Αιφνιδίως, μέσα στη φυλακή, πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρότερος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, από το 2021, κατηγορούμενος για αδικήματα που σχετίζονταν κυρίως με την πολιτική του δράση.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί στη σωφρονιστική αποικία IK-3 στο Χαρπ, σε μια περιοχή της Αρκτικής, στην Γιαμάλ-Νένετς στη βόρεια Ρωσία, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας. Πρόκειται για φυλακή «ειδικού καθεστώτος», τη σκληρότερη βαθμίδα στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν είχε καμία ελπίδα να αφεθεί ελεύθερος όσο θα ζούσε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, «στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του». Σύμφωνα με πηγή του RT, ο θάνατός του προκλήθηκε από θρόμβωση.
Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που ανήκει στην εθνικιστική πολιτική πτέρυγα της Ρωσίας, υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους πιο λαοφιλής ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης. Είχε διοργανώσει πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα με προεκλογικό πρόγραμμα ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων κατά της καταγγελλόμενης διαφθοράς και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ναβάλνι ήταν μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Ρωσικής Αντιπολίτευσης. Αρχηγός του κόμματος «Ρωσία του Μέλλοντος» και ιδρυτής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK). Αναγνωριζόταν επίσημα από τη Διεθνή Αμνηστία ως πολιτικός κρατούμενος και του απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ για το έργο του στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπήρξε ενορχηστρωτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2011-2012 στη Ρωσία ως επικεφαλής του κινήματος που κατηγορούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για εκλογική νοθεία και διαφθορά. Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν πίσω από ένα πλήθος διαρροών σχετικά με πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν, αλλά και τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Ναβάλνι δημοσίευε τα ευρήματα στο διαδίκτυο, με βίντεο που συγκέντρωναν εκατομμύρια προβολές. Από το 2021, μόνο στο Youtube, ο Ναβάλνι είχε περισσότερους από έξι εκατομμύρια συνδρομητές.
Το αποκορύφωμα στην πολιτική του καριέρα ήρθε το 2013. Αν και είχε καταδικαστεί για με αναστολή για υπεξαίρεση, συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές και κέρδισε το 27% των ψήφων σε μια αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας. Πρώτος αναδείχθηκε ο «εκλεκτός» του Πούτιν Σεργκέι Σομπιάνιν, ωστόσο ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του υποστήριζαν πως το πραγματικό ποσοστό του ήταν πολύ μεγαλύτερο και θα είχε εκλεγεί δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας εάν η διαδικασία ήταν πραγματικά ελεύθερη και δίκαιη.
Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε ξανά για υπεξαίρεση. Και οι δύο ποινικές υποθέσεις καταγγέλθηκαν από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του ως πολιτικές διώξεις, που είχαν ως στόχο να τον εμποδίσουν από το να είναι ξανά υποψήφιος σε μελλοντικές εκλογές.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε αργότερα ότι οι υποθέσεις παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη, αλλά οι ποινές δεν ανατράπηκαν ποτέ. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την προεδρική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018 , αλλά αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας (CEC) λόγω ποινικής καταδίκης και η έφεσή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας.
Για χρόνια παρέμενε ένα «αγκάθι» για το Κρεμλίνο, καθώς συνέχιζε να δημοσιεύει επιβαρυντικά στοιχεία για τον Πούτιν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Μεταξύ άλλων κατηγορούσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τη απόκτηση μιας «κρυφής περιουσίας» ακινήτων και πολυτελών σκαφών με κρατικό χρήμα.
Το 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε σε κώμα ύστερα από δηλητηρίαση με Νοβιτσόκ μια ουσία που έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες επί σοβιετικής ένωσης και έχει συνδεθεί με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας FSB (πρώην KGB). Απομονώθηκε στη Γερμανία και κατάφερε να αναρρώσει. Κατηγόρησε τον Πούτιν πως βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίασή του και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όταν και συνελήφθη τελικά με την κατηγορία παραβίασης περιοριστικών όρων.
Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, την πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθούσαν για μια σειρά από κατηγορίες, που σχετίζονταν με την πολιτική του δράση. Οι δε οργανώσεις που είχε ιδρύσει χαρακτηρίστηκαν εξτρεμιστικές και εκκαθαρίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του FBK.
➳ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο iEidiseis.gr