Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή.

Ο βίος και η πολιτεία του έχουν γίνει αντικείμενο εκτενών διεθνών ρεπορτάζ και, εσχάτως, ενός εκ των πλέον δημοφιλών podcast παγκοσμίως -και οσονούπω ο καταζητούμενος από το 2009 διαρρήκτης, ίσως δει τον εαυτό του και «πρωταγωνιστή» σε σειρά ή ταινία του Χόλιγουντ.

Το podcast «Outlaws: The Good Thief» αφηγείται την ιστορία του Παλαιοκώστα, ο οποίος ενορχήστρωσε και κατόπιν εκτέλεσε μερικές από τις πιο διαβόητες ληστείες, διαρρήξεις και αποδράσεις της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ελεύθερος έχοντας δραπετεύσει με ελικόπτερο όχι μία, αλλά δύο φορές από τον Κορυδαλλό.

Το podcast είναι παραγωγής της Kaleidoscope, μιας εταιρεία podcasting με έδρα τη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την iHeartPodcasts, κορυφαία εταιρεία podcasts παγκοσμίως και στη δημοσιογραφική έρευνα και υποστήριξη παραγωγής του podcast για τον Παλαιοκώστα συνεργάστηκε η ομάδα του «The Greek Podcast Project».

Με αποκλειστική πρόσβαση σε ανθρώπους από το περιβάλλον του Παλαιοκώστα, συμμαθητές, δημοσιογράφους, διεθνείς αξιωματούχους, αρκετούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς ακόμη και έναν πρώην πρωθυπουργό, το «Outlaws: The Good Thief» έγινε το δημοφιλέστερο podcast στην Αμερική.

«Είναι μία συναρπαστική ιστορία, η οποία έχει όλα τα συστατικά ενός τηλεοπτικού hit. Έχει κινηματογραφικές αποδράσεις και ληστείες, έχει πρωταγωνιστές που είναι σαν να τους βγάλαμε από το central casting και ο πρωταγωνιστής παραμένει άφαντος. Έχει όλα τα συστατικά μιας συναρπαστικής ιστορίας, έχει γίνει viral σε όλο τον κόσμο. Είναι η νούμερο 9 σειρά podcast σε όλο τον κόσμο, νούμερο 1 ντοκιμαντέρ στην Αμερική και ήταν για αρκετές εβδομάδες η νούμερο 1 σειρά στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στο Mega ο Κωνσταντίνος Λινός, υπεύθυνος επιχειρηματικών υποθέσεων της Kaleidoscope.

Το επεισόδιο με τον Παλαιοκώστα είναι διαθέσιμο εδώ.

Η πραγματική είδηση, ωστόσο, είναι το ότι ο βίος και η πολιτεία του πλέον καταζητούμενου έλληνα δραπέτη καταζητούμενου ενδεχομένως να γίνει σειρά ή ταινία καθώς τουλάχιστον πέντε πασίγνωστα κινηματογραφικά studio «κονταροχτυπιούνται» για το ποιο θα αναλάβει αυτό το μεγάλο project.

«Έχουμε πολλές προτάσεις από μεγάλα studio, σκηνοθέτες και συγγραφείς», είπε ο κ. Λινός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον πρωταγωνιστικό ρόλο να ενσαρκώσει κάποιος Έλληνας ηθοποιός.

Παλαιοκώστας, ο «φαντομάς»

Πώς θα μεταφερθεί όμως στο σινεμά η ιστορία του πιο καταζητούμενου άνδρα στην Ελλάδα που κατέληξε να γίνει λαϊκός ήρωας;

«Ο άνδρας που είναι γνωστός ως ο “Έλληνας Ρομπέν των Δασών”, έχει αρπάξει εκατομμύρια από κρατικές τράπεζας και έχει απαγάγει βιομηχάνους, ενώ μοιράζει τα χρήματα σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Ο Παλαιοκώστας διαφέρει από άλλους διάσημους ληστές, όπως ο Νέντ Κέλι ή ο Μπίλι δε Κιντ, κι έχει καταφέρει να μην τραυματίσει κανέναν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής του δράση. Ωστόσο, παραμένει ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους της Ευρώπης», τονίζεται στο άρθρο που συνεχίζει λέγοντας πως «όπως και ο πραγματικός Ρομπέν των Δασών, έτσι κι ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιφρονείται από τις Αρχές που ταλαιπωρεί. Τον παρουσιάζουν ως βίαιο τρομοκράτη και οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν όλως περιέργως αποφεύγουν να μιλήσουν για την απίστευτη ιστορία του», αναφέρει το προ ετών εκτενές πολυσέλιδο αφιέρωμα του BBC για τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «Άπιαστο».

Γεννημένος το 1966, ο Παλαιοκώστας μεγάλωσε στο χωριό Μοσχόφυτο, παρακολουθώντας τον πατέρα του να βόσκει τα ζώα του.

«Ο Βασίλης μπορεί να είναι κλέφτης, αλλά δεν είναι εγκληματίας. Στα μέρη μας, άνθρωποι σαν το Βασίλη, που κλέβει για να ταΐσει τους αγαπημένους του, δεν θεωρούνται απαραίτητα «κακοί»», σημειώνει ο ιερέας του χωριού, πατέρας Παναγιώτης.

Το 1979, η οικογένεια Παλαιοκώστα μετακόμισε στα Τρίκαλα. Ο Νίκος, 19 ετών τότε, έφυγε από το σπίτι για να βρει δουλειά στα καράβια και ο 13χρονος Βασίλης έμεινε πίσω κι έπιασε δουλειά σε μια μονάδα παρασκευής τυριού.

«Όμως ένα απόγευμα έφυγε από το τυροκομείο και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Βασίλης υπέστη καπιταλιστική εκμετάλλευση από το αφεντικό του κι έτσι στράφηκε εναντίον αυτών των αφεντικών», λέει ο Γεωργιάδης.

Κάπως έτσι ξεκινάει η δράση του νεαρού Παλαιοκώστα, καθώς, όπως λέει ο πατέρας Παναγιώτης, «ως παιδί του βουνού, δεν είχε άλλες ικανότητες, παρά μόνον να κλέβει για να ζήσει». Μεταξύ 1979 και 1986, ο Βασίλης και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Νίκος (που στο μεταξύ είχε γυρίσει από τα καράβια) θεωρήθηκαν υπαίτιοι για 27 κλοπές, κυρίως βίντεο μηχανών.

«Εκείνη την εποχή ο Βασίλης γνώρισε τον Κώστα Σαμαρά, γνωστό κι ως «Καλλιτέχνη». Μεγαλύτερος και πιο έμπειρος από τους αδελφούς Παλαιοκώστα, ο Σαμαράς ήταν ένας εγκληματικός εγκέφαλος, που σπούδαζε σχέδιο και ζωγράφιζε τις ληστείες σε σημειωματάριο», γράφει το άρθρο.

«Οι εγκληματίες κλέβουν τσάντες από γριούλες. Ο Βασίλης ήταν σε άλλο επίπεδο: είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός ληστής αλλά κι ένας ήρωας», θυμάται ένας από τους πρώην συγκρατουμένους του, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης.

Ο αστυνομικός Δημήτρης Γραβάνης θυμάται την πρώτη τους «κινηματογραφική» ληστεία ως εξής: «Ο Βασίλης σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός λόφου και άρχισε να ρίχνει με το όπλο για να τραβήξει την προσοχή των αστυνομικών. Πήρε κάποια λεπτά στους αστυνομικούς να ξεφύγουν από το αστυνομικό τμήμα και μέχρι να το κάνουν ο Καλλιτέχνης και ο Νίκος είχαν ήδη αδειάσει το κοσμηματοπωλείο. Όταν τελικά μπήκαμε στα περιπολικά είχαν αφήσει καρφιά στο δρόμο που έσκασαν τα λάστιχά μας».

Και μπορεί ο Γραβάνης όπως λέει να έβαλε στόχο της ζωής του να τον συλλάβει, αλλά ο Παλαιοκώστας ήταν αδύνατο να συλληφθεί για έναν και μοναδικό λόγο: τα χρήματα που έκλεβε, τα μοίραζε στους φτωχούς.

«Θα πήγαινε σε έναν κτηνοτρόφο και θα του έλεγε «σφάξε ένα γουρούνι για να το φάω» και αντί για δέκα δραχμές, θα του έδινε χίλιες», λέει ο Γραβάνης στο δημοσίευμα, το οποίο κάνει ειδική μνεία στη ληστεία της τράπεζας στη Καλαμπάκα, τον Ιούνιο του 1992: «Αρπαξαν 125 εκατομμύρια δραχμές κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Παραμένει η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα και μία από τις μοναδικές που τα χρήματα μοιράστηκαν», λέει το δημοσίευμα.

Παλαιοκώστας, ο φυγάς

Ο Παλαιοκώστας πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια διαφεύγοντας της σύλληψης και ζώντας ως φυγάς στα βουνά. Συχνά, μεταμφιεσμένος, πήγαινε βόλτες με αυτοκίνητο. Οπως λέει ο Γραβάνης, τελικά τον συνέλαβαν όταν προκάλεσε ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Το BBC περιγράφει το χρόνο που πέρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κέρκυρας. Το 2003 οι φύλακες είχαν βρει ένα λεπτομερές σχέδιο της φυλακής στο κελί του και αμέσως τον μετήγαγαν στις Φυλακές Κορυδαλλού. Έχοντας εκτίσει έξι και κάτι χρόνια από την 25ετή ποινή του, ο Παλαιοκώστας μπήκε στο κελί μαζί με τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι, με τον οποίο έγιναν φίλοι.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ο Παλαιοκώστας είχε γράψει 2.358 ημέρες στο ημερολόγιό του από τη μέρα που φυλακίστηκε. Στις 18:15, κοντά στην Αθήνα, ένας πιλότος εμπορικού ελικοπτέρου επιβιβάστηκε στο λευκό AS355N Eurocopter. Ο πρώην πιλότος της Π.Α. πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από την Αττική για ψυχαγωγία, αλλά πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του ένας από τους δύο επιβάτες του έβαλε το πιστόλι στο λαιμό. Ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας και πήγαινε να σώσει τον αδελφό του.

Μέσα σε δέκα λεπτά το αεροσκάφος έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μετά την απόδραση του 2006 οι Αλκέτ Ριζάι και Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθησαν γρήγορα, αλλά ο Βασίλης συνέχισε να διαφεύγει.

Τον Ιούνιο του 2008 απήγαγε τον Γιώργο Μυλωνά, μεγιστάνα του αλουμινίου. Τα λύτρα που πήρε ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ. Οι ελληνικές αρχές αναζήτησαν τα ίχνη του Παλαιοκώστα στο σπίτι που κρατούσε όμηρο τον Μυλωνά. Εκεί στις 2 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς – καθώς ο φυγόδικος έβαζε ένα ποτήρι τσίπουρο και καθόταν να δει DVD – οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έκαναν έφοδο στο σπίτι.

Εκεί βρήκαν ένα αντίγραφο DVD της ταινίας Ransom και του Heat με τον Αλ Πατσίνο. Διέφευγε 791 ημέρες όταν συνελήφθη και η αστυνομία ήταν περιχαρής με την επιτυχία της.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2009 ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα γινόταν γνωστός σε όλον τον κόσμο. ‘Ηταν η ημέρα της δεύτερης απόδρασής του. 

Οι σειρήνες ήχησαν στον Κορυδαλλό την ώρα που οι φρουροί διέταξαν τους έγκλειστους να απομακρυνθούν από το προαύλιο. Ήταν 15:45 την ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του Παλαιοκώστα. Από πανω τους, ένας σκοπός αντιλήφθηκε τον ήχο του έλικα. Οταν το ελικόπτερο κατέβηκε πάνω από την τρίτη πτέρυγα άρπαξε το αυτόματο όπλο του και σήμανε συναγερμό.

Πάνω από 14 χρόνια μετά από την δραματική αυτή απόδραση ο Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος. Ο Τύπος πρόσφατα άρχισε να τον αποκαλεί «Φαντομά», ενώ οι ντόπιοι τον φωνάζουν «Βασιλιά των βουνών».