H Σοφία Χατζηπαντελή δεν είναι μια άγνωστη προσωπικότητα. Πρόκειται για μια 25χρονη ελληνοκύπρια που ασχολείται με τη μόδα και από το 2017 απέκτησε δημοσιότητα περπατώντας σε πασαρέλες της Αγγλίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως, αφού ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχει ως κριτής στο reality μόδας του STAR, GNTM, έχουν αρχίσει να ασχολούνται έντονα μαζί της τα ελληνικά media αλλά και oι χρήστες κοινωνικών δικτύων.

Το μοντέλο κάνει αξιοθαύμαστη καριέρα στο εξωτερικό και ανάμεσα στις αξιόλογες συνεργασίες της υπάρχουν συνεργασίες με διεθνή τίτλους περιοδικών όπως η Vogue, το Elle, το Harper’s Bazaar, το Vanity Fair και οι New York Times ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλους σχεδιαστές μόδας όπως ο Jean Paul Gaultier. Διαθέτει μισό εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram και το αντισυμβατικό χαρακτηριστικό της εμφάνισής της είναι τα ενωμένα έντονα φρύδια της, τα οποία την έχουν εμπνεύσει να ξεκινήσει και το #UnibrowMovement, ένα κίνημα body positivity, το οποίο ενστερνίζεται την ατομική ελευθερία του καθενός να υιοθετεί την εμφάνιση που θέλει έξω από τα στερεότυπα της μόδας έχοντας έτσι την απόλυτη ελευθερία να εκφραστεί όπως θέλει μέσα από το κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του.

Η Σοφία Χατζηπαντελή έκανε αίσθηση στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2020 με πάντα σήμα κατατεθέν τα ενωμένα φρύδια της τα οποία έχει εμπνευστεί από τη Μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo.

Και θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, που είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στο ότι κάποιοι haters στέλνουν κακόβουλα σχόλια στην Σοφία Χατζηπαντελή αποκαλώντας την μέχρι και “σιχαμένη”, ενώ όπως η ίδια έχει δηλώσει έχει δεχτεί μέχρι και απειλές για τη ζωή της. «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου. Προσπαθώ να μη διαβάζω όλα τα αρνητικά μηνύματα. Είναι κρίμα όμως να θες να διαβάσεις τα θετικά μηνύματα και να πέφτεις πάνω στα αρνητικά» είχε πει στο Good Morning Britain.


Κι εδώ ερχόμαστε να αναρωτηθούμε ακόμη μια φορά, είναι δυνατόν κάποιος διαταραγμένος εκεί έξω, να βρίζει να προσβάλλει και να φτάνει μέχρι και στο σημείο να απειλήσει τη ζωή ενός ανθρώπου απλά και μόνο επειδή δεν του αρέσουν τα φρύδια του; Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δυο ενωμένα φρύδια έχουν την δύναμη να οδηγήσουν κάποιον στο να σκοτώσει. Αν αυτό δεν είναι παθογένεια, τότε τι είναι;

Στην αρχαιότητα, το “μονόφρυδο” δηλαδή το αποτέλεσμα των ενωμένων φρυδιών, ήταν απαιτούμενο χαρακτηριστικό ομορφιάς για τους ανθρώπους. Στην αρχαία Ελλάδα, όσοι είχαν φρύδια που ενώνονταν στη μέση -το λεγόμενο μονό φρύδι- θεωρούνταν πιο συμμετρικοί και επομένως πιο όμορφοι. Όσες δεν είχαν ήδη μονό φρύδι ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν μαύρο μολύβι ματιών που έμοιαζε με σκιά, για να γεμίσουν το κενό ανάμεσα στα φρύδια τους. Με αυτό το παράδειγμα, θέλουμε να δείξουμε ότι τα πρότυπα ομορφιάς είναι τόσο διαφορετικά από εποχή σε εποχή ώστε κάτι που σε μια ορισμένη χρονική περίοδο θεωρείτο όμορφο, σε μια άλλη έχανε αυτή την ιδιότητά του και παίρνει κάτι άλλο τη θέση του. Αν λοιπόν η Σοφία Χατζηπαντελή ζούσε στην αρχαία Ελλάδα, θα συμβάδιζε απόλυτα με τα πρότυπα ομορφιάς εκείνης της εποχής. Ζει όμως στη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία, αν και φαίνεται να κάνει βήματα προς την αποδοχή της νοοτροπίας του body positivity στην περίπτωσή της Σοφίας Χατζηπαντελή δείχνει ότι τριγκάρεται έντονα.


Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι απλό. Επειδή η αισθητική των ανθρώπων διαφέρει και αυτό δεν έχει από μόνο του τίποτα κακό. Κακό είναι να μην μπορεί ο καθένας να σεβαστεί την εμφάνιση και την προσωπικότητα του άλλου. Αν η Σοφία Χατζηπαντελή θέλει να έχει ενωμένα φρύδια είναι δικαίωμά της και ασχέτως με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει πρέπει να το σεβαστούμε. Δεν ενοχλεί κανέναν γύρω της. Δεν προσβάλλει επίσης κανέναν. Ακόμα περισσότερο δεν βλάπτει. Επομένως ο καθένας μπορεί να κρατήσει τη γνώμη του για τον εαυτό του και να μην της κάνει bullying, πόσο μάλλον να την απειλεί ότι θα την σκοτώσει. Θα έπρεπε να έχουμε σταματήσει να συζητάμε το αν η Σοφία και η κάθε Σοφία έχει το δικαίωμα να είναι όπως θέλει: με όσα κιλά επιθυμεί, με ότι μαλλιά της αρέσουν, με αποτριχωμένες ή όχι μασχάλες, με ενωμένα η μη φρύδια. Δυστυχώς όμως, ακόμη συζητάμε τα αυτονόητα. Και ένας άνθρωπος απειλείται με θάνατο επειδή δε βγάζει τα φρύδια του. Το 2022, που προσπαθούμε να μιλάμε για αυτοδιάθεση, αυτοπροσδιορισμό και συμπερίληψη.

Κάποτε, πριν από πάρα πολλά χρόνια, η μόδα, ήταν τόσο αυστηρή με τα πρότυπα ομορφιάς και τόσο προσκολλημένη στην τελειότητα, που η ελιά της Cindy Crawford δεν άρεσε στους ατζέντηδες και της είχαν συστήσει να την αφαιρέσει. Εκείνη όμως αντιστάθηκε και δεν ενέδωσε σε αυτό, το οποίο μπορεί να φαινόταν κάτι πολύ απλό, ήταν όμως τελικά τόσο μα τόσο σπουδαίο. Αφενός γιατί όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στα στερεότυπα και έκανε πράξη την αυτοαποδοχή αφετέρου επειδή απέδειξε πως μπορείς να γίνεις super model ακόμα και με μια μικρή ελιά στο άνω χείλος, η οποία τελικά αποδείχθηκε τόσο ανυπόφορα σέξυ.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η μόδα έχει γίνει εξαιρετικά συμπεριληπτική με μοντέλα με παραπάνω κιλά, λεύκη, αλωπεκία, βαμπιρισμό, αναπηρία, αλμπινισμό, νανισμό, σύνδρομο down, ρευστό φύλο κλπ να πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και να ποζάρουν σε εξώφυλλα. Η “τελειότητα” των αγγέλων της Victoria’s Secret όχι μόνο δεν έχει πλέον πέραση, αλλά ήταν και αυτή που οδήγησε τον οίκο σε οικονομική κρίση.

Όσοι λοιπόν ενοχλούνται από τα ενωμένα φρύδια της Σοφίας Χατζηπαντελή, θα μπορούσαν να μην την κοιτούν. Είναι δικαίωμά τους να μην τους αρέσει το θέαμα, αλλά είναι υποχρέωσή τους να το σεβαστούν. Όσοι στέλνουν μηνύματα μίσους στη Σοφία Χατζηπαντελή επειδή έχει ενωμένα φρύδια, θα πρέπει να κάνουν μια συζήτηση με τον εαυτό τους με πολλή ειλικρινή διάθεση και να αναλογιστούν από που προκύπτει τόση οργή μέσα τους. Όσο για εκείνους που απειλούν τη ζωή της, μάλλον θα έπρεπε να ψάξουν πιο σοβαρά το τι συμβαίνει στην ψυχή τους και ακόμα καλύτερα να πάρουν τη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας. Το πρόβλημα σε όλα τα παραπάνω, δεν είναι δυο ενωμένα φρύδια, είναι τι συμβαίνει μέσα τους και ένα στοιχείο το οποίο θα έπρεπε να περνά απαρατήρητο από δίπλα τους, προκαλεί τόσο αρνητικά συναισθήματα.