Πριν λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, σημείωσε ένα μεγάλο ρεκόρ όταν επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της χώρας του. Όμως, εκατοντάδες μίλια μακριά από την πολιτική αρένα του Πεκίνου βρίσκεται μια σπηλιά που κάποτε ο ηγέτης της χώρας αποκαλούσε σπίτι. Μετά την πολιτική πτώση του πατέρα του, η οικογένειά του αποφάσισε να τον στείλει να ζήσει στην επαρχία. Μόλις 15 ετών τότε, ο Xi Jinping στάλθηκε στο απομακρυσμένο αγροτικό χωριό Liangjiahe στους λόφους της επαρχίας Shaanxi. Εκεί θα περνούσε τα επόμενα 7 χρόνια της νιότης του.
«Πολλά παιδιά έφευγαν από το Πεκίνο γιατί οι γονείς τους τα έστελναν στην επαρχία», λέει ο ιστορικός Tan Huwa από το Πανεπιστήμιο Yanan. «Τα άλλα παιδιά έκλαιγαν που άφηναν τη ζωή τους στο Πεκίνο. Αλλά ο Jiping χαμογελούσε, γιατί η φυγή ήταν η μόνη του διέξοδος», λέει ο Tan. «Η κατάσταση του πατέρα του ήταν τέτοια που αν έμενε, δε θα κατάφερνε ποτέ να γίνει κάποιος».
Έχοντας επίγνωση της δύναμης του πιο διάσημου κατοίκου τους, οι άνθρωποι στο Liangjiahe έχουν γίνει καχύποπτοι και σιωπηλοί. Η δε σπηλιά όπου κάποτε έμενε ο πρόεδρος, σήμερα φυλάσσεται και συνήθως οι επισκέπτες πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων πριν μπουν. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν λάβει εντολή να μη μιλούν σε δημοσιογράφους.
Ένας χωρικός θυμάται τον Xi
Βέβαια, ο 84χρονος Xue Yubin δε χαμπαριάζει από τέτοιες εντολές. Ίσως γιατί δεν τις έχει ακούσει, αφού είναι κωφός. Δε διστάζει να μοιραστεί αναμνήσεις από τα νεανικά χρόνια του Xi στο χωριό. «Ήταν καλός νέος», λέει. «Οι χωρικοί είχαν εντυπωσιαστεί που ο γιος ενός τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου συνομιλούσε με τους απλούς ανθρώπους. Σαν νέος του άρεσε να μαθαίνει. Του άρεσε επίσης να διαβάζει βιβλία».
Ο Xue εντάχθηκε στον κομμουνιστικό στρατό το 1947, και ως αγγελιοφόρος, συνήθιζε να στέλνει μηνύματα στη μονάδα όπου βρισκόταν ο πατέρας του Xi, Xi Zhongxun. Λέει ότι αυτή η επαφή του με τον πατέρα του του έφερε πιο κοντά. «Με ρωτούσε συχνά για τις μάχες στις οποίες συμμετείχα και αν είχα γνωρίσει τον πατέρα του», θυμάται ο Xue. «Τον γνώρισα όταν ήμουν στρατιωτικός αγγελιοφόρος. Έμοιαζε στον πατέρα του. Ως νέος, ο χαρακτήρας του ήταν αρκετά δυναμικός. Ο τρόπος ζωής του ήταν σαν του πατέρα του, και στους δύο άρεσε να είναι κοντά στον λαό».
Δύσκολα χρόνια για την οικογένειά του
Κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της Πολιτιστικής Επανάστασης στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η ευρύτερη οικογένεια του Xi υπέφερε λόγω των δεσμών της με τον Xi Zhongxun.
«Τα ανίψια μου χρειάζονταν συστάσεις για να τους επιτραπεί να φοιτήσουν στο γυμνάσιο. Αλλά λόγω της σχέσης τους με τον Xi Zhongxun, δεν τους επιτρεπόταν», λέει η θεία του Xi Jinping, Ding Fengqin, στο NPR. «Αυτά τα παιδιά ήταν όλα πολύ ικανά ακαδημαϊκά».
Όταν ο Xi επισκέφτηκε ξανά το χωριό το 1992, έφερε δώρα στους χωρικούς. Ο Xue Yubin ήταν μακριά από το χωριό εκείνη την εποχή, αλλά του είχε αφήσει περίπου 80$, τα οποία χρησιμοποιούσε για τις καθημερινές του ανάγκες.
Τα περισσότερα νοικοκυριά έλαβαν ως δώρο ένα ξυπνητήρι, ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο στην ώρα τους. Η τυπικότητα θεωρείται μεγάλη αρετή στο σόι του Xi.
«Να πηγαίνετε στο σχολείο στην ώρα σας» γράφει η πρόσοψη του δημοτικού σχολείου του χωριού.
This is one of the cave homes where #XiJinping stayed in during his seven years in #Liangjiahe pic.twitter.com/WCpfZ63wes
— Jeremy Koh (@JeremyKohCNA) October 9, 2017
Το χωριό μεταμορφώνεται
Για τον βιογράφο του, Alfred Chan, τα σκληρά βιώματα της νιότης του εφοδίασαν τον Xi Jinping με ψυχικό «σθένος».
Σήμερα, η σπηλιά όπου κοιμόταν στην εφηβεία του στην επαρχία έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν. Αξιοποιείται επίσης για σκοπούς προπαγάνδας, για να υπογραμμιστεί πόσο νοιάζεται για τους φτωχότερους Κινέζους.
Το άλλοτε ξεχασμένο χωριό, τώρα αναδεικνύεται λόγω της σχέσης του με την οικογένεια Xi, σε ένα σύγχρονο παράδειγμα της κινεζικής παροιμίας, «Όταν ένας άνθρωπος φτάνει στον διαφωτισμό, ακόμη και τα σκυλιά και οι κότες του πηγαίνουν στον παράδεισο».
Το σχολείο Xi Zhongxun έχει επεκταθεί, με μια τεράστια νέα πτέρυγα να χτίζεται παράλληλα με το υπάρχον μικρό κτίριο. Παράλληλα, κατασκευάζεται ένας αυτοκινητόδρομος με έξι λωρίδες, μαζί με ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο και ένα γηροκομείο.
Προτού εντέλει εγκριθεί, η αίτηση του Xi Jinping για να γίνει μέλος του ΚΚΚ είχε απορριφθεί επανειλημμένα. Ο λόγος, φυσικά, ήταν η κληρονομιά του πατέρα του.
Αφού έγινε γραμματέας τοπικής οργάνωσης του ΚΚΚ σε χωριό, το 1974, ο Xi Jinping, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, άρχισε προοδευτικά να ανεβαίνει ιεραρχικά κλιμάκια. Έγινε επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Φουτζιάν το 1999, στη Τζετζιάνγκ το 2002, στη Σαγκάη – την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας – το 2007.
Ο πατέρας του αποκαταστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έπειτα από τον θάνατο του Μao, κάτι που αναμφίβολα διευκόλυνε την άνοδο του σημερινού αρχηγού του κράτους.
Αφού χώρισε την πρώτη του γυναίκα, παντρεύτηκε τη σοπράνο Peng Liyuan το 1987, όταν ακόμα εκείνη ήταν πολύ πιο διάσημη από εκείνον.