Η Μαριλένα Ορφανού είναι μέλος του συγκροτήματος S.W.I.M (Someone Who Isn’t Me), μαζί με την Μαρία Χατζάκου και τη Τζίνα Δημακοπούλου. To Μάιο του 2018 κυκλοφόρησαν το single τους Gomenaki και το music video σε σκηνοθεσία Άλκη Παπασταθόπουλου έφτασε πάνω από 155.000 youtube views μέσα σ’ ένα μήνα. Το κομμάτι αλλά και το video clip ήταν αφιερωμένο στο fluidity και έδειχνε ένα queer άτομο να δέχεται bullying από τους συμμαθητές του.

Η  Loo γράφει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μπάντα της στην οποία είναι lead singer και γράφει στίχους. Επιπλέον είναι και dj. Πάνω απ’όλα όμως είναι ένα κορίτσι που δεν κρύβει τη σεξουαλικότητά του, αντιθέτως είναι περήφανη γι αυτή και κάνει όσες περισσότερες κινήσεις μπορεί ως άτομο και ως καλλιτέχνις για τη συμπερίληψη και την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την κοινωνία.

– Ποιο είναι το πιο ακραίο ομοφοβικό περιστατικό που έχεις αντιμετωπίσει στη ζωή σου.

Έχω χάσει δουλειά λόγω αυτού. Κάτι που έμαθα μετά από ένα χρόνο.

– Πώς αντιμετώπισε η οικογένεια σου τη σεξουαλικότητά σου;

Με την οικογένειά μου δεν πέρασα ποτέ κάποιο δραματικό γεγονός outing και παραδοχής/αποδοχής από αυτή. Δεν έκρυψα ποτέ αυτό που είμαι αλλά δεν χρειάστηκε και ποτέ να εξηγήσω τη σεξουαλικότητά μου. Ήμουν και είμαι αποδεκτή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

– Πιστεύεις ότι η politically correct κινητοποίηση της εποχής έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα ή στέκεται στην επιφάνεια;

Έχω την εντύπωση πως για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά χρειάζονται ακραίες καταστάσεις είτε αυτό ονομάζεται politically correct κινητοποίηση είτε εξέγερση. Ακόμα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο…

– Γιατί συζητάμε ακόμα για θεωρίες μεταστροφής; Έχεις βρεθεί αντιμέτωπ@ με κάτι τέτοιο;

Δεν έχω βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι τέτοιο ποτέ. Ανατριχιαζω και μόνο που το σκέφτομαι ότι υπάρχουν ακόμη…εν έτει 2022!Προφανως η στροφή στο συντηρητισμό που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος της ακροδεξιάς, το μότο Πατρις-Θρησκεια-Οικογενεια εξηγεί γιατί υπάρχουν τέτοια αηδιαστικά φαινόμενα.

Έχω ακούσει περιστατικά φίλων μου που οι ψυχολόγοι τους δεν δέχονταν την σεξουαλικότητά τους και με θύμωνε τόσο πολύ! Αναρωτιέμαι πώς υπάρχουν ψυχολόγοι/ψυχοθεραπευτές και έχουν άδεια να κάνουν αυτό το λειτούργημα!

– Έχεις δεχτεί ομοφοβική συμπεριφορά από μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι τέτοιο. Νομίζω πως όχι.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

– Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια μιας ομοφοβικής/τρανσφοβικής κοινωνίας;

Όπως είπα και στην προηγούμενη απάντηση με σοκάρει και με θύμωνει που στην εποχή μας συζητάμε για συνεχόμενα φαινόμενα ομοφοβίας/τρανσφοβιας που οδηγούν ακόμα και σε δολοφονίες. Υπάρχει τεράστια στροφή στο συντηρητισμό, υπάρχει συσσωρευμένος θυμός από την “κακή” πλευρά της ιστορίας, υπάρχει η ακροδεξιά που αλωνίζει ανενόχλητα σε όλες τις χώρες, υπάρχει ένα αποτυχημένο οικονομικό σύστημα που έχει εξαθλιώσει το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού πολιτισμού και έχει αποτύχει, υπάρχει η ατιμωρησία σε τρανσφοβικα/ομοφοβικά εγκλήματα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει προστασία.

– Ποια είναι η δική σου απάντηση στην ομοφοβία / τρανσφοβία;

Θα ήταν ιδανικό να έλεγα ότι με την τέχνη μου θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα…Συνεχή αγώνα, αλληλεγγύη και ορατότητα.Μόνο αυτό μπορώ να υποσχεθώ.

– Πιστεύεις ότι οι ομοφοβικοί / τρανσφοβικοί έχουν ευρύτερα μία αρνητική στάση ζωής;

Είμαι σίγουρη για αυτό. Είναι οι ρατσιστές, οι μισογύνιδες, οι άνθρωποι που για μένα δεν έχουν το προφανές: κοινή λογική.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

– Αισθάνεσαι ότι ο νόμος στην Ελλάδα σε προστατεύει;

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Justice for Zackie. Υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση; Ένας κοινός νους το διαπιστώνει εύκολα! Όχι, δεν αισθάνομαι ασφάλεια στην Ελλάδα. Σε κανένα επίπεδο έξω από το μικρόκοσμο μου.

– Ομοφοβία, τρανσφοβία, μισογυνισμός, ρατσισμός. Πιστεύεις ότι υπάρχει κοινό έδαφος διεκδικήσεων μεταξύ τους;

Απόλυτα. Είναι καταστάσεις που συνδέονται και η αιτία ύπαρξής τους είναι η ίδια και όλα αυτά που έχω προαναφέρει. Ένας ομοφοβικός/τρανσφοβικος είναι και μισογύνης και ρατσιστής.

– Κάνε μία ευχή κατά της ομοφοβίας / τρανσφοβίας.

Κοινή λογική, τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq