Μια 44χρονη γυναίκα από τη Δανία, πριν από δέκα χρόνια, κατάφερε και εφηύρε ένα νέο κλάδο της τεχνολογίας αξίας 1 τρισ. δολαρίων.
Η Αϊντα Τιν [Ida Tin] γεννήθηκε το 1979 στην Κοπεγχάγη και αποφοίτησε από τη σχολή επιχειρήσεων Kaospilot. Σύμφωνα με το CNBC, η Τιν ήθελε να σπουδάσει Καλές Τέχνες, όμως όλα άλλαξαν στην ζωή και την καριέρα της όταν παρακολούθησε ένα επιχειρηματικό σεμινάριο το οποίο έμελλε να την κάνει πρωτοπόρο μιας ολόκληρης βιομηχανίας.
Η ίδια επινόησε τον όρο «FemTech», ο οποίος περιγράφει όλη την τεχνολογία και την επιχειρηματική καινοτομία που στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν τις γυναίκες, ήτοι μια πλούσια γκάμα από εφαρμογές και νέα προϊόντα με στόχο να καλύψουν τις γυναικείες ανάγκες πάνω σε ζητήματα δηλαδή που αφορούν την παρακολούθηση της εμμήνου ρύσης και της γονιμότητας καθώς και την εμμηνόπαυση.
Αφού παρακολούθησε το συγκεκριμένο σεμινάριο, στην συνέχεια πήγε και συνδύασε τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες με το επιχειρηματικό της ταλέντο για να ιδρύσει μια εταιρεία κοσμημάτων, ακολουθούμενη από μια εταιρεία περιοδειών με μοτοσικλέτες και στη συνέχεια το 2012 συνίδρυσε την Clue, μια εφαρμογή που παρακολουθεί την εμμηνορροϊκή υγεία και που έχει τώρα 11 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
H Clue ήταν μια από τις πρώτες εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου και επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τους έμμηνους κύκλους τους, καθώς και τις παρενέργειές του όπως η διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και οι διατροφικές συνήθειες.
Καθώς το Clue κέρδιζε χρήστες, η Τιν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μια σχετική δραστηριότητα γύρω από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας των γυναικών, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κυκλοφορούσαν στην αγορά.
«Ήθελα πολύ κάτι που θα μπορούσε να το συνδυάσει κάτω από μια ομπρέλα», ανέφερε η ίδια στο CNBC. Και έτσι, το 2016, γεννήθηκε το όνομα «FemTech», ένας όρος που καλύπτει πλέον όλους τους τύπους τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν αποκλειστικά ή δυσανάλογα την υγεία των γυναικών, από εφαρμογές παρακολούθησης εμμηνορροϊκού κύκλου και προϊόντα σεξουαλικής ευεξίας έως καρδιαγγειακές ιατρικές συσκευές και θεραπείες ψυχικής υγείας.
«Βαφτίζοντας» και δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα στη FemTech, βοήθησε την κοινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο να βρουν ο ένας τον άλλον. «Πρέπει να πω ότι έχω εκπλαγεί, αλλά πραγματικά βλέπω πώς [η Clue] έχει απήχηση παγκοσμίως», πρόσθεσε η Τιν, ενώ το CNBC υπολογίζει ότι η αξία της βιομηχανίας FemTech θα εκτιμάται σε 1,186 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.
«Ο όρος περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση 97 παθήσεων υγείας που αποκλειστικά, δυσανάλογα ή διαφορετικά επηρεάζουν τα κορίτσια και τις γυναίκες. Αυτό καλύπτει 23 υποενότητες της υγείας των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, της υγείας των οστών, της άμβλωσης, της υγείας του εγκεφάλου, της καρδιαγγειακής και της αναπαραγωγικής υγείας», αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα.
Μηδενική χρηματοδότηση
«Από ειδικά φορμάκια που χρησιμοποιούν θερμότητα και κραδασμούς για να ανακουφίσουν τους πόνους της περιόδου μέχρι φορητή τεχνολογία που βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού να αναρρώσουν, δεν υπάρχει έλλειψη δημιουργικότητας και καινοτομίας στον χώρο της FemTech, αλλά πολλές από τις επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν το κεφάλαιο που χρειάζονται», επισημαίνει εμφατικά η Τιν.
Πάντως, αποτελεί αδιασμφισβήτητο γεγονός ότι η γυναικεία υγεία έχει μελετηθεί εντυπωσιακά λιγότερο και έχει λάβει ελάχιστες επενδύσεις σε σχέση με την ανδρική. Ολόκληρη η σύγχρονη ιατρική είναι θεμελιωμένη ως επί το πλείστον με βάση και σημείο αναφοράς της ανδρική φυσιολογία. Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ, μεταξύ 1977 και 1993, δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να συμμετάσχουν στις πρώτες φάσεις κλινικών ερευνών.
Τώρα, οι επενδυτές προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε τεχνολογικές εταιρείες που έχουν τη γυναικεία υγεία στο επίκεντρο. Αυτό αποδεικνύουν τα νούμερα που αφορούν τις επενδύσεις σε «FemTech» startups, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί από το 2015, φτάνοντας σήμερα, στις ΗΠΑ, τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλ’αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να θεωρείται υποχρηματοδοτούμενος. Ενδεικτικό είναι ότι, με εξαίρεση την τεχνολογία και την έρευνα που αφορά τον καρκίνο του στήθους, τα γυναικεία προβλήματα υγείας συγκέντρωσαν μόλις το 1% των κονδυλίων της φαρμακευτικής έρευνας το 2020, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Και από όλες τις επενδύσεις που κατευθύνονται προς την ιατρική τεχνολογία, μόλις το 2% αφορούσε γυναικείες παθήσεις και προβλήματα διαφορετικά από τον καρκίνο.
Πάνω από το 80% των νεοφυών επιχειρήσεων FemTech έχουν γυναίκα ιδρυτή, σύμφωνα με την εταιρεία Ultra Violet Futures, και είναι ευρέως τεκμηριωμένο ότι οι εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες συγκεντρώνουν λιγότερη χρηματοδότηση. Το 2022, εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες έλαβαν μόλις το 2% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook για τον Φεβρουάριο.
Τα τεράστια τεχνολογικά κενά και η ώρα της παραίτησης
«Υπάρχουν μεγάλα κενά στην αγορά όσον αφορά την τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί γύρω από την υγεία των γυναικών», σύμφωνα με την Τιν, προσθέτοντας ότι η «εμμηνόπαυση είναι ένα τεράστιο κενό, η αντισύλληψη εξακολουθεί να είναι ένα κενό. Και νιώθω ότι είμαστε έτοιμοι για ένα άλμα στο βάθος της τεχνολογίας».
«Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί δεν γνωρίζω τη σύνθεση του νευρικού μου συστήματος στις περιοχές ευχαρίστησης μου, όπως ξέρω ότι είναι τεχνολογικά εφικτό, αλλά γιατί δεν είναι καταναλωτικό προϊόν; Γιατί δεν έχω πολύ καλή αίσθηση των ορμονικών μου αλλαγών κατά τη διάρκεια της ζωής μου; Δεν έχω ακόμα καμία προγνωστική ανάλυση. Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;», συνοψίζει η ίδια χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με νόημα ότι «όλα αυτά είναι προβλήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο προηγμένη τεχνολογία για να λύσουμε. Θα ήθελα πολύ να το δω και δεν το βλέπω ακόμα».
Σίγουρα διεξάγεται έρευνα σε όλο τον τομέα της υγείας των γυναικών, για παράδειγμα, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξετάζουν πώς οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προβλέψουν πότε μια γυναίκα θα φτάσει στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια πριν αυτή συμβεί, αλλά η τεχνολογία για ευρεία χρήση είναι κάπως μακριά.
Υπάρχει επίσης μια ισχυρή επιχειρηματική βάση για την ανάπτυξη προϊόντων σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες απώλειες παραγωγικότητας μπορεί να ανέρχονται σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω μη υποστηριζόμενων γυναικών που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό στο απόγειο της καριέρας τους ή όταν πολλές γυναίκες βιώνουν εγκυμοσύνη, περιεμμηνόπαυση (η φάση μετάβασης στην εμμηνόπαυση) και την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με Ultra Violet Futures.
Η Τιν παραιτήθηκε από τη θέση της Διευθύνοντος Συμβούλου της Clue το 2021 μόλις η εφαρμογή ελέγχου των γεννήσεων της εταιρείας έλαβε έγκριση από τον FDA ως ιατρική συσκευή. «Μπορούσα να δω ότι τα πράγματα που θα έπρεπε να μάθω για να υπηρετήσω πραγματικά την εταιρεία ήταν πράγματα στα οποία δεν είμαι τόσο καλή και δεν με ενδιέφεραν τόσο πολύ σοβαρά επιχειρησιακά πράγματα για αυτό και αυτό δεν με ενθουσίασε τόσο», είπε η Τιν.
«Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να υπηρετήσεις αρκετά καλά κάτι ή δεν είσαι ο καλύτερος για να το υπηρετήσεις, τότε είναι η σωστή στιγμή να φύγεις», πρόσθεσε. Η Τιν αυτή την στιγμή συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία ως επίτιμος πρόεδρός της και να γράφει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες της στον κόσμο της «FemTech».