Η ιστορία είναι γεμάτη μυστήρια, αλλά κάποια από αυτά ξεχωρίζουν γιατί παραμένουν ανεξιχνίαστα, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Είτε πρόκειται για ανεξήγητες δολοφονίες σε μια απομονωμένη φάρμα στη Βαυαρία, εξαφανίσεις που αψηφούν κάθε λογική εξήγηση ή χαμένους θησαυρούς που διεκδίκησαν ζωές, αυτά τα αινίγματα συνεχίζουν να στοιχειώνουν τα όνειρα και την περιέργεια ερευνητών και απλών ανθρώπων. Μέσα από τα 7 αυτά άλυτα ιστορικά μυστήρια, που έχουν κάνει ερευνητές και ιστορικούς να ψάχνονται, θα σας οδηγήσουμε σε έναν κόσμο όπου το ανεξήγητο και το αινιγματικό κυριαρχούν, παρακάμπτοντας κάθε ίχνος λογική και προκαλώντας τη φαντασία με σκοτεινά και παράξενα σενάρια. Είστε έτοιμοι;

1. Hinterkaifeck – οι ανατριχιαστικές δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν σε ένα αγρόκτημα στο Hinterkaifeck της Γερμανίας

Ένα από τα πιο ανατριχιαστικά μυστήρια στην ιστορία της Γερμανίας εξακολουθούν να παραμένουν οι δολοφονίες στο Hinterkaifeck. Στις 31 Μαρτίου του 1922, έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα σε ένα αγρόκτημα της Βαυαρίας, μεταξύ των οποίων η οικογένεια Gruber και η υπηρέτριά τους.

Πριν από τους φόνους, η Andreas Gruber (θύμα) είχε παρατηρήσει περίεργες δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στο σπίτι της – όπως χαμένα κλειδιά, περίεργους ήχους που προέρχονταν από τη σοφίτα και ανεξήγητες πατημασιές.

Το φονικό όπλο – μια αξίνα, είχε παρθεί από την αποθήκη εργαλείων του σπιτιού. Η προηγούμενη υπηρέτρια της οικογένειας είχε παραιτηθεί, επικαλούμενη φόβους για φαντάσματα λόγω των παράξενων ήχων που υπήρχαν στο σπίτι.

Πάνω από 100 άτομα ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης έρευνας, αλλά η υπόθεση ουδέποτε διαλευκάνθηκε.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο δολοφόνος μπορεί να είχε περάσει μήνες – ακόμη και ημέρες – μέσα στο σπίτι των θυμάτων. Ωστόσο, ακόμη και έναν ολόκληρο αιώνα αργότερα, η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει άλυτη.

7
Πηγή: Wikimedia Commons

2. Ο λάκκος των χρημάτων και η κατάρα του Oak Island

Στις ακτές της Νέας Σκωτίας βρίσκεται το νησί Oak Island, που φημολογείται ότι κρύβει έναν θαμμένο πειρατικό θησαυρό. Ο θρύλος ξεκίνησε το 1795, όταν ο ψαράς Daniel McGinnis ανακάλυψε ένα περίεργο σημάδι σε ένα δέντρο και μια μυστηριώδη πέτρα με ρούνους – το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης.

Παρά τις προσπάθειες του McGinnis και των μετέπειτα κυνηγών θησαυρού, ο λάκκος γέμιζε συνεχώς με νερό, εμποδίζοντας το έργο τους.

Με την πάροδο των χρόνων, οι εξερευνητές ανακάλυψαν ενδιαφέροντα αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο θησαυρό. Με τραγικό τρόπο, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας έκρηξης ατμομηχανής το 1861 και ενός περιστατικού του 1965 που σχετιζόταν με χημικές αναθυμιάσεις.

Η τοπική παράδοση λέει ότι επτά άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν προκειμένου να αποκαλυφθεί ο θησαυρός, με έξι ζωές να έχουν χαθεί μέχρι στιγμής στην εν εξελίξει αυτή αναζήτηση.

άλυτα
Πηγή: Wikimedia Commons

3. Η μυστηριώδης ιστορία του Bobby Dunbar και του Bruce Anderson

Το 1912, ο τετράχρονος Bobby Dunbar εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στη λίμνη Swayze της Λουιζιάνα.

Μετά από μια οκτάμηνη επιχείρηση για εντοπισμό του παιδιού, οι αρχές εντόπισαν το αγόρι στο Μισισιπή συνοδευόμενο από έναν περιπλανώμενο ονόματι William Cantwell Walters, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το παιδί ήταν ο Bruce Anderson, γιος του αδελφού του και μιας γυναίκας που ονομαζόταν Julia Anderson.

Παρά τις αμφιβολίες των Dunbars, το παιδί αναγνωρίστηκε ως ο Bobby και τους επιστράφηκε. Η Julia Anderson επέμενε ότι το αγόρι ήταν γιος της, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των Dunbars.

Δεκαετίες αργότερα, η εγγονή του Bobby Dunbar, αποκάλυψε στοιχεία που οδήγησαν σε εξετάσεις DNA, οι οποίες απέδειξαν ότι ο μικρός ήταν στην πραγματικότητα ο Bruce Anderson και όχι ο Bobby Dunb.

Η τύχη του πραγματικού Bobby παραμένει μυστήριο, όπως και το αν οι Dunbars γνώριζαν ότι είχαν πάρει το παιδί μιας άλλης γυναίκας.

μυστήρια
Υπόθεση Dunbar Anderson και Dunbar/ Πηγή: Wikipedia

4. Η ανεξήγητη εξαφάνιση της Amelia Earhart

Στις 2 Ιουλίου του 1937, η αεροπόρος Amelia Earhart και ο πλοηγός της, Fred Noonan εξαφανίστηκαν ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν από τη Νέα Γουινέα προς το νησί Howland κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της Earthart να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο..

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που κάλυψαν 250.000 τετραγωνικά μίλια, ούτε οι ίδιοι ούτε το αεροπλάνο τους δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Νομικά, η Amelia Earhart κηρύχθηκε νεκρή τον Ιανουάριο του 1939.

Οι θεωρίες είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι οι κακές καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να μην προσγειωθούν στο νησί Howland και να προσγειωθούν σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπου ενδεχομένως να επέζησαν ως ναυαγοί.

Το 1940, κάποια τμήματα ανθρώπινων λειψάνων που ανακαλύφθηκαν στο Νικουμάρορο θεωρήθηκαν αρχικά ως ανδρικά, αλλά αργότερα επανεξετάστηκαν με αποτέλεσμα να υποδείξουν ότι θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια γυναίκα που έμοιαζε με την Earhart.

Πρόσφατα ωστόσο,.έρευνες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, ενδέχεται να έχουν την απάντηση στην μυστηριώδη εξαφάνιση της Amelia Earthart και του Fred Noonan .

Η αεροπόρος Amelia Earhart που εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου του 1937/ Πηγή: Wikipedia

5. Οι τρελοί δολοφόνοι του Brabant, ένα όργιο εγκλημάτων

Μεταξύ του 1982 και του 1985, μια σειρά από βάναυσα εγκλήματα στην επαρχία Brabant του Βελγίου, γνωστή ως υπόθεση – “Brabant Killers”, άφησε πίσω της 28 νεκρούς και 22 τραυματίες.

Οι επιθέσεις αποδίδονται σε μια συμμορία με τρία βασικά μέλη: «Ο Γίγαντας», ένας πανύψηλος αρχηγός, «Ο Δολοφόνος», ο εκτελεστής, και – «Ο Γέρος», ο οδηγός της διαφυγής.

Παρά τις διάφορες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κυβερνητικής εμπλοκής ή των στοχευμένων εκτελέσεων, το κίνητρο πίσω από τα εγκλήματα παραμένει ασαφές.

Μια γόπα τσιγάρου και μια μυστηριώδης φωτογραφία ενός άνδρα που κρατούσε ένα πιστόλι, η οποία στάλθηκε ανώνυμα στην αστυνομία το 1986, συγκαταλέγονται στα ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία.

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες, η υπόθεση παραμένει άλυτη, με τη φωτογραφία να δημοσιεύεται πρόσφατα για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του άνδρα.

Αυτή η φωτογραφία αρχείου με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1985 σχετίζεται με τους δολοφόνους του Brabant, μια ομάδα (ή ίσως πολλαπλές ομάδες) υπεύθυνη για τις επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καταστήματα και οπλοπωλεία σε όλο το Brabant μεταξύ 1982 και 1985. Η εικόνα αφορά ειδικότερα την επίθεση σε σούπερ μάρκετ Delhaize στο Overijse. Η επίθεση είχε 5 θύματα.

6. Το χειρόγραφο Voynich και ο ανεξιχνίαστος κώδικάς του

Το χειρόγραφο Voynich, ένα βιβλίο 250 σελίδων από τη δεκαετία του 1400, είναι γραμμένο σε άγνωστη γραφή και γεμάτο με απεικονίσεις φυτών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Πήρε το όνομά του από τον Πολωνό συλλέκτη του το 1912, ενώ προηγουμένως ανήκε στον Τσέχο αλχημιστή Georg Baresch, ο οποίος το θεώρησε άχρηστο το 1639.

Παρά την ενδελεχή μελέτη από ιστορικούς, επιστήμονες και αλχημιστές, η προέλευση και η σημασία του χειρογράφου παραμένουν μυστήριο.

Κάθε νέος ιδιοκτήτης έχει βρεθεί σε παρόμοια αμηχανία, καθώς η αινιγματική γλώσσα και οι μυστηριώδεις εικονογραφήσεις αψηφούν κάθε προσπάθεια αποκρυπτογράφησης.

Το χειρόγραφο Voynich/ Πηγή: Wikipedia Commons

7. Bella, ο σκελετός κάτω από τη βελανιδιά

Το 1943, στο Hagley Woods, στο Γουόρστερσαϊρ της Αγγλίας, τέσσερις νέοι ανακάλυψαν τον σκελετό μιας γυναίκας σφηνωμένο μέσα σε ένα δέντρο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη τροφίμων οδήγησε τα αγόρια να κυνηγήσουν θηράματα, αλλά αντί αυτού, ένα από τα αγόρια βρήκε τα σκελετικά υπολείμματα μιας γυναίκας μέσα σε μια βελανιδιά. Η ταυτότητά της αγνοούνταν και η κατάσταση του πτώματος παρέπεμπε σε εγκληματική ενέργεια.

Ο καθηγητής James Webster, ο οποίος εξέτασε τα οστά, εκτίμησε ότι ήταν περίπου 35 ετών, είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και είχε πεθάνει περίπου 18 μήνες πριν.

Το πτώμα φορούσε κουρέλια ρούχων και είχε ύφασμα στο στόμα της, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε υποστεί ασφυξία. Το χέρι της έλειπε και τα οστά ήταν διασκορπισμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε κοντά στο δέντρο.

Η υπόθεση εγκαταλείφθηκε μέχρι που κάποιος έγραψε – Ποιος έβαλε τη Luebella κάτω από τη βελανιδιά; σε ορνιθοσκαλίσματα που βρέθηκαν κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

Το όνομα Bella, γέννησε διάφορες θεωρίες, όπως αυτές που αφορούσαν κατασκοπεία ή αποκρυφιστικές πρακτικές.

Tέσσερις νέοι ανακάλυψαν τον σκελετό μιας γυναίκας σφηνωμένο μέσα σε ένα δέντρο/ Πηγή: Wikipedia

Σημεία για προβληματισμό

Αυτές οι μυστηριώδεις υποθέσεις μάς δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν κατανοούμε.

Από την παράξενη εξαφάνιση του Bobby Dunbar μέχρι τον άλυτο κώδικα του χειρογράφου Voynich, παραμένουμε με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Μετά από όλες αυτές τις ιστορίες, ένα κοινό στοιχείο παραμένει αναλλοίωτο: το ανεξήγητο της ανθρώπινης σκέψης. Από τις δολοφονίες στο Hinterkaifeck, όπου ο δολοφόνος ίσως έζησε μέρες μέσα στο σπίτι των θυμάτων, μέχρι το μυστήριο του θησαυρού του Oak Island, που έχει στοιχίσει έξι ζωές, τα άλυτα μυστήρια της ιστορίας συνεχίζουν να προκαλούν τη φαντασία και την ανθρώπινη περιέργεια. Η αλήθεια μπορεί να παραμένει κρυμμένη, αλλά οι θρύλοι τους ζουν, ανασύροντας φευγαλέες ματιές στο άγνωστο και το ανεξήγητο, υπενθυμίζοντας μας πως η πραγματικότητα, πολλές φορές, είναι πιο τρομακτική από κάθε φαντασία.

 

➠ Διαβάστε επίσης: Ένα απόκοσμο ταξίδι σε ανατριχιαστικές πόλεις- φαντάσματα με ένδοξο παρελθόν και στοιχειωμένο παρόν