Πόσο εφικτό είναι να αποτυπώσεις μέσα από ένα αδιάκοπο σκηνικό ζάπινγκ ολιγόλεπτων διαφοροποιημένων μεταξύ τους σκηνών την αγωνία για έναν κόσμο, θρυμματισμένο, παράλογο και αποπροσανατολιστικό;

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Θέκλα Γαΐτη μέσα από την παράσταση με τίτλο “metaδραματικό” έρχεται να συνθέσει μέσα από ένα τέτοιο συμπίλημα διαφορετικών εκφραστικών μέσων – που περιλαμβάνει από χορό και τραγούδι μέχρι προφορική ποίηση και σωματικό θέατρο– να αφηγηθεί μια τέτοια ιστορία γόνιμου χάους μέσα από μια κολυμβήτρια σε ένα αστικό περιβάλλον.

To OLAFAQ συναντήθηκε μαζί της και συζήτησε πάνω στον δραματουργικό άξονα του έργου της για το πολλαπλό χάος της καθημερινότητας, την ποικιλία της σκηνικής συνθήκης και τα επόμενα καλλιτεχνικά της σχέδια.

Θέκλα Γαΐτη
Φωτ.: © Γιάννης Παπαϊωάννου / OLAFAQ

– Ποιές δημιουργικές σκέψεις σε οδήγησαν στο να φτιάξεις το “metadramatiko”;
Το “metaδραματικό” προέκυψε ως ανάγκη εκτόνωσης της δημιουργικότητάς μου αμέσως μετά  το τέλος των περιοριστικών μέτρων του 2022. Ο τρόπος που ο εγκέφαλός μου λειτουργεί – συχνά αποσπασματικά και με τάση διάσπασης – με ώθησε να αναζητήσω μια μορφή έκφρασης ικανή όχι μόνο να αποτυπώσει αυτήν την εσωτερική αταξία, αλλά και να την αξιοποιήσει. Συνειδητοποίησα πως το μυαλό που πηδάει από θέμα σε θέμα και η δυσκολία εστίασης και ολοκλήρωσης, πέραν από πραγματική δημιουργική πρόκληση εργασίας σε προσωπικό επίπεδο, αποτελεί και ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα σκηνικής διερεύνησης. Έτσι, συνέθεσα αυτό το «σκηνικό κολάζ» με σκοπό να επικοινωνήσω και να εκφράσω τον τρόπο με τον οποίο πλοηγούμαι μέσα στο χάος των πολλαπλών καθημερινών ερεθισμάτων, με την πεποίθηση ότι πολλοί άνθρωποι θα ταυτιστούν με αυτό το εσωτερικό τοπίο. Η υβριδική φύση του μεταδραματικού θεάτρου, που αφήνει τεράστιο χώρο για πειραματισμό, μου έδωσε την ευκαιρία να μετατρέψω το χάος όχι μόνο σε βασικό δομικό υλικό της παράστασης, αλλά και σε κύρια πηγή δημιουργικού περιεχομένου. Όπως συμβαίνει και με τις ζωές μας, δηλαδή, όπου δομούμε το βίωμά μας πάνω στο χάος της πολυδιάστατης πραγματικότητας και προσπαθούμε να αντλήσουμε νόημα από αυτό.

 – Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάσεις ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ τους εκφραστικά μέσα;
Δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες σε αυτό το μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι η εμπειρία πυροδοτούσε μια γλυκιά αίσθηση σκανταλιάς που συνεχώς τροφοδοτούσε την έμπνευσή μου και ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία πάνω μου. Η αποσπασματική δομή της παράστασης, η οποία αποτέλεσε τη βασική δραματουργική της γραμμή, μου παρείχε την ελευθερία να πειραματιστώ ελεύθερα, χωρίς να νιώθω περιορισμό από αυστηρούς κανόνες ή συμβατικά πλαίσια. Στόχος μου ήταν να οδηγηθώ σε παράδοξους συνδυασμούς, να δημιουργήσω εικόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχει κάτι το «πειραγμένο», κάτι το οποίο, εν τέλει, κουβαλάει μία υποδόρια αίσθηση απειλής.

– Υπάρχει μια κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα ήθελες να κινηθεί ο θεατής ή η ίδια η ιδέα της κολυμβήτριας που παρακολουθούμε στη σκηνή είναι ένας άξονας πάνω στον οποίο αφήνεις ελεύθερα νοήματα να απλωθούν;
Το “metaδραματικό”  δεν πριμοδοτεί κάποια κεντρική, προδιαγεγραμμένη ιδέα σχετικά με τα συμπεράσματα στα οποία θα ήθελα να καταλήξουν οι θεατές. Δεν υπάρχει μια ενιαία αλήθεια ή κάποιο σαφές μήνυμα που επιδιώκω να μεταδώσω. Αντίθετα, η παράσταση είναι ανοιχτή στην προσωπική ανάγνωση του κάθε θεατή. Οι σκηνές παρουσιάζονται με τρόπο που ενθαρρύνει την ελεύθερη συσχέτιση και την ανακάλυψη νέων νοημάτων, ενώ η κολυμβήτρια λειτουργεί ως καταλύτης που ενεργοποιεί διαφορετικές δυνατότητες ερμηνείας.

– Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια σου;
Προς το παρόν, οργανώνω την περιοδεία της κολυμβήτριας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 8 παραστάσεις στο Μιλάνο και την Κατάνια τον Οκτώβριο και είμαι σε διαδικασία συζήτησης με διάφορους φορείς. Παράλληλα με το project αυτό, υπάρχει πάντα η Experimenta, τόσο ο χώρος της στο Μεταξουργείο στον οποίο εργάζομαι για την διοργάνωση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, όσο και η εταιρία που έχει αναλάβει την παραγωγή των παραστάσεων του Κωνσταντίνου Ντέλλα και της Ζωής Δρακοπούλου.

Θέκλα Γαΐτη
Φωτ.: © Γιάννης Παπαϊωάννου / OLAFAQ

LINE

Πληροφορίες παράστασης: metadramatiko

H.ug (Human Underground)
Μελιταίων 14, Πετράλωνα

Παραστάσεις: Από Δευτέρα 28 Απριλίου έως Τρίτη 13 Μαΐου
Ημέρες &ώρες παραστάσεων:
Στα ελληνικά: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
28 &29 Απριλίου, 5 &6 Μαΐου, 12 &13 Μαΐου 2025
Στα αγγλικά: Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 στις 21.00
Διάρκεια παράστασης : 53 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό : 15€
Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων – ΑΜΕΑ – Άνω των 65) : 12€
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/metadramatiko-2/
Η παράσταση βασίστηκε στην φωτογραφική σειρά ‘Looking for the sea’ του Δημήτρη Νικολάου: https://dnikolaouphoto.wixsite.com/dimitrisnikolaou/lookingforthesea

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.