Ο Stephen Hawking μπορεί να έγινε γνωστός ως μεγάλος θεωρητικός της φυσικής, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που τον θυμούνται και ως έναν άνθρωπο με πνευματώδες χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ, είχε παραδεχθεί στο BBC ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75». Τελικά, έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2018 σε ηλικία 76 έτων.
Οι ανατρεπτικές του θεωρίες έδωσαν εξηγήσεις για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, ο Hawking υποστήριξε ότι τα αντικείμενα που καταπίνουν οι μαύρες τρύπες αποθηκεύονται στα σύνορα με το ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπουν ποτέ μέσα στην τρύπα και έτσι δεν θα χρειαστεί να βγουν ποτέ έξω από αυτές. Εκτός από θεωρητικός φυσικός, υπήρξε κοσμολόγος και συγγραφέας. Το βιβλίο του “Το Χρονικό του Χρόνου” το έγραψε σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι περισσότερο προσιτό για τον μη ειδικό αναγνώστη τις γνώσεις και τις ιδέες του για τη γοητευτική φύση του Σύμπαντός μας.
Σε μία σύντομη αναδρομή της τεράστιας επιστημονικής κληρονομιάς που αφήνει πίσω του, σας παραθέτουμε κάποια από τα σημαντικά αποφθέγματα του κοσμολόγου:
- «Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης»
- «Ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια».
- «Αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά»
- «Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε».
- «Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία».
O Hawking δεν αποκάλυψε ποτέ το IQ του, ωστόσο λέγεται ότι ήταν 160. Αυτό το ποσοστό το κατέχει μόλις το 0,003% των ανθρώπων. Ο κατά πολλούς μεγαλύτερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν πέθανε την ημέρα που γεννήθηκε ο «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε γεννηθεί στις 14 Μαρτίου 1879.