Έχω παρακολουθήσει δυο παραστάσεις του Δημήτρη Χριστοφορίδη μία χειμώνα και μία καλοκαίρι. Η πρώτη ήταν το Lower με C με την οποία ταυτιζόμουν καθώς και εγώ όπως και η μισή Ελλάδα το πήρε στο τσακ και η δεύτερη το “Θα γίνει μαλακία” με την οποία ταυτιζόμουν ακόμα περισσότερο – και η υπόλοιπη Ελλάδα επίσης. Ο Δημήτρης είναι γεννημένος για stand up comedian. Tόσο γεννημένος, που αν δεν είχε ξεκινήσει το stand up comedy να γίνεται και στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι θα ήταν άνεργος. Δεν είναι μόνο το κείμενό του καλό, είναι ολόκληρος.
Είναι stand up ακόμα και το καλώδιο από το μικρόφωνό του ή η μπούκλα των μαλλιών του.
Κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται να μην τον έχεις δει ζωντανά και γι αυτό πήγαινε όσο προλαβαίνεις στο Λοσάντζελε να δεις μια παράσταση που επίσης θα σε ενδιαφέρει πολύ, την “Χαμένη Γενιά”. Θα την είχα δει κι αυτή, αλλά ο Δημήτρης αρρώστησε – κάτι που του συμβαίνει αρκετά συχνά για αυτό και στο site του δημοσιεύει τις αιματολογικές του εξετάσεις -καλού κακού. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, αν αυτός ο τύπος πήρε Γιώτα Πέντε στο στρατό. Πλέον, μπορείς να το μάθεις και αυτό, αν διαβάσεις το πρώτο του βιβλίο “Το Γιώτα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento. Ήμουν το opening act του, καλή διασκέδαση!
– Πόσο εύκολα γελάει ο κόσμος το 2022; Συναντάς διαφορές με τα αστεία που αρέσουν στο κοινό σε σχέση με το παρελθόν κι αν ναι ποιες;
Γεια σας! Ναι, ο κόσμος γελάει εύκολα, παρόλο που υπάρχουν πολλά θλιβερά πράγματα στην ζωή μας, όπως ο πόλεμος και η πανδημία. Το γέλιο είναι μέρος της ύπαρξης μας, τροφοδοτείται από την φαντασία μας και η φαντασία δεν λείπει από καμιά στιγμή μας. Όταν είσαι στο σκοτάδι – φαντάζεσαι το φως και όταν είσαι στο φως – φαντάζεσαι την σύνταξη και το εφαπαξ. Επίσης η κωμωδία δεν αλλάζει. Μπορεί να αλλάζει ο τρόπος έκφρασης της, αλλά τα αστεία είναι τα ίδια. Οι άνθρωποι πάντα θα γελάμε με την έκπληξη και με την ανωτερότητα.
– Πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε πλάκα με τα πάντα; Πόσο παρεξηγημένη είναι η έννοια της σάτιρας που χρησιμοποιείται ακόμα για να ξελασπώσει τα κακά αστεία;
Ναι μπορούμε να κάνουμε πλάκα με τα πάντα, η κωμωδία είναι σκέψη και η σκέψη δεν έχει όρια. Επίσης τα αστεία που στρέφονται κατά των γυναικών, gay, νάνων κτλ είναι ξεκάθαρα κακοποιητικός λόγος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν. Αλλά μπορούν να υπάρξουν μόνο με την έννοια της προσωπικής έκφρασης ενός καλλιτέχνη, σαν γνώρισμα των καταβολών του και όχι θεσμοποιημένα. Δηλαδή ο Σεφερλής είναι ένας πολύ μεγάλος κωμικός που όμως κάνει ξεκάθαρα κακοποιητικά αστεία. Γιατί είναι ένας λαικός κωμικός και ο λαικός πολιτισμός έχει μέσα μπόλικο σεξισμό και ομοφοβία και όλα και όποιος θέλει αγοράζει. Μακάρι να μην τα αγοράζανε πολλοί αλλά η trap που έχει φουλ σεξισμό, πάει πολύ καλά. Τέλος πάντων, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι πως ένας θεσμός όπως η τηλεόραση δεν προστατεύει την κοινωνία από τα αστεία του και άρα και λίγο από τον εαυτό της. Μπορεί στις παραστάσεις του να λέει ο,τι θέλει και να μαζεύει 5 και 10 χιλιάδες κόσμο. Η τηλεόραση όμως οφείλει να γνωρίζει πως είναι θεσμός που εκπροσωπεί την κοινωνία και δεν είναι καθρέφτης της. Δεν γίνεται σαν τηλεόραση να δείχνεις θεάματα τύπου – χριστιανοί στα λιοντάρια – και μετά να λες «μα, αυτά θέλει ο κόσμος». Είναι γελοίο.
– Η Marilyn Monroe είχε πει πως αν ένας άντρας μπορεί να κάνει μια γυναίκα να γελάσει μπορεί να την κάνει ότι θέλει. Συμφωνείς μαζί της;
Ξεκάθαρα όχι. Έχω κάνει πολλές να γελάσουν αλλά χωρίς να τις κερδίσω ερωτικά. Τι να κάνεις, κάποιες συνεχίζουν να πιστεύουν πως το μέγεθος είναι σημαντικότερο.
– Ποια είναι η διαφορά του stand up comedian με τον κωμικό ηθοποιό; Θα συμμετείχες ποτέ σε κάποια κωμωδία με έναν ρόλο;
Stand up comedian είναι αυτός που γράφει και παίζει τα κείμενα του. Κωμικός ηθοποιός είναι αυτός που ερμηνεύει κωμικά έναν ρόλο. Θα ήθελα πολύ να παίξω ναι, απλώς έχω το άγχος πως δεν θα είμαι επαρκής. Δεν ξέρω, μπορεί.
– Από που εμπνέεσαι για να γράψεις τα κείμενά σου; Υπάρχει κάτι που σε επηρεάζει διαχρονικά ή κάθε φορά έχεις διαφορετικές επιρροές;
Ναι νομίζω διαχρονικά με επηρεάζει το πόσο δύσκολο είναι να ζεις και να αλληλεπιδράς με τους άλλους και με τις σκέψεις σου. Πάρα πολύ δύσκολο πράγμα η ζωή και τελειώνει και πολύ γρήγορα. Ήδη είμαι 40 και δεν έχω ιδέα για τίποτα. Όλη η ζωή μου φαίνεται ένα ατελείωτο ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
– Μοιράσου μαζί μας μερικές στιγμές που σου έχουν μείνει αξέχαστες από ζωντανές παραστάσεις σου…
Είχα μια φοβερή εμπειρία στην Ελευσίνα που μου κόψανε την παράσταση επειδή έβριζα και όταν κατέβηκα με τραμπουκίσανε κάτι παππούδια πιάνοντας με από τον γιακά και λέγοντας μου «δεν ντρέπεσαι να μιλάς έτσι για τους γονείς σου;» . Δεν βαριέσαι, όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι.
– Mίλησέ μας για το βιβλίο σου το Γιώτα. Είναι ένα, είναι πέντε; Γιατί να το διαβάσει κανείς;
Είναι πέντε. Αν ήταν ένα, θα ήμουν ήδη δημόσιος υπάλληλος με 4 παιδιά. Είναι μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, δεν έχει να κάνει μόνο με τον στρατό. Ο ήρωας επειδή παρουσιάζεται, καλείται να πάρει αποφάσεις για την ζωή του και να έρθει αντιμέτωπος με τα αγχη και τις σκέψεις του πάνω στην ζωή, στον έρωτα, στη δουλειά. Το γιατί να το διαβάσει κάποιος δεν το ξέρω, αλλά ελπίζω πως αν το διαβάσει να βρει λίγες απαντήσεις.
– Τελικά ανήκουμε σε μια Χαμένη Γενιά; Θα μείνουμε στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι λούζερς που πέρασαν απ αυτό τον πλανήτη ή θα το γυρίσουμε;
Ναι είμαστε και επίσημα μια χαμένη γενιά. Τι ειρωνεία ε; Η πιο καλά μορφωμένη γενιά, δεν έχει κοινωνία να την χωρέσει. Πάντως καμιά γενιά δεν είναι λούζερ, όσο δύσκολα και αν περνάει. Όλοι κάτι φτιάχνουμε.
– Αν ανοίξω τα inbox σου τι θα βρω; Αν ανοίξω το μυαλό σου; Κι αν ανοίξω την καρδιά σου; Και τελοσπάντων, που το κρύβεις τόσο χιούμορ;
Δεν ξέρω, ντράπηκα τώρα λίγο. Και στα τρία πάντως θα βρεις τιμολόγια, mail από τον λογιστή μου και ραντεβού εοπυυ.
– Πες μας σε μια φράση γιατί να έρθουμε να παρακολουθήσουμε το stand up σου άμεσα.
Γιατί είμαι αρκετά καλός κωμικός και σας ευχαριστώ για την προσοχή.
Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστοφορίδη με τίτλο “Το Γιώτα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento.
Oι παραστάσεις του stand up “Χαμένη Γενιά” γίνονται στο Λοσάντζελε Κορυζή 4 Αθήνα κάθε Σάββατο στις 21 00.
Τσέκαρε το προσωπικό του site dchristoforidis.gr για περισσότερες πληροφορίες.