Ο «πόλεμος των πληροφοριών», το λεγόμενο και infowar, τώρα έγινε και μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Ένας πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών διδάσκει στους φοιτητές του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας τους τρόπους με τους οποίους η Βρετανία νίκησε τη Ρωσία στον «πόλεμο πληροφοριών» σχετικά με την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ.
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας προσφέρει ένα μάθημα επιλογής σχετικά με τα «infowar», τον «πόλεμο των πληροφοριών», όπου οι φοιτητές μαθαίνουν το πώς οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης μετέδωσαν… fake news για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, με προφανή στόχο να διαβάλλουν το Κρεμλίνο και να «διαβρώσουν» τη διεθνή εμπιστοσύνη στη Ρωσία.
Το μάθημα διδάσκεται από τον Αντρέι Μανόιλο, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Μανόιλο διδάσκει στους μαθητές του ότι οι βρετανικές αρχές κατάφεραν να μετατρέψουν την δηλητηρίαση των Σκριπάλ σε «επίθεση από ξένο κράτος σε βρετανικό έδαφος με την χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα», υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο χρησιμοποίησε συνεχόμενες τακτικές διάδοσης ψεύτικων στοιχείων κι ιστοριών «που η μια ήταν πιο ψευδής από την προηγούμενη».
Ο Μανόιλο διδάσκει επίσης ότι ήταν τεράστιο λάθος για τη Ρωσία να δείξει τους δύο υπόπτους επίθεσης στο Σόλσμπερι στην ρωσική τηλεόραση και να εμπλέξει τον πρόεδρο Πούτιν σε αυτή τη διαδικασία. Ο εκπαιδευτής αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα «απέτυχε να αναγνωρίσει για ποιο λόγο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «πείραξαν» τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που απεικονίζουν τους δυο υπόπτους στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ».
Οι μαθητές του πανεπιστημίου ανέφεραν στο ρεπορτάζ ότι το μάθημα τους παρέχει «νέες πληροφορίες και όχι προπαγάνδα», επιμένοντας ότι «επαληθεύουν τα πάντα στο Διαδίκτυο».
Ο Μανόιλο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι το μάθημά του διαφέρει ελάχιστα από ένα αντίστοιχο μάθημα που προσφέρεται στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου οι μαθητές υποτίθεται ότι μελετούν τα «Panama Papers».
Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας προ ετών προχώρησε ακόμη περισσότερο: φιλοξένησε όντως ένα ακαδημαϊκό συνέδριο αφιερωμένο στην «εμπειρία των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών στην οργάνωση της πληροφοριακής και ψυχολογικής παρέμβασης στο ρωσικό έδαφος».
Με τίτλο “Πρώτες αναγνώσεις για τον Σκριπάλ”, η εκδήλωση επέλεξε να ασχοληθεί με την επίθεση, το 2018, με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, η οποία παραλίγο να σκοτώσει τον Σεργκέι και τη Γιούλια Σκριπάλ και αργότερα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας Βρετανίδας, της Ντον Στέρτζες.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva, ο καθηγητής Andrey Manoilo, πρώην πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και νυν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τους “Alexander Petrov” και “Ruslan Boshirov”, που είναι τα στρατιωτικά ψευδώνυμα των Anatoly Chepiga και Alexander Mishkin, των δύο ύποπτων πρακτόρων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση στις 4 Μαρτίου 2018.
«Στείλαμε τις προσκλήσεις με κούριερ απευθείας στις διευθύνσεις τους. Έχουν φυσικές διευθύνσεις και έχουν διευθύνσεις γραφείων, τις οποίες δήλωσαν. Στη συνέντευξή τους, έδωσαν πλήρεις πληροφορίες για το τι κάνουν και πού εργάζονται», εξήγησε ο Manoilo.
Το RTVI αναφέρει επίσης ότι ένα παρόμοιο μάθημα για τον «πόλεμο πληροφοριών» προσφέρεται και σε φοιτητές δημοσιογραφίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Η Τατιάνα Αλεξέγεβα, αναπληρωτής κοσμήτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της σχολής, παραδέχθηκε ότι «είναι μερικές φορές δύσκολο να παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να βάλουμε μέσα και τις προσωπικές μας προκαταλήψεις».
«Είναι δύσκολο, αλλά δυνατό», κατέληξε.
To infowar που στήθηκε γύρω από τον Σέργκει Σκριπάλ
Ο Σέργκει Βικτορόβιτς Σκριπάλ (ρωσικά:Сергей Викторович Скрипаль) (21 Ιουνίου 1951), είναι πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000.
Τον Δεκέμβριο του 2004, συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και αργότερα, δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 με το πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων.
Στις 4 Μαρτίου 2018, ο ίδιος και η κόρη του Γιούλια, που τον επισκέφθηκε από τη Μόσχα, δηλητηριάστηκαν με το νευροδραστικό φαρμάκο Νοβιτσόκ.