Πριν ακριβώς 45 χρόνια μια τέτοια ημέρα ακριβώς, μια 29η Ιανουαρίου του 1979, η 16χρονη Brenda Ann Spencer, αφού μπήκε στην τάξη της και σκότωσε δυο άτομα, κατόπιν συνελήφθη και στην παρακάτω φωτό βρίσκεται καθ’ οδόν για το αστυνομικό τμήμα του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, όπου και ομολόγησε ότι έκανε ό,τι έκανε επειδή δεν «γούσταρε να ξυπνάει τις Δευτέρες το πρωί».

Αλλά, την ίδια στιγμή, βρέθηκε και μέσα στο μυαλό του Bob Geldof, ο οποίος δεν γούσταρε και ο ίδιος εξίσου τα δευτεριάτικα ξυπνήματα.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: η 16χρονη Brenda Ann Spencer ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Οι γονείς της είχαν χωρίσει και η έφηβη ζούσε σε ένα μικρό σπίτι μαζί με τον πατέρα της. Απέναντι από το σπίτι υπήρχε ένα δημοτικό σχολείο, το Grover Cleveland Elementary School.

Τα Χριστούγεννα του 1978, η Μπρέντα είχε ζητήσει για δώρο ένα ραδιόφωνο, αλλά τελικά πήρε για δώρο ένα 22αρι τουφέκι.

Εκείνο το πρωινό της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου του 1979, η 16χρονη ζήτησε απ’ τον πατέρα της να μην πάει σχολείο γιατί είχε χαλαστεί από το πρωινό ξύπνημα.

Όταν εκείνος έφυγε για τη δουλειά, η κοπέλα βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με το τουφέκι που είχε πάρει ως δώρο.

Έβλεπε ξεκάθαρα, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 30-40 μέτρων τα σιδερένια κάγκελα του σχολείου Grover Cleveland Elementary School.

Στις 8:30 άρχισε να πυροβολεί την ώρα που οι μαθητές προσέρχονταν στο δημοτικό σχολείο.

Πρώτα τραυματίστηκε η 10χρονη Μόνικα Σέλβιγκ και ακολούθησαν άλλα επτά παιδιά. Ο διευθυντής έτρεξε να βοηθήσει τους μαθητές, αλλά έπεσε νεκρός λίγο μετά. Το ίδιο έγινε και με τον σχολικό φύλακα, Μάικ Σούκαρ. Ο αστυνομικός Ρόμπερτ Ρομπ που έφτασε πρώτος στο σημείο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, αλλά τελικά επέζησε.

Brenda Ann Spencer

Συνολικά, μέσα σε περίπου μισή ώρα, η Μπρέντα πυροβόλησε 36 φορές.

Οι 11 από αυτές τις σφαίρες βρήκαν στόχο, σκοτώνοντας δυο άτομα και τραυματίζοντας εννέα ακόμα.

Η αστυνομία έφτασε και περικύκλωσε το σπίτι της 16χρονης, αλλά εκείνη κλειδώθηκε μέσα.

Ήρθαν οι ειδικοί διαπραγματευτές και τελικά, στις 15.30 το μεσημέρι, βγήκε, άφησε το τουφέκι κάτω και παραδόθηκε.

Η Brenda Ann Spencer και το «I don’t like Mondays»

Όταν η 16χρονη συνελήφθη και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για ποιον λόγο το έκανε, η απάντησή της ήταν η εξής:

«Το έκανα για πλάκα. Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες [I don’t like Mondays]. Αυτό που έκανα, μού ζωντάνεψε την ημέρα», είπε,

Την ημέρα που συνέβη αυτό, ο τραγουδιστής των Boomtown Rats, ο Bob Geldof, έδινε μια συνέντευξη σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό και ξαφνικά πήρε το αυτί του την είδηση για το σχολικό μακελειό στο Σαν Ντιέγκο. Η φράση «I don’t like Mondays» σφηνώθηκε στο μυαλό του Bob και αποφάσισε να το κάνει τραγούδι.

Η Brenda Ann Spencer δικάστηκε ως ενήλικος λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματός της και καταδικάστηκε σε ισόβια, αφού ομολόγησε τις πράξεις της. Από τότε έκανε πολλές αιτήσεις προκειμένου να αποφυλακιστεί υπό όρους. Όλες τους απορρίφθηκαν.

Στη φυλακή, η νεαρή κοπέλα εξετάστηκε από ειδικούς και διαπιστώθηκε πως έπασχε από κατάθλιψη, ενώ ήταν και επιληπτική. Το 2001 αποκάλυψε ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά από την τρυφερή ηλικία των εννέα ετών.

Ο πατέρα της, ο Wallace Spencer αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο βρέθηκε και αυτός στη δίνη της κριτικής όταν παντρεύτηκε μια 17χρονη πρώην συγκρατούμενη της κόρης του, με την οποία, μάλιστα, απέκτησαν και ένα παιδί.

Όσον αφορά στους Boomtown Rats, ήταν ένα ιρλανδικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε αρχικά στο Δουβλίνο το 1975. Μεταξύ 1977 και 1985 είχαν μια σειρά από ιρλανδικές και βρετανικές επιτυχίες, όπως τα «Like Clockwork», «Rat Trap».

Το όνομά τους επιλέχθηκε από τον Γκέλντοφ, αφού διάβασε την επίμαχη αυτή φράση στην αυτοβιογραφία του αμερικανού τραγουδιστή Γούντι Γκάθρι.