Οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα επικρατήσει στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους -όσο πιο ψηλά γίνεται- και να προσλάβουν τα καλύτερα μυαλά για να καθοδηγήσουν το όραμά τους.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της σχετικής τεχνολογίας έχουν εκφράσει όλα όσα σκέφτονται, εκφράζοντας τις απόψεις και τις ιδέες τους σχετικά με το πού μας οδηγεί αυτή η τεχνολογική έκρηξη. Οπότε μήπως είναι προτιμότερο να τους ακούσουμε παρά να κάνουμε εικασίες;
Παρακάτω μια λίστα με τους guru σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να “ακούσετε”.
Demis Hassabis
Ο Demis Hassabis είναι CEO και συνιδρυτής της Google DeepMind. Παιδί-θαύμα, είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος νευροεπιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι λάτρης των παιχνιδιών και εντάχθηκε στο Syndicate σε ηλικία 14 ετών.
O Hassabis επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (Artificial general intelligence/AGI) -η αναπαράσταση των γενικευμένων ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων σε λογισμικό, έτσι ώστε το σύστημα AGI να μπορεί να βρει μια λύση, αντιμετωπίζοντας μια άγνωστη εργασία. Ο Hassabis πιστεύει ότι η AGI έχει τη δυνατότητα να λύσει μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου. «Ζούμε σε μια εποχή όπου η έρευνα και η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται εκθετικά. Τα επόμενα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη -και τελικά η AGI- έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε έναν από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς μετασχηματισμούς στην ιστορία», δήλωσε.
«Θέλω να κατανοήσω τα μεγάλα ερωτήματα, τα πραγματικά μεγάλα ερωτήματα που συνήθως σε ενδιαφέρουν στη φιλοσοφία ή τη φυσική. Σκέφτηκα ότι η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν η ταχύτερη οδός για να απαντήσω σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα»
Andrew Ng
Ο Andrew Ng είναι επιστήμονας πληροφορικής-επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Coursera, μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, και ιδρυτής της DeepLearning. AI, μιας εταιρείας που παρέχει διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με τη βαθιά μάθηση (deep learning). Αν και είναι ειδικός στη μηχανική μάθηση (machine learning), το όραμά του είναι να καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη προσιτή σε όλους, κάνοντας την εκμάθησή της προσιτή σε όλους. Επί του παρόντος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AI4ALL, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην αύξηση της ποικιλομορφίας στο εργατικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης.
«Θέλω μια κοινωνία με τεχνητή νοημοσύνη επειδή βλέπω τόσους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει την ανθρώπινη ζωή καλύτερη. Μπορούμε να πάρουμε τόσες πολλές αποφάσεις πιο συστηματικά ή να αυτοματοποιήσουμε επαναλαμβανόμενες εργασίες και να εξοικονομήσουμε τόσο πολύ ανθρώπινο χρόνο»
Yann LeCun
Ο LeCun έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ανάπτυξη αλγορίθμων υπολογιστικής όρασης (computer vision algorithms). Είναι ο συν-εφευρέτης της αρχιτεκτονικής του νευρωνικού δικτύου LeNet, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές αναγνώρισης εικόνας. Είναι επίσης ο επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης της Meta, όπου είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση των ερευνητικών προσπαθειών της εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο παρελθόν έχει εκφράσει την περιφρόνησή του για τα auto-regressive models.
Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη του αλγορίθμου LeNet, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους αλγορίθμους βαθιάς μάθησης που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την αναγνώριση εικόνων. Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής του ImageNet Large Scale Visual Recognition Challenge (ILSVRC), ο οποίος είναι ένας διαγωνισμός αναφοράς για αλγορίθμους αναγνώρισης εικόνας.
«Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης και ζωικής μάθησης είναι μάθηση χωρίς επίβλεψη. Αν η νοημοσύνη ήταν μια τούρτα, η μάθηση χωρίς επίβλεψη θα ήταν η τούρτα, η μάθηση με επίβλεψη θα ήταν το γλάσο στην τούρτα και η ενισχυτική μάθηση θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ξέρουμε πώς να φτιάξουμε το γλάσο και το κεράσι, αλλά δεν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε την τούρτα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της μάθησης χωρίς επίβλεψη πριν καν σκεφτούμε να φτάσουμε στην πραγματική τεχνητή νοημοσύνη»
Satya Nadella
Ο Nadella είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft και ηγείται των προσπαθειών της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Η σημαντικότερη συνεισφορά του ήταν η προώθησή του για το cloud computing, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη της πλατφόρμας Azure της Microsoft. Αναγνώρισε από νωρίς τις δυνατότητες των υπηρεσιών cloud και αυτή η στρατηγική κίνηση μετέτρεψε τη Microsoft σε ηγέτη στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών cloud παγκοσμίως. Το όραμά του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι να την ενσωματώσει σε ό,τι έχει να προσφέρει η Microsoft κάνοντας τους ανθρώπους «πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς».
Πρόσφατα έγραψε: «Με το Microsoft 365 Copilot, δίνουμε στους ανθρώπους περισσότερη εξουσία και κάνουμε την τεχνολογία πιο προσιτή με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και την πιο καθολική διεπαφή: τη φυσική γλώσσα».
«Η ανθρώπινη γλώσσα είναι το νέο επίπεδο UI [User Interface], τα bots είναι σαν νέες εφαρμογές και οι ψηφιακοί βοηθοί [digital assistants] είναι μετα-εφαρμογές [meta-apps]. Η νοημοσύνη ενσωματώνεται σε όλες τις αλληλεπιδράσεις σας»
Arvind Krishna
Ο CEO της IBM, πιστεύει στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων. Είναι επικεφαλής του μετασχηματισμού της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύει ότι η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης των πελατών. Πρόσφατα δήλωσε ότι είναι καλό αν η ΤΝ μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το εργατικό δυναμικό μας για αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Krishna. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν αποτελεσματικά με την ΤΝ και ότι δεν θα μείνουν πίσω από τις αλλαγές που συντελούνται».
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την επιβολή του νόμου να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς. Ωστόσο, οι προμηθευτές και οι χρήστες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι [η τεχνητή νοημοσύνη] ελέγχεται για μεροληψία, ιδίως όταν χρησιμοποιείται στην επιβολή του νόμου, και ότι οι εν λόγω δοκιμές μεροληψίας ελέγχονται και αναφέρονται»
Oren Etzioni
Ο Etzioni επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στην ΤΝ. Το ινστιτούτο έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και μηχανικής μάθησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης με τεχνητή νοημοσύνη. Ο ίδιος υπήρξε πάντα αισιόδοξος και έχει μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ενδυναμώσει και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
«Το να λέμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει για τους δικούς της σκοπούς είναι σαν να λέμε ότι μια αριθμομηχανή θα αρχίσει να κάνει τους δικούς της υπολογισμούς»