Ανέκαθεν είχα ένα soft spot για τους My Wet Calvin.
Ό,τι και αν έκαναν, ό,τι και αν ηχογραφούσαν ή κυκλοφορούσαν, με ό,τι και αν καταπιάνονταν κατά καιρούς, πάντα μπορούσα και έβρισκα στη μουσική ή τις πολυμεσικές τους παραστάσεις κάτι που με τραβούσε οριζοντίως και καθέτως προς την όλη (κυρίως DIY) αισθητική τους.
Γιατί ο Λεωνίδας Οικονόμου και ο Αρης Νικολόπουλος, δυο παλιές και εγνωσμένης αξίας «καραβάνες» ως προς την πολυετή παρουσία τους στην εγχώρια indie σκηνή, είναι κατά βάση σαν τις κόμπρες που χτυπάνε σπανίως – αλλά πάντα καίρια και ακριβώς στο στόχο.
Όλα ξεκίνησαν προ τριετίας με ένα ταπεινό… χαμομηλάκι. Τότε που οι My Wet Calvin κυκλοφόρησαν το υπέροχο 11λεπτο «Χαμομήλι», το πρώτο τους τραγούδι με ελληνικό στίχο, που καταπιανόταν, εκτός από το γνωστό βότανο, ταυτόχρονα με την Ελευσίνα, την ταινία-ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή, την διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων και την Ιερά Οδό.
«Οι My Wet Calvin επιστρέφουν στην δισκογραφία, αποτίοντας φόρο τιμής στον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή, στον ευεργέτη Αλέξανδρο Διομήδη, στην Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, στα συγκροτήματα Στέρεο Νόβα, Διάφανα Κρίνα και Λευκή Συμφωνία, στον θεό Διόνυσο, στην Δούκισσα της Πλακεντίας, στα θύματα και τον θύτη της φωτιάς στο Δαφνί, στο 802, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων Όπλων Πεζικού και το Μπλοκ 55, στο ερειπωμένο Θεαθήναι, στην καρδιά στο βουνό, στα κωλοφτιαγμένα Seat Ibiza και το πέτρινο της Γεωργίου Παπανδρέου, στα κέντρα διασκέδασης και τα συνεργεία της Ιεράς Οδού, στην ΒΙΑΜΑΞ, στα σαντουϊτσάδικα και τις μάντρες της Λεωφόρου Καβάλας, στις κλινικές επί της Θηβών και στον Ποταμό Κηφισό», έλεγαν οι ίδιοι οι My Wet Calvin το 2020 και προσέθεταν ότι «το “Χαμομήλι” δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια, κατα την διάρκεια μιας εβδομάδας σχεδόν συνεχούς αϋπνίας. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτά που έκαναν τη δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τα drums ηχογραφήθηκαν με κινητό τηλέφωνο, οι κιθάρες συνδέθηκαν με τα πετάλια και από εκεί κατευθείαν στην κάρτα ήχου χωρίς ενισχυτή. Τα πλήκτρα γράφτηκαν με ένα μικρόφωνο ακουμπισμένο στο ηχείο ενός μικρού αρμονίου. Ο δρόμοι που ακούγονται είναι η λεωφόρος Καβάλας και η Ιερά Οδός, πάλι ηχογραφημένες με κινητό. Η λούπα με τις κιθάρες στο δεύτερο μέρος ήταν γραμμένη χρόνια σε ένα παλιό loop station – δεν μπορούμε να τις ξαναπαίξουμε. Δεν είναι ένα τραγούδι για την γενιά μας. Δεν είναι ένα τραγούδι για τους γονείς μας. Δεν είναι καν ένα τραγούδι για την πόλη μας. Είναι ένα τραγούδι για τον δρόμο και για τις αποστάσεις. Την απόσταση από εδώ ως εκεί. Την απόσταση μεταξύ μας. Την απόσταση από τα γυαλιά μου ως την οθόνη του υπολογιστή. Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε βινύλιο, cd ή κασέτα, αλλά τελικά θα υπάρχει ψηφιακά, ως το τέλος της εποχής της πληροφορίας, σε ένα σωρό πλατφόρμες που δεν γνωρίζαμε και σε μορφή καταπραϋντικού αφεψήματος».
Περάσαν τρία χρόνια και η Ελευσίνα έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Και ξαφνικά όλα «έδεσαν γλυκά» γύρω από το τραγούδι των My Wet Calvin. Και πάνω εκεί συνελήφθη ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με ένα εξίσου καταπληκτικό concept: Μία συναυλία εν κινήσει, για πέντε ημέρες, στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου, στην διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Τι κάνουν κοντολογίς οι My Wet Calvin; Παρουσιάζουν, από τις 24 ως τις 28 Μαΐου, το «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις», μια συναυλία εν κινήσει στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου, που επί πέντε ημέρες θα διασχίζει την Δυτική Αθήνα ακολουθώντας την διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Η δράση θα εκτυλίσσεται κατά μήκος της Ιεράς Οδού, από το Αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού ως το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, μετ’ επιστροφής, με απρόσμενα δρώμενα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και την Αλέξια Σαραντοπούλου να εκτελεί χρέη ξεναγού στους 35 επιβάτες – θεατές.
Από το Δρομοκαΐτειο στο Δαφνί, από το Διομήδειον στο Σκαραμαγκά, από τον Κηφισό στη λίμνη Κουμουνδούρου, από τα Διάφανα Κρίνα στον Ζαμπέτα και από τον Μπάμπη τον Φλου στον Καντάφι, ανάμεσα στο Περιστέρι των Στέρεο Νόβα και την Ελευσίνα του Κουτσαφτή, μεταξύ φαιδρού και παραίσθησης, θρησκευτικού τουρισμού και λατρευτικής πομπής, το τουριστικό λεωφορείο θα φιλοξενήσει μια εμπλουτισμένη εκτέλεση της σπονδυλωτής σύνθεσης του αθηναϊκού shooegaze γκρουπ, με τίτλο «Χαμομήλι». Στην επιστροφή από την Ελευσίνα, οι θεματολογίες του τραγουδιού μπλέκονται εκ νέου με τις περιοχές διέλευσης μέσα από μουσικές και ηχητικές αναφορές, υπό την μορφή μιας ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής-αποφόρτισης.
Και όπως τραγουδάνε οι ίδιοι και στο «Χαμομήλι», τότε είναι που θα ακουστούν και οι στίχοι «Μια μέρα η πομπή για τα Ελευσίνια θα αλλάξει κατεύθυνση / Οι μύστες θα γυρίσουν την ντροπή στα σπίτια τους / H Ιερά οδός θα καθαρίσει από την πίσσα και τα λάδια / Οι μαρκίζες με το νέον θα σκάνε σαν πυροτεχνήματα / και ένα ξεχασμένο αυτοκίνητο στον κόμβο της Θηβών θα καλυφθεί κι αυτό από χαμομήλι».
Το Olafaq συνομίλησε με τους My Wet Calvin για την συναυλία που θα δώσουν εν κινήσει, στην οροφή ενός λεωφορείου και για τα δικά τους… Ελευσίνια Μυστήρια.
– Πως προέκυψε η ιδέα για το «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις»;
Μας είχε απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν η πιθανότητα μιας κινητής συναυλίας. Στην πρωτόλεια μορφή της ιδέας, πίσω στο 2012, θέλαμε να το κάνουμε πάνω σε ένα αγροτικό, στο κέντρο της Αθήνας. Άλλη φορά βρεθήκαμε κοντά στο να φορτώσουμε ένα αμάξι και να στήσουμε καντάδες με διασκευές σε Γαρδέλη και Παγκράτη σε φίλους, συνεργάτες, celebrities και μουσικοκριτικούς – και αυτούς που μας συμπαθούσαν, αλλά και αυτούς που μας έκραζαν. Άλλη φορά, είχαμε ψάξει την ιδέα μιας περιπατητικής συναυλίας που θα κατέβαινε την Ερμού από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι. Κολλούσαμε πάντα στις τεχνικές δυσκολίες και τα χρήματα που χρειαζόμασταν για να ξεπεραστούν.
– Το «Χαμομήλι» περιέχει αναφορές στα Ελευσίνια Μυστήρια. Είχατε την ιδέα εξαρχής γι’ αυτό ή ήρθε και έδεσε με την «Ελευσίνα 2023»;
Όχι, δεν είχαμε ιδέα για το ότι η Ελευσίνα το 2023 θα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, πίσω στο 2016, όταν γραφόταν το Χαμομήλι. Όταν το πήραμε χαμπάρι, έμοιαζε – και όντως ήταν – ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσουμε την φαντασίωση με το λεωφορείο.
– Πόσο δύσκολη ήταν να φτάσει από την έμπνευση στην πραγματοποίησή της; Συναντήσατε δυσκολίες ή υπήρξαν άνθρωποι που αγκάλιασαν την ιδέα σας εξαρχής;
Υπήρξαν δυσκολίες, αλλά υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι που έκαναν τα πράγματα απλά. Το βασικό όμως, είναι ότι υπήρξε ένα τσουβάλι χρήμα, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα. Αν τα έξοδα έπρεπε να βγουν από τα εισιτήρια, αυτά θα κόστιζαν καμιά 80άρα το καθένα. Στη Ρώμη θα έπρεπε να τους πηγαίνουμε τους επιβάτες με αυτά τα λεφτά, όχι στην Ελευσίνα.
– Οι σταθμοί-στάσεις που επιλέξατε ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη θεματική; Τους επιλέξατε για κάποιο λόγο;
Λίγο η βαριά αρχαία και νεότερη ιστορία, λίγο οι εμπειρίες μας από την περιοχή ως μόνιμοι κάτοικοι ή τακτικοί επισκέπτες, αναπόφευκτα, τόσο οι αναφορές της Αλέξιας, της ξεναγού μας, όσο και οι τοποθεσίες που θα συμβαίνουν τα διάφορα που ετοιμάζουμε, περιλαμβάνουν σημεία κοινού αλλά και προσωπικού ενδιαφέροντος. Κοινός άξονας τους, η αναγκαιότητα της διατήρησης της ελπίδας, όσο απατηλή και αν είναι, καθώς και η γοητευτική εξαπάτηση από τις θρησκείες ανά τους αιώνες.
– Τι συμβολίζει το χαμομήλι για εσάς;
Είναι λίγο προφανής ο συμβολισμός. Ταπεινό και καταπραϋντικό, βρίσκεται παντού στο ύψος του ΨΝΑ και του Βοτανικού Κήπου, δεξιά και αριστερά από την Ιερά Οδό και την Λεωφόρο Καβάλας. Μια μέρα που ίσως αργήσει πολύ, αλλά θα έρθει, θα βρίσκεται ξανά πάνω από την ισοπεδωτική άσφαλτο.
– Τι προσδοκίες έχετε από το υπέροχο εγχείρημά σας;
Ιδανικά, να μην χάνουμε διαρκώς την ισορροπία μας.
– Ποια είναι η σχέση σας, ως Λεωνίδας και Αρης, με την αρχαιολογία και την μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού;
Πρόκειται για μια σταθερή αλλά μάλλον επιφανειακή, τουριστικού ενδιαφέροντος σχέση. Μας αρέσει ο τρόπος που απλοποιεί το ανεξήγητο η μυθολογία, έχουμε διαβάσει 3-4 βιβλία, ενώ αν βρεθούμε κοντά σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο δεν παραλείπουμε να τον επισκεφτούμε. Από τα αρχαία κείμενα όμως, μόνο οι τραγωδίες μας συγκινούν, πιθανότατα λόγω ελλιπών και αποσπασματικών γνώσεων. Μας αρέσει, τέλος, να ερμηνεύουμε τον κόσμο μέσα από το δίπολο Απόλλωνας-Διόνυσος αλλά αυτή η συνήθεια είναι στα όρια του inside joke.
– Ποια είναι η «αγέλαστος πέτρα» των My Wet Calvin; Πού κάθονται οι MWC για να ξαποστάσουν μετά από μια κουραστική ημέρα;
Ένα είναι το σημείο που ξαποσταίνει κανείς στα αλήθεια και αυτό είναι ο καναπές του σπιτιού του.
– Έχετε αποφασίσει το που θα δοθούν τα έσοδα από την δράση σας;
Ίσως στην σχολή σκύλων·οδηγών «Λάρα» ή τον Φάρο Τυφλών, αλλά την απόφαση την παίρνει η διοργάνωση.
– Οι MWC θα συνεχίσουν να είναι ένα «πολυμεσικό» συγκρότημα και στο εγγύς μέλλον με παρόμοιες δράσεις;
Σίγουρα δεν θα είναι ποτέ ένα μουσικό συγκρότημα, πάντως.
*Info: «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις», από τις 24 έως τις 28 Μαΐου.
Διάρκεια διαδρομής: έως 120’ (ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες) | Αφετηρία: Αρχή Ιεράς Οδού (Ψησταριές “Λεωνίδας”) | Ώρα εκκίνησης: 7.30 μ.μ. | Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς).
*Το «Χαμομήλι» κυκλοφορεί σε digital single σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στην σελίδα της Inner Ear στο Bandcamp.
Ανέκαθεν είχα ένα soft spot για τους My Wet Calvin.
Ό,τι και αν έκαναν, ό,τι και αν ηχογραφούσαν ή κυκλοφορούσαν, με ό,τι και αν καταπιάνονταν κατά καιρούς, πάντα μπορούσα και έβρισκα στη μουσική ή τις πολυμεσικές τους παραστάσεις κάτι που με τραβούσε οριζοντίως και καθέτως προς την όλη (κυρίως DIY) αισθητική τους.
Γιατί ο Λεωνίδας Οικονόμου και ο Αρης Νικολόπουλος, δυο παλιές και εγνωσμένης αξίας «καραβάνες» ως προς την πολυετή παρουσία τους στην εγχώρια indie σκηνή, είναι κατά βάση σαν τις κόμπρες που χτυπάνε σπανίως – αλλά πάντα καίρια και ακριβώς στο στόχο.
Όλα ξεκίνησαν προ τριετίας με ένα ταπεινό… χαμομηλάκι. Τότε που οι My Wet Calvin κυκλοφόρησαν το υπέροχο 11λεπτο «Χαμομήλι», το πρώτο τους τραγούδι με ελληνικό στίχο, που καταπιανόταν, εκτός από το γνωστό βότανο, ταυτόχρονα με την Ελευσίνα, την ταινία-ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή, την διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων και την Ιερά Οδό.
«Οι My Wet Calvin επιστρέφουν στην δισκογραφία, αποτίοντας φόρο τιμής στον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή, στον ευεργέτη Αλέξανδρο Διομήδη, στην Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, στα συγκροτήματα Στέρεο Νόβα, Διάφανα Κρίνα και Λευκή Συμφωνία, στον θεό Διόνυσο, στην Δούκισσα της Πλακεντίας, στα θύματα και τον θύτη της φωτιάς στο Δαφνί, στο 802, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων Όπλων Πεζικού και το Μπλοκ 55, στο ερειπωμένο Θεαθήναι, στην καρδιά στο βουνό, στα κωλοφτιαγμένα Seat Ibiza και το πέτρινο της Γεωργίου Παπανδρέου, στα κέντρα διασκέδασης και τα συνεργεία της Ιεράς Οδού, στην ΒΙΑΜΑΞ, στα σαντουϊτσάδικα και τις μάντρες της Λεωφόρου Καβάλας, στις κλινικές επί της Θηβών και στον Ποταμό Κηφισό», έλεγαν οι ίδιοι οι My Wet Calvin το 2020 και προσέθεταν ότι «το “Χαμομήλι” δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια, κατα την διάρκεια μιας εβδομάδας σχεδόν συνεχούς αϋπνίας. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτά που έκαναν τη δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τα drums ηχογραφήθηκαν με κινητό τηλέφωνο, οι κιθάρες συνδέθηκαν με τα πετάλια και από εκεί κατευθείαν στην κάρτα ήχου χωρίς ενισχυτή. Τα πλήκτρα γράφτηκαν με ένα μικρόφωνο ακουμπισμένο στο ηχείο ενός μικρού αρμονίου. Ο δρόμοι που ακούγονται είναι η λεωφόρος Καβάλας και η Ιερά Οδός, πάλι ηχογραφημένες με κινητό. Η λούπα με τις κιθάρες στο δεύτερο μέρος ήταν γραμμένη χρόνια σε ένα παλιό loop station – δεν μπορούμε να τις ξαναπαίξουμε. Δεν είναι ένα τραγούδι για την γενιά μας. Δεν είναι ένα τραγούδι για τους γονείς μας. Δεν είναι καν ένα τραγούδι για την πόλη μας. Είναι ένα τραγούδι για τον δρόμο και για τις αποστάσεις. Την απόσταση από εδώ ως εκεί. Την απόσταση μεταξύ μας. Την απόσταση από τα γυαλιά μου ως την οθόνη του υπολογιστή. Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε βινύλιο, cd ή κασέτα, αλλά τελικά θα υπάρχει ψηφιακά, ως το τέλος της εποχής της πληροφορίας, σε ένα σωρό πλατφόρμες που δεν γνωρίζαμε και σε μορφή καταπραϋντικού αφεψήματος».
Περάσαν τρία χρόνια και η Ελευσίνα έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Και ξαφνικά όλα «έδεσαν γλυκά» γύρω από το τραγούδι των My Wet Calvin. Και πάνω εκεί συνελήφθη ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με ένα εξίσου καταπληκτικό concept: Μία συναυλία εν κινήσει, για πέντε ημέρες, στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου, στην διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Τι κάνουν κοντολογίς οι My Wet Calvin; Παρουσιάζουν, από τις 24 ως τις 28 Μαΐου, το «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις», μια συναυλία εν κινήσει στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου, που επί πέντε ημέρες θα διασχίζει την Δυτική Αθήνα ακολουθώντας την διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Η δράση θα εκτυλίσσεται κατά μήκος της Ιεράς Οδού, από το Αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού ως το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, μετ’ επιστροφής, με απρόσμενα δρώμενα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και την Αλέξια Σαραντοπούλου να εκτελεί χρέη ξεναγού στους 35 επιβάτες – θεατές.
Από το Δρομοκαΐτειο στο Δαφνί, από το Διομήδειον στο Σκαραμαγκά, από τον Κηφισό στη λίμνη Κουμουνδούρου, από τα Διάφανα Κρίνα στον Ζαμπέτα και από τον Μπάμπη τον Φλου στον Καντάφι, ανάμεσα στο Περιστέρι των Στέρεο Νόβα και την Ελευσίνα του Κουτσαφτή, μεταξύ φαιδρού και παραίσθησης, θρησκευτικού τουρισμού και λατρευτικής πομπής, το τουριστικό λεωφορείο θα φιλοξενήσει μια εμπλουτισμένη εκτέλεση της σπονδυλωτής σύνθεσης του αθηναϊκού shooegaze γκρουπ, με τίτλο «Χαμομήλι». Στην επιστροφή από την Ελευσίνα, οι θεματολογίες του τραγουδιού μπλέκονται εκ νέου με τις περιοχές διέλευσης μέσα από μουσικές και ηχητικές αναφορές, υπό την μορφή μιας ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής-αποφόρτισης.
Και όπως τραγουδάνε οι ίδιοι και στο «Χαμομήλι», τότε είναι που θα ακουστούν και οι στίχοι «Μια μέρα η πομπή για τα Ελευσίνια θα αλλάξει κατεύθυνση / Οι μύστες θα γυρίσουν την ντροπή στα σπίτια τους / H Ιερά οδός θα καθαρίσει από την πίσσα και τα λάδια / Οι μαρκίζες με το νέον θα σκάνε σαν πυροτεχνήματα / και ένα ξεχασμένο αυτοκίνητο στον κόμβο της Θηβών θα καλυφθεί κι αυτό από χαμομήλι».
Το Olafaq συνομίλησε με τους My Wet Calvin για την συναυλία που θα δώσουν εν κινήσει, στην οροφή ενός λεωφορείου και για τα δικά τους… Ελευσίνια Μυστήρια.
– Πως προέκυψε η ιδέα για το «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις»;
Μας είχε απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν η πιθανότητα μιας κινητής συναυλίας. Στην πρωτόλεια μορφή της ιδέας, πίσω στο 2012, θέλαμε να το κάνουμε πάνω σε ένα αγροτικό, στο κέντρο της Αθήνας. Άλλη φορά βρεθήκαμε κοντά στο να φορτώσουμε ένα αμάξι και να στήσουμε καντάδες με διασκευές σε Γαρδέλη και Παγκράτη σε φίλους, συνεργάτες, celebrities και μουσικοκριτικούς – και αυτούς που μας συμπαθούσαν, αλλά και αυτούς που μας έκραζαν. Άλλη φορά, είχαμε ψάξει την ιδέα μιας περιπατητικής συναυλίας που θα κατέβαινε την Ερμού από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι. Κολλούσαμε πάντα στις τεχνικές δυσκολίες και τα χρήματα που χρειαζόμασταν για να ξεπεραστούν.
– Το «Χαμομήλι» περιέχει αναφορές στα Ελευσίνια Μυστήρια. Είχατε την ιδέα εξαρχής γι’ αυτό ή ήρθε και έδεσε με την «Ελευσίνα 2023»;
Όχι, δεν είχαμε ιδέα για το ότι η Ελευσίνα το 2023 θα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, πίσω στο 2016, όταν γραφόταν το Χαμομήλι. Όταν το πήραμε χαμπάρι, έμοιαζε – και όντως ήταν – ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσουμε την φαντασίωση με το λεωφορείο.
– Πόσο δύσκολη ήταν να φτάσει από την έμπνευση στην πραγματοποίησή της; Συναντήσατε δυσκολίες ή υπήρξαν άνθρωποι που αγκάλιασαν την ιδέα σας εξαρχής;
Υπήρξαν δυσκολίες, αλλά υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι που έκαναν τα πράγματα απλά. Το βασικό όμως, είναι ότι υπήρξε ένα τσουβάλι χρήμα, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα. Αν τα έξοδα έπρεπε να βγουν από τα εισιτήρια, αυτά θα κόστιζαν καμιά 80άρα το καθένα. Στη Ρώμη θα έπρεπε να τους πηγαίνουμε τους επιβάτες με αυτά τα λεφτά, όχι στην Ελευσίνα.
– Οι σταθμοί-στάσεις που επιλέξατε ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη θεματική; Τους επιλέξατε για κάποιο λόγο;
Λίγο η βαριά αρχαία και νεότερη ιστορία, λίγο οι εμπειρίες μας από την περιοχή ως μόνιμοι κάτοικοι ή τακτικοί επισκέπτες, αναπόφευκτα, τόσο οι αναφορές της Αλέξιας, της ξεναγού μας, όσο και οι τοποθεσίες που θα συμβαίνουν τα διάφορα που ετοιμάζουμε, περιλαμβάνουν σημεία κοινού αλλά και προσωπικού ενδιαφέροντος. Κοινός άξονας τους, η αναγκαιότητα της διατήρησης της ελπίδας, όσο απατηλή και αν είναι, καθώς και η γοητευτική εξαπάτηση από τις θρησκείες ανά τους αιώνες.
– Τι συμβολίζει το χαμομήλι για εσάς;
Είναι λίγο προφανής ο συμβολισμός. Ταπεινό και καταπραϋντικό, βρίσκεται παντού στο ύψος του ΨΝΑ και του Βοτανικού Κήπου, δεξιά και αριστερά από την Ιερά Οδό και την Λεωφόρο Καβάλας. Μια μέρα που ίσως αργήσει πολύ, αλλά θα έρθει, θα βρίσκεται ξανά πάνω από την ισοπεδωτική άσφαλτο.
– Τι προσδοκίες έχετε από το υπέροχο εγχείρημά σας;
Ιδανικά, να μην χάνουμε διαρκώς την ισορροπία μας.
– Ποια είναι η σχέση σας, ως Λεωνίδας και Αρης, με την αρχαιολογία και την μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού;
Πρόκειται για μια σταθερή αλλά μάλλον επιφανειακή, τουριστικού ενδιαφέροντος σχέση. Μας αρέσει ο τρόπος που απλοποιεί το ανεξήγητο η μυθολογία, έχουμε διαβάσει 3-4 βιβλία, ενώ αν βρεθούμε κοντά σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο δεν παραλείπουμε να τον επισκεφτούμε. Από τα αρχαία κείμενα όμως, μόνο οι τραγωδίες μας συγκινούν, πιθανότατα λόγω ελλιπών και αποσπασματικών γνώσεων. Μας αρέσει, τέλος, να ερμηνεύουμε τον κόσμο μέσα από το δίπολο Απόλλωνας-Διόνυσος αλλά αυτή η συνήθεια είναι στα όρια του inside joke.
– Ποια είναι η «αγέλαστος πέτρα» των My Wet Calvin; Πού κάθονται οι MWC για να ξαποστάσουν μετά από μια κουραστική ημέρα;
Ένα είναι το σημείο που ξαποσταίνει κανείς στα αλήθεια και αυτό είναι ο καναπές του σπιτιού του.
– Έχετε αποφασίσει το που θα δοθούν τα έσοδα από την δράση σας;
Ίσως στην σχολή σκύλων·οδηγών «Λάρα» ή τον Φάρο Τυφλών, αλλά την απόφαση την παίρνει η διοργάνωση.
– Οι MWC θα συνεχίσουν να είναι ένα «πολυμεσικό» συγκρότημα και στο εγγύς μέλλον με παρόμοιες δράσεις;
Σίγουρα δεν θα είναι ποτέ ένα μουσικό συγκρότημα, πάντως.
*Info: «Μυστήριο 106 Χαμομήλι-Διέλευσις», από τις 24 έως τις 28 Μαΐου.
Διάρκεια διαδρομής: έως 120’ (ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες) | Αφετηρία: Αρχή Ιεράς Οδού (Ψησταριές “Λεωνίδας”) | Ώρα εκκίνησης: 7.30 μ.μ. | Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς).
*Το «Χαμομήλι» κυκλοφορεί σε digital single σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στην σελίδα της Inner Ear στο Bandcamp.