Η γερμανίδα, με καταγωγή από την Ρωσία, ηθοποιός και σκηνοθέτης Vera Tschechowa (Βέρα Τσέχοβα) πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών, όπως δήλωσε το καλλιτεχνικό της πρακτορείο στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, κάνοντας αναφορά στην καριέρα της.
Η Tschechowa ενσάρκωσε σχεδόν 100 ρόλους από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, ενώ έπαιξε και σε αρκετές παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα της Γερμανιας. Για δεκαετίες λοιπόν βρισκόταν μπροστά από την κάμερες ως ηθοποιός, ενώ αργότερα έγινε γνωστή στο κοινό και από τον ρόλο του σκηνοθέτη.
Τα πράσινα μάτια ήταν το σήμα κατατεθέν της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Tagesschau. Η Tschechowa έλαβε το Ομοσπονδιακό Βραβείο Κινηματογράφου το 1962 για την κινηματογραφική διασκευή του Böll “The Bread of the Early Years” (Το ψωμί των πρώτων χρόνων). Το κοινό τη γνωρίζει επίσης από ταινίες όπως “Time of Sensitivity”, “Rausch der Verwandlung” ή από εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως “Tatort” ή “Ein Fall für zwei”.
Στην Ελλάδα, η Tschechowa γίνεται κυρίως γνωστή μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην ταινία “Ευριδίκη ΒΑ 2037” του Νίκου Νικολαΐδη, η οποία γυρίστηκε το 1975, και όπως ο σκηνοθέτης είχε καταγράψει στο επίσημο site του «έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να βρει αίθουσα». Όπως αναφέρει και ο Γιώργος Παππάς, απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο σχετικό post που έκανε στην ομάδα του Facebook “Οι πολιτισμικοί κληρονόμοι του Νίκου Νικολαίδη”, η Vera Tschechowa «στις νεκρολογίες της στο εξωτερικό αναφέρεται αναπόφευκτα ως “το κορίτσι του Έλβις Πρίσλεϊ τότε στην Γερμανία”».
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1958, η 18χρονη τότε Vera προσπάθησε να συναντήσει τον Elvis Presley ενώ εκείνος βρισκόταν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Grafenwoehr της Γερμανίας. Αν και η αρχική τους συνάντηση δεν πήγε και τόσο καλά, ο Elvis εξέπληξε τη Vera λίγους μήνες αργότερα, επισκεπτόμενος την στο Μόναχο στις αρχές Μαρτίου 1959. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο βασιλιάς του rock n’ roll πέρασε τέσσερις ημέρες με τη νεαρή ηθοποιό, παρακολουθώντας τις παραστάσεις της και ξεναγούμενος στα κινηματογραφικά στούντιο της Βαυαρίας. Ο γερμανικός Τύπος εντυπωσιάστηκε από τη σχέση τους, με πρωτοσέλιδα που διακήρυτταν πως «Ο Elvis είναι ερωτευμένος με τη Vera» και ότι «Ο Elvis παρατάει μια πωλήτρια για τη στάρλετ [Vera]».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον φίλο του Elvis, Lamar Fike, ενώ ο Elvis όντως ενδιαφερόταν για τη Vera, η σχέση τους δεν φάνηκε να εξελίσσεται σε κάποιο σοβαρό ειδύλλιο. Ο Fike σημείωσε:
«Ο Elvis την κυνήγησε, χωρίς αμφιβολία. Γι’ αυτό και έμενε στο σπίτι της».
Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, ο Elvis Presley φαίνεται να είχε κάνει σχέση με πολλές γυναίκες στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, πριν γνωρίσει τη μέλλουσα σύζυγό του Priscilla Beaulieu τον Σεπτέμβριο του 1959. Ως εκ τούτου, η σχέση του με τη Vera Tschechowa φαίνεται να ήταν μία από τις πολλές περιστασιακές σχέσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία.
Στη δεκαετία του 1980, με τον τότε σύζυγό της Vadim Glowna, η Vera Tschechowa γύρισε στις Κάννες την ταινία “Desperado City“, τη διασκευή της ταινίας του Max Frisch “Bluebeard” και το ντοκιμαντέρ “Chekhov in My Life”, για τη διάσημη ρωσική οικογένειά της –ήταν η δισέγγονη του θεατρικού συγγραφέα Anton Chekhov (Άντον Τσέχωφ). Επίσης, τόσο η μητέρα της όσο και η γιαγιά της ήταν ηθοποιοί.
Η μεγάλη παράδοση της οικογενείας της στον χώρο του πολιτισμού αναμφίβολα ήταν ένα βάρος που κουβαλούσε στις πλάτες της, ωστόσο λειτούργησε και ως κινητήρια δύναμη κατά τα νεανικά της χρόνια. Μόνο όταν έφτασε στα 30 – 40 της χρόνια ανακάλυψε πραγματικά την ταυτότητά της, συνειδητοποιώντας πως:
«Κάποτε ήμουν γνωστή ως Vera Tschechowa».
Όπως είχε δηλώσει και η ίδια, μετά από πολλές ταινίες, είχε πλέον βαρεθεί: «Κάποια στιγμή τα σενάρια δεν γίνονταν καλύτερα, γίνονταν πολύ χειρότερα». Δεν ήθελε να δουλεύει σε παραγωγές που ήταν πιο κάτω από το επίπεδό της, καθώς μπορούσε να ζήσει χωρίς να έχει ανάγκη τα φώτα της δημοσιότητας. Από τη δεκαετία του 1990, η Tschechowa μετακινήθηκε πίσω από την κάμερες ως σκηνοθέτης. Η Vera Chekhova είπε κάποτε ότι η ζωή της ήταν «πάντα όμορφη».
Με πληροφορίες από: Wikipedia, elvisbiography.net, Tagesschau, nikosnikolaidis.com, elvispresleymusic.com