Στοάκουσμα της πιο βίαιηςκι επικίνδυνης πόληςστονκόσμο, έρχονται στονουεικόνες από την Μπαρρανκίγια, τοΝτιτρόιτ ή τηνΤιχουάνα. Κιόμως καμία από αυτέςδεν πλησιάζεισε επικινδυνότητα μια άλλη πόλη, η οποία δικαίως βαφτίστηκε «παγκόσμια πρωτεύουσα τωνδολοφονιών». Καλωσήρθατεστην Σαν ΠέδροΣούλα τηςΟνδούρας! Κάθεχρόνο πάνω από 2.000 κάτοικοιδολοφονούνται ενψυχρώ. Μεμια γρήγορη βόλτα στους αιματοβαμμένουςδρόμουςτης, θα παρατηρήσειςότι τα αυτοκίνητα εδώδεφέρουν καν πινακίδες. Οινόμοι επιτρέπουνστους πολίτες να κατέχουνέως και πέντε όπλα. Κι αν τα παραπάνωδε φαντάζουνήδη βγαλμένα από ταινία τρόμου, σκέψουότιτο 83,4% των ανθρωποκτονιών πραγματοποιούνται με πυροβόλα, σεσύγκρισημετο 60% στιςΗνωμένεςΠολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίεςτου Reuters.
«Ο ίδιος ο Σατανάςζειεδώστο Σαν Πέδρο», λέειστη Guardian ένας νευρικόςνεκροθάφτης. «Οιάνθρωποιεδώσφάζονται σαν τα κοτόπουλα.Φυσικά αίτια θανάτου; Αυτόείναι κάτι που πια σπάνια βλέπουμε. Έρχονται σε μας πτώματα να θάψουμεμεέξι ή ακόμα και δέκα σφαίρες καρφωμένες πάνωτους. Κάποια πτώματα είναι διαμελισμένα και άλλα αποκεφαλισμένα».
Πηγή: The Telegraph
Καρτέλ ναρκωτικών, επικίνδυνεςσυμμορίες, κυκλώματα πορνείας και trafficking είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που καθιστούντην πόλη αυτήεφιαλτικάδολοφονική. Η ανομία βασιλεύειστο Σαν Πέδρο, το οποίοείναι το βασικότερο «πέρασμα» ναρκωτικώνστις Η.Π.Α. Στιςφτωχογειτονιέςτου Σαν Πέδροάνθρωποι πέφτουννεκροίγια ένα στραβοκοίταγμα. Το να απευθυνθούνστην αστυνομία είναι άσκοπο, αφούδεν αποκλείεται να μησηκώσει καν τοτηλέφωνο. Συχνάδε αστυνομικοίείναι κι αυτοί μπλεγμένοιστα κυκλώματα, λαμβάνοντας κανονικάμισθό προκειμένου να καλύψουντουςμεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Εισαγγελείς, ιατροδικαστές και ρεπόρτερς που προσπαθουν να εξιχνιασουν τα ειδεχθήεγκλήματα, βρίσκονται δολοφονημένοι υπό μυστήριεςσυνθήκες.
Τα όπλα όμωςδε βρίσκονται μόνοστα χέρια κακοποιών, αλλά και καθημερινών πολιτών, οι οποίοι, προκειμένου να προστατευτούν, παίρνουντοννόμοστα χέρια τους. Πολλοίμάλιστα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουνάσυλο, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι προςτοΒορρά. Αρχικά προσφεύγουνστοΜεξικό και αργότερα –ειδανικά– στις ΗΠΑ, οι οποίεςσίγουρα δεντους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Αλλάτο να επικεντρωθεί κανείςστησημερινή βιαιότητα που βασιλεύειστουςδρόμουςτου Σαν Πέδρομεμια σχεδόνφετιχιστική και αιμοσταγή ματιά, από μόνοτουδεδίνει απαντήσειςγια το πώς παγιώθηκε αυτή η κατάσταση. Η βία δενείναι το αίτιο αλλάτο αποτέλεσμα μιας ιστορίας χρόνιας καταπίεσης και καταπάτησης ανθρωπίνωνδικαιωμάτωνστο βωμότουκέρδους και τηνεκμετάλλευσης.
Πώςτο Σαν ΠέδροτηςΟνδούρας μετατράπηκεσεΚόλαση: Μια ιστορική αναδρομή
Για να απαντήσουμεσε αυτό, πρέπει να ταξιδέψουμε περίπουέναν αιώνα πίσωστοχρόνο. Εκείνητην εποχή, το Σαν ΠέδροΣούλα ήταν η πρωτεύουσα τωνεξαγωγών μπανάνας. Ο Αμερικανός Samuel Zemurray, ο οποίοςίδρυσετηνCuyamel Fruit Company, και τελικάέγινε επικεφαλήςτης United Fruit (την οποία γνωρίζουμεσήμερα ως Chiquita Banana, ή τυπικά, Chiquita Brands International), έπαιξε καθοριστικόρόλοστηνιστορία τηςΟνδούρας.
Όταν η κυβέρνησητηςΟνδούρας δεντουέδινε παραχωρήσειςγης και χαμηλούςφόρους, ο Zemurray προσέλαβε μισθοφόρους, τους περίφημους κακοποιούς Guy “Machine Gun” Molony και Lee Christmas. Το 1912, ανέτρεψαν τον πρόεδρο και εγκατέστησαν τον Manuel Bonilla στηθέσητου. Ακολούθησεμια σειρά από κυβερνήσειςοι οποίες προστάτευσαν τα συμφέροντα τουZemurray και τηςεταιρείας του. Οιεργάτεςστιςφυτείεςοργάνωσαν απεργία το 1920 αλλάοι ΗΠΑ έστειλαν ένα πολεμικό πλοίογια να την καταλύσει. Το 1932, ο στρατηγός Tiburcio Carías Andino απαγόρευσετις απεργίες καθώς και τηλειτουργία τουΚομμουνιστικούΚόμματοςτηςΟνδούρας.
Μια διαδοχήστρατηγώνκυβέρνησετηνΟνδούρα από το 1963 έωςτο 1981, παίρνοντας δωροδοκίες από την United Fruit και δείχνοντας ανοχήστο αυξανόμενοεμπόριο ναρκωτικών. Στοτέλοςεκείνηςτης περιόδου, κατάτηδιάρκεια της προεδρίας τουΡόναλντΡίγκαν, οιΗνωμένεςΠολιτείεςάρχισαν να χρησιμοποιούντηχώρα ως βάσηγια να να ανατρέψουντηνκυβέρνησητων Σαντινίστας στηΝικαράγουα και να εκπαιδεύσουντονστρατότου Σαλβαδόρ να νικήσειτοΜέτωπο ΦαραμπούντοΜάρτιγια τηνΕθνική Απελευθέρωση( FMLN) στονεμφύλιο πόλεμοτουΕλ Σαλβαδόρ. Και ενώοι πόλεμοιστηΚεντρικήΑμερική μαίνονταν, η Ονδούρα άνοιξετην πρώτητης βιομηχανικήζώνηελεύθερωνσυναλλαγώντο 1976. Από τα τέλητηςδεκαετίας του 1980, η Υπηρεσία ΔιεθνούςΑνάπτυξηςτων ΗΠΑ ξεκίνησεένα μεγάλο πρόγραμμα για την ανάπτυξηζωνών επεξεργασίας εξαγωγώνστο Σαν ΠέδροΣούλα.
Μέχριτηδεκαετία του 2000, η χώρα είχεγίνει ο πέμπτοςμεγαλύτεροςεξαγωγέας ρούχωνστιςΗνωμένεςΠολιτείες και ο μεγαλύτεροςσε βαμβακεράείδη. Επίκεντροτης παραγωγής αυτήςτο Σαν ΠέδροΣούλα, το οποίογρήγορα έγινε η βιομηχανική καρδιάτηςΟνδούρας. Μία από τιςεργάτριεςτου Σαν Πέδρο, η Claudia Molina, ήρθεστις ΗΠΑ το 1995 για να περιγράψειτιςάθλιεςσυνθήκες που επικρατούσαν στα εργοστάσια. «Η εργάσιμηημέρα μας είναι από τις 7:30 π.μ. έωςτις 8:30 μ.μ. Μερικέςφορέςμέχριτις 10:30, από Δευτέρα έως Παρασκευή. ΤοΣάββατοξεκινάμεστις 7:30 π.μ. Έχουμεμια ώρα για μεσημεριανόγεύμα και δουλεύουμεμέχριτις 6:30 μ.μ. Παίρνουμε πάλιμισήώρα για να φάμε και μετάδουλεύουμε από τις 7 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Ξεκουραζόμαστεάλλημισήώρα και μετά πάμεμέχριτις 6 το πρωίτηςΚυριακής. Δουλεύοντας έτσικέρδιζα 270 lempiras την εβδομάδα [περίπου 30$ τότε]».
Η Molina εργαζόταν για τηνεταιρεία Orion, πουέραβε ρούχα για μεγάλουςοίκουςστις ΗΠΑ. Στις 10 Ιουνίου 1995, ένας φύλακας τηςεταιρείας πυροβόλησεενψυχρώέναν εργαζόμενομετρειςσφαίρεςστοκεφάλι. Τοθύμα είχε πάειστοεργοστάσιοχωρίς ταυτότητα για να εισπράξειτομισθότου. Οιεργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία ωςένδειξηδιαμαρτυρίας. «Απαιτήσαμε από τηνεταιρεία να δώσειστηνοικογένεια τουεργάτητην αμοιβή πουτουχρωστούσαν και να αναγνωρίσουντοσωματείο μας», θυμάται η Molina. Αντίθετα, η Orion απέλυσε περισσότερους από 600 ανθρώπους.
Φωτ.: Orlando Sierra
Εξίσου ανατριχιαστικόςείναι ο τρόπος που η Orion αστυνόμευε τα σώματα και τησεξουαλικότητα τωνεργατριών. Ο γιατρόςτηςεταιρίας μοίραζε αντισυλληπτικάστιςγυναίκεςστα εργοστάσια, προκειμένου να αποφεύγονται εγκυμοσύνες και να κρατήσουντιςγυναίκεςστιςγραμμές παραγωγής. Σοκαριστικάείναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης, σύμφωνα μετην οποία κορίτσια από 10 έως 14 ετών αποτελούσαν το 16% τουεργατικούδυναμικού.
Το 2005, οικυβερνήσειςτων ΗΠΑ και τηςΚεντρικήςΑμερικήςδιαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία ελεύθερωνσυναλλαγώνγια την προστασία τωνδικαιωμάτωντωνξένων επενδυτών, κάτι που θα βύθιζετον λαό τηςΟνδούρας σε ακόμημεγαλύτερη ανέχεια. Αυτό προκάλεσεσκληρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πολίτες και σωματεία. Το πλήθοςήταν τόσοεξαγριωμένο, πουτρομοκρατημένοι βουλευτέςτράπηκαν σεφυγή.ΤονΝοέμβριοτουίδιουέτους, τα προοδευτικάκόμματα τηςΟνδούρας εξέλεξαν τελικάως πρόεδρο, τονκτηνοτρόφο Manuel Zelaya. Ο Zelaya ανακοίνωσεένα πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικώνμεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένηςτης αύξησηςτου κατώτατουμισθού, της παροχής επιδοτήσεωνσεμικροκαλλιεργητές, τηςμείωσηςτων επιτοκίων και τηςθέσπισηςδωρεάνεκπαίδευσης. Όλα αυτάήταν μέτρα που, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο, θα έδιναν στους ανθρώπουςένα μέλλονστηνΟνδούρα. Ωστόσοτο 2009, ο Zelaya ανατράπηκε από πραξικοπηματίεςτουστρατούκιεξορίστηκε. Μετά από μια αδύναμηδιαμαρτυρία, η κυβέρνησηΟμπάμα έδωσε de facto έγκριση (και περισσότερηστρατιωτική βοήθεια) στο πραξικοπηματικό καθεστώς που ακολούθησε. Κιενώσήμερα, δεκάδεςχιλιάδες πρόσφυγες από τηνΟνδούρα καταφθάνουνστα αμερικανικάσύνορα, αυτόείναι κάτι που θα είχε αποφευχθεί αν η κοινωνική και πολιτική αλλαγή πουάρχιζε ο Zelaya είχε επιτραπεί να συνεχιστεί.
Σύμφωνα μετοΚέντροΟικονομικής και ΠολιτικήςΈρευνας, το πραξικόπημα κατάτου Zelaya και η ύφεσηστις ΗΠΑ είχαν καταστροφικές επιπτώσειςστηνΟνδούρα. Μέχριτο 2012, το 66% του πληθυσμούζούσεσε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, σχεδόν ο μισός πληθυσμόςεργαζόταν με πλήρη απασχόλησηγια λιγότερο από τον κατώτατομισθότηςχώρας (86 σεντςτηνώρα το 2014).
Τα παραπάνωδίνουνμια ξεκάθαρηεικόνα σχετικάμετο αίτιο πίσω από τη μαζικήμετανάστευση προςτις ΗΠΑ: η φτώχεια. Γιατί, ακόμα κι αν δενφοβάσαι ότι θα σεδολοφονήσουν, και πάλιδενθέλεις να πεθάνειςφτωχός και πεινασμένος. Αυτή η προοπτική επιτρέπειμια βαθύτερη ματιάστιςζωέςτων ανθρώπωντου Σαν ΠέδροΣούλα, από τηστερεοτυπική αφήγησητης «παγκόσμιας πρωτεύουσας δολοφονιών». Ερευνητέςκι ακτιβιστέςστο Σαν Πέδρο αναφέρουνότισκοπόςτέτοιων αναλύσεωνδενείναι να σταματήσει η μετανάστευση, αλλά να σταματήσει ο βίαιος και καταναγκαστικός χαρακτήρας μιας τέτοιας μετανάστευσης και να δοθείστους ανθρώπουςτοδικαίωμα στην επιλογή. «Οραματιζόμαστεέναν κόσμο όπου η μετανάστευσηδενείναι εξαναγκασμένη και δεν ποινικοποιείται», λέει η ακτιβίστρια και πάστορας, Deborah Lee. «Υπερασπιζόμαστετημετανάστευσηως επιλογήγια αυτοδιάθεση και μια ζωή απαλλαγμένη από βία και ανασφάλεια».
Ένα τέτοιοόραμα έρχεται σεευθεία αντίθεσημετο νατιβιστικόόραμα, όπως αυτόεκφράζεται τα τελευταία χρόνια από ακροδεξιάμορφώματα στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Πριν από μερικάχρόνια, όταν λεωφορεία πουμετέφεραν παιδιάμεταναστώνσεκράτησηέφτασαν στη Murrieta της Καλιφόρνια και συναντήθηκαν από εθνικιστέςδιαδηλωτές, ένας κούνησεμια πινακίδα πουέγραφε: «Στείλτε τα πίσωμε αντισυλληπτικά!»
Αυτό πουίσωςδεγνώριζαν, είναι ότιοι ΗΠΑ τοείχαν ήδηδοκιμάσει αυτόλίγα χρόνια πριν, στα κάτεργα του Σαν ΠέδροΣούλα.
Ο Denis Daniel Flores Carranza, 9 ετών, στον τάφο της αδελφής του, Katherine Nicolle Bonilla Carranza, η οποία δολοφονήθηκε το 2017.
Μέσα από τη ρηξικέλευθη ποίησή της, τα σουρεαλιστικά έργα τέχνης και τις ανατρεπτικές ιδέες της, η Mina Loy, μια ακατάβλητη δύναμη της πρωτοπορίας, κατέστησε την ασυμβίβαστη ουσία του μοντερνισμού όχι
Μέσα από τη ρηξικέλευθη ποίησή της, τα σουρεαλιστικά έργα τέχνης και τις ανατρεπτικές ιδέες της, η Mina Loy, μια ακατάβλητη δύναμη της πρωτοπορίας, κατέστησε την ασυμβίβαστη ουσία του μοντερνισμού όχι
Φυσικά, η ανθρωπότητα πάντα μαθαίνει από τα λάθη της – αν πρώτα περάσουν μερικά χρόνια, χαθούν ζωές, και γίνει κανένα ντοκιμαντέρ για να θυμηθούμε πόσο σοφοί είμαστε.
Φυσικά, η ανθρωπότητα πάντα μαθαίνει από τα λάθη της – αν πρώτα περάσουν μερικά χρόνια, χαθούν ζωές, και γίνει κανένα ντοκιμαντέρ για να θυμηθούμε πόσο σοφοί είμαστε.
Ο άνθρωπος που ένωσε τη Γη με τα άστρα, η «Φωνή» που έγινε αιωνιότητα, και ένας τρόπος ζωής, γεμάτης περιπέτειες και αντιφάσεις, που τελικά έγινε μια αξέχαστη μελωδία.
Ο άνθρωπος που ένωσε τη Γη με τα άστρα, η «Φωνή» που έγινε αιωνιότητα, και ένας τρόπος ζωής, γεμάτης περιπέτειες και αντιφάσεις, που τελικά έγινε μια αξέχαστη μελωδία.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1973, το CBGB άνοιξε τις πόρτες του στο Bowery της Νέας Υόρκης, χωρίς να γνωρίζει ότι σύντομα θα γινόταν το ανεπίσημο σπίτι του punk, και μιας σκηνής που θα άλλαζε για πάντα τον ήχο
Στις 10 Δεκεμβρίου 1973, το CBGB άνοιξε τις πόρτες του στο Bowery της Νέας Υόρκης, χωρίς να γνωρίζει ότι σύντομα θα γινόταν το ανεπίσημο σπίτι του punk, και μιας σκηνής που θα άλλαζε για πάντα τον ήχο