Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA είναι πλούσιο σε ιστορία. Έχοντας ξεκινήσει το 1950, με την πάροδο των χρόνων, όχι μόνο έχουν σημειωθεί πολλά ρεκόρ, αλλά και πολλά έχουν αλλάξει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ας θυμηθούμε 11 ενδιαφέροντα γεγονότα για την ιστορία του τουρνουά που πιθανώς δεν γνωρίζατε ή μπορεί να έχετε ξεχάσει.

FIBA-world-cup
Οι επαγγελματίες επιτράπηκε να αγωνίζονται από το 1994

Σε όλη την ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIBA, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ της FIBA, οι κανόνες και οι κανονισμοί πάντα άλλαζαν. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές κανόνων στην ιστορία του συνέβη το 1989, όταν η διοργάνωση επέτρεψε επιτέλους στους επαγγελματίες να αγωνίζονται στα τουρνουά της FIBA. Πριν από αυτό, οι επαγγελματίες, αναφερόμενοι σε οποιονδήποτε πληρωνόταν για να παίζει μπάσκετ, δεν μπορούσαν να αγωνιστούν. Όμως, μετά την αλλαγή των κανόνων του 1989, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 έγινε το πρώτο στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες. Αυτό έδωσε τεράστια ώθηση σε ομάδες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έστειλαν μια ομάδα αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από παίκτες του ΝΒΑ, οδηγώντας τη χώρα στο χρυσό μετάλλιο εκείνη τη χρονιά.

FIBA-world-cup
Τα πρώτα μέλη της ομάδας των ΗΠΑ ήταν εργάτες εργοστασίων

Όταν φαντάζεσαι την ομάδα των ΗΠΑ να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι δύσκολο να τη φανταστείς χωρίς ένα πλήρες ρόστερ του ΝΒΑ. Αλλά στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ομάδα ΗΠΑ αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από εργάτες εργοστασίων. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA πραγματοποιήθηκε το 1950 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και είχε μόνο 10 ομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έπαιρναν το τουρνουά τόσο σοβαρά, προφανώς έστειλαν μια ομάδα από εργάτες εργοστασίου από ένα εργοστάσιο της Chevrolet και τους ονόμασαν AAU Denver Chevrolets. Παρόλα αυτά, η ομάδα είχε πολύ καλή απόδοση, έφτασε μέχρι τον τελικό και τερμάτισε δεύτερη πίσω από την οικοδέσποινα Αργεντινή.

FIBA-world-cup
Το ρεκόρ για τους περισσότερους πόντους που σημειώθηκαν σε έναν αγώνα είναι 154 πόντοι

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA του 1978, το οποίο φιλοξένησαν οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία πέτυχε νέο ρεκόρ για τους περισσότερους πόντους που σημειώθηκαν σε ένα παιχνίδι, όταν νίκησε την Κίνα με 154-97. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τουρνουά.
FIBA-world-cup

Οι Φιλιππίνες ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που φιλοξένησε το τουρνουά

Την ίδια χρονιά που η Βραζιλία κατέγραψε το ρεκόρ περισσότερων πόντων, το 1978, οι Φιλιππίνες έγιναν επίσης η πρώτη ασιατική χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Rizal Memorial Coliseum και στο Araneta Coliseum. Η ομάδα των Φιλιππίνων  τερμάτισε στην όγδοη θέση.
FIBA-world-cup

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γιουγκοσλαβία έχουν τους περισσότερους τίτλους

Αν και η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πλέον ως χώρα, έχει γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας του μπάσκετ, καθώς εξακολουθεί να ισοβαθμεί σήμερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες με πέντε τίτλους Παγκοσμίου Κυπέλλου FIBA. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 1954, το 1986, το 1994, το 2010 και το 2014. Από την άλλη πλευρά, η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το 1970, το 1978, το 1990, το 1998 και το 2002.

FIBA-World-Cup
Έξι διαφορετικές χώρες έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA

Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA του 2023 σηματοδοτεί τη 19η διοργάνωση του τουρνουά από την πρώτη το 1950. Όμως, στις τελευταίες 18 διοργανώσεις, μόνο έξι διαφορετικές χώρες έχουν κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γιουγκοσλαβία ισοβαθμούν, κατέχοντας από πέντε τίτλους. Ακολουθεί η Σοβιετική Ένωση, με την ομάδα της να έχει κατακτήσει τρεις τίτλους. Η Βραζιλία και η Ισπανία έχουν από δύο τίτλους και η Αργεντινή έναν.

FIBA-World-Cup
Η νίκη της Ελλάδας επί των ΗΠΑ το 2006 θεωρείται η “ανατροπή όλων των ανατροπών”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν  ένα καταπληκτικό ρόστερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Με μεγάλα ονόματα όπως οι Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Καρμέλο Άντονι, Κρις Πολ και Ντουάιτ Χάουαρντ, η ομάδα των ΗΠΑ αναμενόταν να κυριαρχήσει. Όμως, οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το πλεονέκτημα. Η Ελλάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη με τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη, Σχορτσιανίτη, κ.ά., απέκλεισαν εκκωφαντικά τους Αμερικανούς και έφτασαν στον τελικό. Ωστόσο, τελικά έχασε από την Ισπανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρκέστηκαν στην τρίτη θέση του τουρνουά.

FIBA-World-Cup
Ο Όσκαρ Σμιντ είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία του τουρνουά

Ο Βραζιλιάνος Όσκαρ Σμιτ είναι ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές στον κόσμο.Μεταξύ 1982 και 1998, σημείωσε συνολικά 906 πόντους σε 34 αγώνες, με ένα μέσο όρο σκοραρίσματος ανά αγώνα 26,7 πόντους. Κατέχει επίσης το ρεκόρ για τους περισσότερους πόντους σε ένα τουρνουά, αφού σημείωσε 338 πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Δεύτερος πίσω του είναι ο Luis Scola, ο οποίος σημείωσε 716 πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην καριέρα του με την Αργεντινή.

kevin-durant
Κανένας παίκτης δεν έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP περισσότερες από μία φορές

Παρόλο που υπάρχουν παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ που έχουν κερδίσει περισσότερους από έναν τίτλους Παγκοσμίου Κυπέλλου, το βραβείο MVP παραμένει ένα είδος τροπαίου για μία και μοναδική φορά, καθώς κανένας παίκτης δεν έχει κερδίσει το βραβείο περισσότερες από μία φορές. Μερικοί από τους δημοφιλείς MVP στην ιστορία του τουρνουά είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2002, ο Πάου Γκασόλ το 2006 και ο Κέβιν Ντουράντ το 2010.

FIBA-World-Cup
Το 2019 η τηλεθέαση σημείωσε ρεκόρ

Στην τελευταία διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το 2019, το τουρνουά πέτυχε ρεκόρ τηλεθέασης. Το τουρνουά δημιούργησε τηλεθέαση που ξεπέρασε τα τρία δισεκατομμύρια και έφτασε επίσης πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, συνολικά 800.000 θεατές πήγαν στη Κίνα για να παρακολουθήσουν όλη τη δράση από κοντά.

FIBA-World-Cup-trophy
Το πρώτο Naismith Trophy απονεμήθηκε το 1967

Είναι το όνειρο κάθε εθνικής ομάδας μπάσκετ να κερδίσει το Naismith Trophy, το οποίο απονέμεται μόνο στους νικητές του τουρνουά. Αυτό όμως που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι το κύπελλο απονεμήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1967, παρά το γεγονός ότι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1950. Δεδομένου ότι το 1950 ήταν η πρώτη διοργάνωση του τουρνουά, δυστυχώς, πολλά πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν. Η FIBA είχε προγραμματίσει ένα τρόπαιο εκείνη τη χρονιά, αλλά κατάφερε να το αναθέσει μόνο το 1965 μέσω μιας δωρεάς. Το αρχικό τρόπαιο χρησιμοποιήθηκε ως κύριο έπαθλο μέχρι το 1994, και μετά από αυτό το σημείο, καθιερώθηκε το  νέο τρόπαιο. Το ερώτημα πλέον είναι ποια ομάδα  θα κερδίσει το τρόπαιο φέτος;