Την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2024 η Ίρις, μια μαύρη τρανς γυναίκα που ζει στο Τέξας ξάπλωσε στο κρεβάτι και ξέσπασε σε κλάματα. Δεν ήταν άνθρωπος που συνήθιζε να κλαίει, αλλά ξύπνησε με μια κρίσιμη συνειδητοποίηση: «Αυτό τα αλλάζει όλα. Αν μείνω στην Πολιτεία του Τέξας τώρα που [ο Ντόναλντ Τραμπ] θα γίνει πρόεδρος, θα πεθάνω εδώ».

Στις 13 Νοεμβρίου η Ίρις ανάρτησε ένα δίλεπτο βίντεο στο TikTok με έναν σύνδεσμο προς μια πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων για να καλύψει τα έξοδα της μετακόμισής της. Στα 20 της χρόνια δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη διαδικασία εξασφάλισης φροντίδας που να επιβεβαιώνει το φύλο της, ούτε έχει αλλάξει νόμιμα το όνομά της ή τον προσδιορισμό του φύλου της. Ήδη σε πολιτείες όπως το Τέξας οι τρανς άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να διορθώσουν τον προσδιορισμό του φύλου τους στα πιστοποιητικά γέννησης. Με τους νόμους στις πολιτείες που τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικανών να γίνονται ακόμη πιο περιοριστικοί, η Ίρις ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει.

«Δεν μπορώ να ζήσω εδώ όσο αυτό παραμένει κίνδυνος για μένα», λέει στο βίντεο. «Νιώθω ότι η ζωή μου μόλις ξεκίνησε και δεν μπορώ να την αφήσω να τελειώσει πριν κάνω τίποτα». Ζήτησε υποστήριξη, είτε μέσω δωρεών για να μετακομίσει σε άλλη πολιτεία.

Η Ίρις είναι μία από τους αμέτρητους τρανς Αμερικανούς που έρχεται αντιμέτωπη με δρακόντειους νόμους που αποσκοπούν στο να τους στερήσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να τους αποτρέψουν από τη χρήση δημοσίων τουαλετών που αντιστοιχούν στο φύλο τους. Με περιορισμένους πόρους και ελάχιστο χρόνο κάποιοι αναζητούν βοήθεια για μετεγκατάσταση μέσω άμεσων εκκλήσεων σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram. Άλλοι στρέφονται στη βοήθεια που προσφέρουν ταμεία αλληλεγγύης που οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Για την Ίρις, αυτό σημαίνει να εξετάζει τη μετακόμισή της σε μια πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, όπου τα LGBTQ+ άτομα έχουν ισχυρότερη νομική προστασία. «Απλώς θέλω να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, να γίνομαι αποδεκτή και να με βλέπουν», λέει η Ίρις. Λίγο μετά την πρώτη της ανάρτηση στο TikTok, η Ίρις είχε συγκεντρώσει πάνω από 34.000 δολάρια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό της στόχο των 10.000 δολαρίων.

Ανήρτησε ένα ακόμη βίντεο για να ενημερώσει τους θεατές της ότι σταματά τις προσπάθειες crowdfunding και ότι τώρα έχει τα μέσα να ξεκινήσει μια νέα ζωή αλλού.

«Το να φτιάξω αυτό το TikTok ήταν πραγματικά δύσκολο, γιατί ποτέ δεν ήμουν το άτομο που του αρέσει να ζητάει βοήθεια ή να χρειάζεται βοήθεια. Ειδικά σε ένα σύστημα που προωθεί αυτή τη φανταστική ιδέα ότι πρέπει να τα καταφέρνεις μόνος σου, ότι πρέπει να σηκώνεσαι από τις ίδιες σου τις δυνάμεις κι όταν ζητάς βοήθεια να μοιάζει με αποτυχία».

Από τότε που δημοσίευσε το πρώτο της TikTok, ο αριθμός των ακολούθων της αυξήθηκε από 100 σε σχεδόν 19.000. Με τη νέα της πλατφόρμα ελπίζει να δημιουργήσει έναν χώρο όπου άλλα τρανς και queer άτομα μπορούν να συνδεθούν και ίσως να μάθουν από τις προσπάθειές της. «Η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης που μπορούν να κάνουν οι τρανς άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είναι να αρνηθούν να πεθάνουν και να αρνηθούν να παρασυρθούν στο σκοτάδι».

Στις ώρες μετά τις εκλογές, η ανησυχία των queer Αμερικανών εκτοξεύθηκε. Στις 6 Νοεμβρίου ο οργανισμός πρόληψης αυτοκτονιών και κρίσεων The Trevor Project ανέφερε αύξηση 125% στις «προσφυγές από LGBTQ+ νέους που χρειάζονταν υποστήριξη ως άμεση αντίδραση στα αποτελέσματα των εκλογών». Μέχρι την επόμενη μέρα ο όγκος των κλήσεων είχε αυξηθεί κατά 700%.

Είκοσι έξι πολιτείες, όπως το Τέξας έχουν απαγορεύσεις ή προτεινόμενες απαγορεύσεις για τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο για ανηλίκους. Πολιτείες όπως η Γιούτα, η Οκλαχόμα, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Κεντάκι έχουν νόμους που απαιτούν από τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τουαλέτες που αντιστοιχούν στο φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Μετά την εκλογή της πρώτης ανοιχτά τρανς μέλους του Κογκρέσου, της αντιπροσώπου Σάρα ΜακΜπράιντ από το Ντέλαγουερ οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πρότειναν αμέσως μια νέα πολιτική για την απαγόρευση των τρανς γυναικών να χρησιμοποιούν τις γυναικείες τουαλέτες στο Καπιτώλιο με στόχο μια ευρύτερη εφαρμογή σε όλες τις δημόσιες τουαλέτες κυβερνητικών κτηρίων. Πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ξεκίνησε να ακούει προφορικά επιχειρήματα σε μια δυνητικά ιστορική υπόθεση που αμφισβητεί νόμο του Τενεσί που απαγορεύει τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο για νέους ανθρώπους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.

Η Ίρις δηλώνει ότι όπως πολλοί άλλοι τρανς άνθρωποι, έχει παλέψει με τη δυσφορία φύλου, την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις. Η Καλίγια, μια 27χρονη τρανς γυναίκα που ζει στο Τέξας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σκόπευε να μείνει περισσότερο, πρώτα για να σπουδάσει και έπειτα να εργαστεί στο Όστιν. Όμως η εκλογή του Τραμπ μαζί με την αυξανόμενη εχθρική τοπική νομοθεσία, την ώθησαν να αλλάξει σχέδια. Σχεδιάζει να μετακομίσει στο Μέριλαντ και στράφηκε στο TikTok για βοήθεια. «Δε φεύγω επειδή κουράστηκα από το Τέξας, φεύγω επειδή η ασφάλειά μου είναι σε κίνδυνο».

Δε θεωρεί τον εαυτό της influencer ή επαγγελματία στα κοινωνικά μέσα, αλλά το TikTok προσφέρει μία ευκαιρία που άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν να προσφέρουν. «Η ομορφιά του TikTok είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις περιεχόμενο που ακόμα και με τον πιο βασικό τρόπο ελκύει τους ανθρώπους, ο αλγόριθμος μπορεί να ενισχύσει την αλληλεπίδραση και να προωθήσει αυτό το περιεχόμενο», λέει η Καλίγια.

Για κάποιους, η μετακόμιση σημαίνει επίσης ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να βρουν νέα εργασία. Είναι ένας φαύλος κύκλος, λέει η Ρίτσαρντς: «Χρειάζεσαι κάπου να μείνεις για να βρεις δουλειά, αλλά χρειάζεσαι δουλειά για να έχεις κάπου να μείνεις». Η TCP προσπαθεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο με ένα πρόγραμμα προσωρινής στέγασης που δίνει στους ανθρώπους τουλάχιστον έναν μήνα για να σταθούν στα πόδια τους.

Σε πλατφόρμες όπως το Instagram, τα δίκτυα αμοιβαίας βοήθειας προσφέρουν έναν ασφαλή τρόπο για τους ανθρώπους να ζητήσουν ανώνυμα βοήθεια για τα έξοδα μετακόμισης, ιατρικές δαπάνες, θεραπεία, ταξιδιωτικά έξοδα και άλλα. Ένας δημοφιλής λογαριασμός που ξεκίνησε το 2020, το transanta δημοσιεύει ιστορίες και γράμματα από τρανς άτομα που έχουν ανάγκη. Στο Genderbands προσφέρουν ετήσιες επιχορηγήσεις για διάφορες δαπάνες που σχετίζονται με τη μετάβαση, όπως ταξιδιωτικά έξοδα και χαρτιά.

Η ενημέρωση όμως των ανθρώπων που έχουν ανάγκη γι’ αυτά τα δίκτυα είναι συχνά δύσκολη. Η Ίρις και η Καλίγια γνώριζαν τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Rainbow Railroad, αλλά όχι τόσο μικρότερες και πιο συγκεντρωμένες προσπάθειες. Η διάδοση της πληροφορίας είναι κρίσιμη. Το να γίνουν γνωστοί σημαίνει ότι γίνονται και στόχος. Ο χρόνος θα δείξει πως αφενός θα κινηθεί ο Τραμπ και πως οι άνθρωποι θα «απαντήσουν» θέτοντας αυτοδιάθεση και συμπερίληψη στη πρώτη γραμμή.

*Με στοιχεία από το Wired. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.