Πέρσι, μέρες Μάη, την αρχική μου στο Facebook κοσμούσε ένα πρόβατο πολύ πιο τυχερό από τα περισσότερα πρόβατα αυτού του πλανήτη. Η δημοσιογράφος και διευθύντρια του «Zero Stray Academy» Σταματίνα Σταματάκου, μιας ακαδημίας που παρέχει γνώσεις στους δήμους για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, έσωσε ένα πρόβατο που κάποιοι «πιστοί» ήθελαν να σφάξουν, εν είδει τάματος, στον περίβολο μιας εκκλησίας.

Το πρόβατο βαφτίστηκε Φρίξος και έμεινε στο σπίτι της Σταματίνας για κάποιο διάστημα (μαζί με γάτες και σκύλους). Ο Φρίξος άρχισε να υιοθετεί συμπεριφορές κατοικιδίου, που ίσως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα προβατάκι.

Ένα σκυλάκι, ένα γατάκι και…ένα πρόβατο!

«Θα τον κρατήσω όσο χρειαστεί αλλά ιδανικά πρέπει να βρούμε μία φάρμα που θα ζει ευτυχισμένος με άλλα αρνάκια και κανείς ποτέ δεν θα τον σφάξει και δεν θα τον εκμεταλλευτεί», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η φιλόζωη δημοσιογράφος.

Η φάρμα βρέθηκε. Και, βέβαια, ο άνθρωπος πίσω από την φάρμα με τα μεγάλα αποθέματα αγάπης, υπομονής και αφοσίωσης στα ζώα. Ο λόγος για τον Στέφανο Ασπιώτη που, από μικρό παιδί, τρέφει μεγάλη αγάπη για τα ζώα και αναζητούσε επί σειρά ετών έναν έμπρακτο τρόπο να την εκφράσει. Οι σπουδές του είναι στον τομέα της ζωικής παραγωγής (ΤΕΙ Λάρισας) και η φύση η μεγάλη του αγάπη. Όποτε έβρισκε και βρίσκει ευκαιρία αποδρά κοντά της.

«Ταλαιπωρήθηκα πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερο χώρο για να μπόρεσω να εκπληρώσω το πάθος μου, να προσφέρω δηλαδή μια καλής ποιότητας ζωή σε ζωάκια που το είχαν ανάγκη», λέει ο Στέφανος στο Olafaq.gr.

Ο Στέφανος Ασπιώτης, μικρός, με ένα άλλο πρόβατο, έναν άλλο «Φρίξο» στην αγκαλιά του

Σήμερα, η Φάρμα του (λίγο έξω από την Αθήνα) φιλοξενεί ένα αγριογούρουνο, τρία πρόβατα, πέντε κατσίκια, κότες και φραγκόκοτες, πάπιες, γάτες, παπαγάλους, πέρδικες, σκυλιά, περιστέρια. Ο Στέφανος, σαράντα ετών σήμερα, ξυπνά κάθε μέρα στις 07:00 και πηγαίνει να φροντίσει τα ζώα, ύστερα δουλειά (εργάζεται σε μια εταιρεία που ασχολείται με ρολόγια χειρός) και, μάλλον, έχει προσεγγίσει την έννοια της ευτυχίας. Καμιά φορά, τα επισκέπτεται και μετά την δουλειά, ενώ τα Σαββατοκύριακα τούς αφιερώνεται περισσότερο και το απολαμβάνει και ο ίδιος ως εμπειρία πιο ολοκληρωμένα.

«Όλη αυτή η επαφή με τα ζώα και την φύση με ηρεμεί και με γειώνει. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε στο χώμα και στο χώμα είναι ο εαυτός του.»

 

Τι πρόβατο, τι γάτα!

Ο Φρίξος δεν είναι το πρώτο ζώο που πήγε στην Φάρμα του Στέφανου, αλλά «σίγουρα το πιο διάσημο κα ζωηρό». Ο Στέφανος μάς διαβεβαιώνει πως κάθε ζώο στη vegan φάρμα του, ακόμα και τα πτηνά και τα πουλερικά, έχει έκαστο την δική του μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα. Μέσα από την Facebook σελίδα «Ο Φρίξος και η παρέα του» έχουμε την δυνατότητα να δούμε πόσο όμορφα περνάει ο Στέφανος, αλλά και τα ζώα, στον δικό τους, χειροποίητο παράδεισο φροντίδας και ενσυναίσθησης.

 

«Νομίζω ότι με αφορμή τον Φρίξο ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι και έτσι, από στόμα σε στόμα, και ανεβάζοντας στο διαδίκτυο διαφορα βιντεάκια έγινε viral! Άλλωστε, στόχος μου δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για αυτά τα ζώα που έχουν τρομερό IQ, πονάνε και καταλαβαίνουν τα πάντα.

Σε πολιτικό, εννοώντας νομοθετικό, επίπεδο νομίζω θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και πιο άμεσοι οι νόμοι περί κακοποιήσεων, γιατί πιστέυω ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες… Όσο μπορούμε ο καθένας παλεύουμε για τα δικαιώματα τους και ελπίζω να πετύχουμε τους στόχους μας κάποια στιγμή. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με το πώς ήταν μερικά χρόνια πριν.»

Η Σταματίνα Σταματάκου, τις πρώτες μέρες που ήταν μαζί του, είχε γράψει στο προφίλ της στο Facebook:

«Ψάχνω να βρω αυτόν που αποφάσισε ότι δεν είναι ζώα συντροφιάς γιατί τούτος εδώ δεν ξεκολλάει από δίπλα μου, δεν έκανε βήμα όσο κοιμόμουν, με ακολουθεί κυριολεκτικά παντού, δε λέρωσε στο σπίτι όλη νύχτα, τον έβγαλα στο μπαλκόνι για να τον ταΐσω και να λερώσει κι επειδή τον άφησα μόνο του άρχισε τα μπεεε και τα μπεεε πίσω από την πόρτα. Τρελαίνεται να του χαϊδεύω το κεφάλι ανάμεσα στα κέρατα. Βόλτα βγαίνει καλύτερα από σκύλος που έχει κάνει εκπαίδευση από 2 μηνών και τώρα έφτασε 10 ετών. Ζημιές δεν κάνει, μόνο που τον κυνηγάω να μην φάει σκυλοτροφή γιατί μάλλον έχει παραμπερδευτεί για το είδος του. Έχουμε βρει βίγκαν μίνι φάρμα για να πάει και δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να το κάνω και πότε. Ο τυπάκος μου είναι από άλλον πλανήτη. Αδυνατώ να καταλάβω έστω και στο ελάχιστο πώς σφάζουμε αυτά τα πλάσματα.»

Ο Στέφανος Ασπιώτης εννοείται πως συμφωνεί με κάθε λέξη και πως έχει δεθεί πολύ με τον Φρίξο-όπως και με τα υπόλοιπα ζωάκια της φάρμας. Τους επιφυλάσσουμε επίσκεψη δια ζώσης!