Λένε ότι η «επένδυση στην εκπαίδευση αποδίδει τους καλύτερους τόκους» και η αλήθεια είναι ότι τα δίδακτρα σε ορισμένα φημισμένα ιδρύματα όπως το Institut Le Rosey στην Ελβετία ακούγονται πράγματι σαν μια τεράστια επένδυση.

Tο Institut Le Rosey (Λε Ροσέ) έχει το παρατσούκλι «Σχολείο των Βασιλιάδων» και θεωρείται πως είναι το ακριβότερο σχολείο του κόσμου.

Το Le Rosey ιδρύθηκε το 1880 από τον Paul-Émile Carnal στη θέση του Château du Rosey του 14ου αιώνα στην πόλη Rolle. Το Le Rosey απέκτησε το προσωνύμιο “Σχολή των Βασιλέων”, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων οικοτροφείων στην Ελβετία και στον κόσμο.

Αυτό το δίγλωσσο ινστιτούτο λειτουργεί μεταξύ του κεντρικού campus της Ελβετίας στο Rolle και του χειμερινού campus του σχολείου, ενός όμορφου χωριού με σαλέ στο γοητευτικό χιονοδρομικό κέντρο του Gstaad, όπου το σχολείο μεταφέρεται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, κάτι που κανένα άλλο οικοτροφείο στον κόσμο δεν εφαρμόζει.

Το Le Rosey δέχεται σχεδόν 450 μαθητές – αγόρια και κορίτσια ηλικίας 7 έως 18 ετών.

Γιατί το Le Rosey είναι το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο;

Δύο αρχοντικές πανεπιστημιουπόλεις, 132.000 δολάρια δίδακτρα ετησίως, ένα πραγματικό… εκπαιδευτικό απόσπασμα 150 καθηγητών και προσωπικό υποστήριξης για 450 μαθητές (η αναλογία μαθητών-καθηγητών είναι 5:1 με το μέσο μέγεθος της τάξης να είναι μικρότερο από 20 μαθητές) συμβάλλουν σε αυτήν την υπέρογκη αμοιβή των ετήσιων διδάκτρων.

Επίσης, το 30% των μαθητών του εισάγεται σε πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 25 κορυφαία παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά το Le Rosey περιζήτητο σχολείο και ως εκ τούτου ακριβό.

Ο Felipe Laurent, απόφοιτος και εκπρόσωπος του Le Rosey, δήλωσε στο Business Insider: «Προφανώς, είμαστε το παλαιότερο διεθνές οικοτροφείο της Ελβετίας. Έχουμε ένα ορισμένο… ειδικό βάρος ως ίδρυμα, λόγω των οικογενειών που έχουν έρθει εδώ στο παρελθόν».

Le Rosey, εκεί όπου φοιτούν οι μελλοντικοί βασιλιάδες

Tο Institut Le Rosey (Λε Ροσέ), το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο που βρίσκεται στην Ελβετία, είναι ο τόπος όπου γαλουχούνται κι εκπαιδεύονται βασιλείς, τέκνα γαλαζοαίματων, αλλά και πολλοί από τους μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες και διανοητές.

Το σχολείο έχει 450 μαθητές από 70 διαφορετικές χώρες, όλοι τους παιδιά γονιών με πολύ υψηλά εισοδήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στα ετήσια δίδακτρα που ανέρχονται στα 132.000 δολάρια (πάνω από 100.000 ευρώ) δίδακτρα τον χρόνο και περιλαμβάνουν τα πάντα, ακόμα και τα ταξίδια που κάνουν οι μαθητές, εντός αλλά κι εκτός Ελβετίας.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η σχολή έχει και μια φήμη που την ακολουθεί, καθώς το 30% των αποφοίτων του συγκεκριμένου σχολείου συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το MIT και το Χάρβαρντ –μάλλον γι’ αυτό και επιλέγεται από τους… έχοντες και κατέχοντες.

Σύμφωνα με το ΒΙ, στις αίθουσες του Λε Ροσέ έχουν φοιτήσει ο τελευταίος σάχης του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος ο δεύτερος, ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό και οι βασιλικές οικογένειες της Αιγύπτου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Επίσης, στο Λε Ροσέ έχουν φοιτήσει μέλη της αμερικανικών δυναστειών Ροκφέλερ και Ρότσιλντ, αλλά και αρκετοί διάσημοι όπως ο Σερ Ρότζερ Μουρ, ο εγγονός του Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Σον Λένον, γιος του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, αλλά και ο Αλέξανδρος Ωνάσης, όπως και πολλά μέλη της οικογένειας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το σχολείο έχει δύο εγκαταστάσεις, το ανοιξιάτικο campus στην πόλη Ρολ, 30 χιλιόμετρα από τη Γενεύη, και το χειμερινό campus στο ορεινό Γκστάαντ.

Το σχολείο διαθέτει περίπου 28 στρέμματα διαμορφωμένους κήπους, ένα σπα, ένα σκοπευτήριο, ένα θέατρο συναυλιών 1.000 θέσεων, και 79 υπνοδωμάτια, που το καθένα από αυτά μπορεί να φιλοξενήσει τρεις σπουδαστές, στα πρότυπα των κοιτώνων της ταινίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών».

Και φυσικά, στα ίδια αυστηρά «old school»πρότυπα, τα κορίτσια μένουν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις από τα αγόρια, ενώ οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να σηκώνονται όταν μπαίνει ή όταν βγαίνει κάποιος ενήλικας στην αίθουσα εστίασης ή την τάξη όπου γίνονται τα μαθήματα.

Το Λε Ροσέ έχει επίσης οκτώ εργαστήρια επιστήμης, δύο κέντρα υγείας, ένα θερμοκήπιο που χειρίζεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, θερμαινόμενες πισίνες, ένα κέντρο πληροφορικής, ένα ταξιδιωτικό γραφείο, δύο καφετέριες και τρεις αίθουσες φαγητού.

Εντός των τειχών του Λε Ροσέ, οι μαθητές εκπαιδεύονται σε δύο γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά), ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα εκμάθησης κι άλλων ξένων γλωσσών –οι δε αθλητικές δραστηριότητες είναι αντίστοιχου… ελίτ ύφους, καθώς τους ανοιξιάτικους μήνες οι μαθητές επιλέγουν αθλήματα όπως την ιππασία, το μπόουλινγκ ή το μπάντμιντον ενώ το χειμώνα το σκι, το snowboard και το χόκεϊ.