερο είτε λιγότερο συνηθισμένα, ενώ κάποιοι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει και διάφορα προβλήματα με τις τρύπες που κάναμε πάνω μας: άλλες φορές μολύνθηκαν, ενώ κάποιες από αυτές άφησαν σημάδι όταν αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε το σκουλαρίκι. Επειδή οι απορίες που προκύπτουν πάνω στο body piercing είναι πολλές και καλό είναι να εμπιστευόμαστε έγκυρες πηγές, οι απαντήσεις έρχονται από τον Brian Keith Thompson, τον ιδιοκτήτη του Body Electric Tattoo που έχει έδρα το Los Angeles και ανάμεσα στους πελάτες του βρίσκονται η Beyonce, η Emma Stone και η Jennifer Lawrence.
Ένα πάρα πολύ δημοφιλές piercing λοιπόν, είναι αυτό που γίνεται στη μύτη και έχει δυο βασικα είδη: το nostril και το septum. Πριν λοιπόν κάποιος googlάρει “Που μπορώ να κάνω τρύπα στη μύτη μου;” καλό θα ήταν να αναζητήσει απαντήσεις για το αν τα συγκεκριμένα piercings κλείνουν και η απάντηση ίσως προκαλέσει έκπληξη. Ο Brian Keith Thompson απαντά στο αν τα piercings στη μύτη κλείνουν και πόσος καιρός χρειάζεται από τη στιγμή που κάποιος θα αφαιρέσει το κόσμημα μέχρι τη στιγμή που το δέρμα του θα επουλωθεί – αν επουλωθεί – πλήρως. Σε περίπτωση που θέλετε να περάσετε μια βελόνα στη μύτη σας διαβάστε πρώτα αυτό:
Τελικά κλείνει ένα piercing στη μύτη;
Για όσους φοβούνται τη δέσμευση, θα ξεκινήσουμε με τα καλά νέα: “Όλα τα σκουλαρίκια στη μύτη θα κλείσουν“, λέει ο Thompson. Το όχι και τόσο καλό νέο είναι ότι “Θα έχετε κάποιου είδους ουλή, ανάλογα με το πόσο καιρό φορούσατε τα κοσμήματά σας. Όσο περισσότερο φορούσατε το κόσμημα πριν κλείσετε το τρύπημα, τόσο πιο έντονη θα είναι η ουλή”.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε ένα piercing στη μύτη και έχετε αμέσως τύψεις, ο κίνδυνος ουλής δεν είναι πολύ υψηλός. “Αν τρυπήσετε το ρουθούνι σας και αφαιρέσετε το κόσμημα σε μια εβδομάδα, θα έχετε ελάχιστα ή καθόλου σημάδια – μόνο μια μικρή κουκίδα εκεί που πέρασε η βελόνα”, λέει ο Thompson. “Αλλά αν το κρατήσετε για χρόνια και αποφασίσετε να το βγάλετε αργότερα, θα μείνει ένα μόνιμο σημάδι.”
Πως επουλώνονται τα nostril;
Όταν κάνετε για πρώτη φορά ένα piercing – στη μύτη ή αλλού – το σώμα σας θα αναδομήσει το πληγωμένο δέρμα γύρω από το κόσμημά σας. Όσον αφορά την τρύπα που γίνεται στο δέρμα: “Αυτό ονομάζεται συρίγγιο και είναι ένα μικρό τούνελ“, λέει ο Thompson. Όταν αφαιρείτε το καρφωτό σκουλαρίκι ή τον κρίκο σας, “το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργεί γρήγορα για να κλείσει την τρύπα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρουθούνι σας είναι ένα “σημείο εισόδου – ένα πολύ κρίσιμο μέρος του σώματός σας που σας βοηθά να αναπνέετε και να ελέγχετε την αίσθηση της όσφρησης”
“Το σώμα σας βλέπει το κόσμημα ως ξένο αντικείμενο, επειδή είναι”
Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, τα σκουλαρίκια στη μύτη δεν ταιριάζουν σε ορισμένους ανθρώπους. “Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επούλωσης του ρουθουνιού τους, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπερδραστήριο”, λέει ο Thompson. “Το σώμα σας βλέπει το κόσμημα ως ξένο αντικείμενο, γιατί έτσι είναι. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα από την πρώτη μέρα”. Aυτό σημαίνει, ότι στους ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους είναι υπερδραστήριο, ο οργανισμός τους δεν επουλώνει το δέρμα μόνο γύρω από το κόσμημα, αλλά θέλει να αποβάλλει το κόσμημα, δηλαδή το ξένο σώμα, και να επουλώσει και την ίδια την τρύπα, σε αντίθεση με τους τους υπόλοιπους ανθρώπους με λιγότερο δραστήρια ανοσοποιητικά που η επούλωση της τρύπας συμβαίνει όταν αφαιρείται το ξένο σώμα.
Πως επουλώνονται τα septum;
“Το septum είναι λίγο διαφορετικό“, λέει ο Thompson. Ο επαγγελματίας εξηγεί ότι οι επαγγελματίες body piercers είναι εκπαιδευμένοι να βρίσκουν το “γλυκό σημείο” στο σημείο που γίνεται το συγκεκριμένο τρύπημα “9 φορές στις 10, μπορώ να βάλω κοσμήματα πίσω σε μια τρύπα septum που δεν είχε βάλει σκουλαρίκι για αρκετό καιρό χωρίς να το ξανανοίξω”, λέει ο Thompson. “Έτσι, αν κάνετε septum και κρατήσετε το κόσμημα για ένα χρόνο και μετά το βγάλετε, πιθανόν να μπορέσετε να ξαναβάλλετε το κόσμημα μέσα. Με λίγα λόγια, το septum δεν κλείνει.
Όλα τα piercings αφήνουν ουλή;
H απάντηση είναι ναι. Σύμφωνα με τα σοφά λόγια του Thompson, “Θα πρέπει να κάνετε όλα τα piercings γνωρίζοντας ότι θα έχετε μια ουλή. Πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον πριν κάνετε ένα piercing. Αν κάνεις piercing στα 18 σου, μπορεί να μη σε νοιάζει η ουλή, αλλά σκέψου πώς θα το σκέφτεσαι στα 30 ή στα 40 σου”
Λίγο πιο δυνατά για τους πίσω: “Ό,τι κάνετε στο σώμα σας σήμερα, το πληρώνετε αργότερα”, λέει ο Thompson. “Αν και τα piercing στη μύτη δεν αφήνουν μια μεγάλη τρύπα, όλα τα piercing αφήνουν σημάδια”.