Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, απομάκρυνε όλους τους εποίκους και τους Ισραηλινούς στρατιώτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Η επίσημη αφήγηση της χώρας τότε ήταν ότι δεν αποτελούσε πλέον δύναμη κατοχής.
Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, μετά την εκλογή της Χαμάς, η ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε αποκλεισμό σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι, οι σημερινοί 18χρονοι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τίποτα άλλο από τον υπερπληθυσμό, τις ελλείψεις, τις συγκρούσεις και τον φόβο.
Η μετεγκατάσταση των εποίκων και των στρατιωτών και η επιβολή του αποκλεισμού δεν απάλλαξαν το Ισραήλ από την ευθύνη που υπέχει βάσει του διεθνούς δικαίου απέναντι στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το Ισραήλ εξακολουθεί να «δεσμεύεται από ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της κατοχής». Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 55 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι ο πληθυσμός της Γάζας λαμβάνει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά.
Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τον αποκλεισμό, έτσι ώστε ακόμη και τα βασικά για την επιβίωση αγαθά να μην διατίθενται στον άμαχο πληθυσμό. Ερευνητές για την προστασία των παιδιών στη Γάζα, λαμβάνουν μηνύματα από οικογένειες που επιβιώνουν με ψωμί και μολυσμένο νερό.
Ο κόσμος μαθαίνει, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, για τις επιπτώσεις που έχουν στα παιδιά της Γάζας οι τελευταίες συνθήκες που μοιάζουν με πολιορκία και έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς. Η έλλειψη νερού και τροφής αναπόφευκτα επηρεάζει πιο άμεσα και πιο σοβαρά τα παιδιά από ό,τι τους ενήλικες.
Όσα παιδιά αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται αναζητούν θεραπεία σε ένα σύστημα υγείας που βρίσκεται υπό κατάρρευση, με πολλαπλές εγκαταστάσεις να δέχονται επιθέσεις. Αυτά που εξακολουθούν να λειτουργούν πρέπει να διαχειριστούν ένα απίστευτο υψηλό αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία, παράλληλα με την τεράστια έλλειψη φαρμάκων. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλά παιδιά είναι εκτίθενται σε σοβαρές βλάβες και στον θάνατο.
Το τίμημα του πολέμου
Θα ήταν όμως λάθος να υποθέσουμε ότι ακόμη και πριν από την τρέχουσα αυστηροποίηση του αποκλεισμού, τα παιδιά στη Γάζα απολάμβαναν μια υγιή ζωή. Εντός της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας, οι υγειονομικές ανάγκες των παιδιών έχουν αυξηθεί λόγω των συνθηκών που προκύπτει από τον από τον αποκλεισμό του Ισραήλ.
Η τακτική έκθεση σε άμεσες στρατιωτικές επιθέσεις επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα έχουν βιώσει έξι πολέμους, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος, στη σύντομη ζωή τους (2008-9, 2012, 2014, 2021, 2022 και 2023).
Από το 2007 που το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό του μέχρι τον σημερινό πόλεμο, η Defense for Children International – Palestine (DCIP), μια παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνεται ειδικά στα δικαιώματα των παιδιών, έχει καταμετρήσει 1.189 Παλαιστίνια παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις. Αυτοί οι πόλεμοι έχουν επίσης δημιουργήσει μακροπρόθεσμες απειλές για την επιβίωση και την ευημερία των παιδιών. Μετά από κάθε πόλεμο, το Ισραήλ έχει περιορίσει την πρόσβαση στη Γάζα μέσω του κύριου εμπορικού περάσματος για οικοδομικά υλικά, γεννήτριες και νερό.
Χωρίς αυτά τα υλικά, ήταν αδύνατο να καθαριστούν πλήρως τα συντρίμμια και να ανοικοδομηθούν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιοι χώροι. Η έλλειψη ανοικοδόμησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά που παίζουν έξω σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.
Μια έκθεση που διεξήχθη από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του 2008-9 υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των χαλασμάτων που θα επηρέαζαν ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα μολυσμένα αποθέματα νερού, το μολυσμένο έδαφος, τα εκτεταμένα ερείπια, συμπεριλαμβανομένων των ακάλυπτων μεταλλικών ράβδων, δημιούργησαν σοβαρό κίνδυνο για τους νέους.
Κατεστραμμένες υποδομές
Ο αποκλεισμός κατέστησε επίσης αδύνατη την ανάπτυξη βασικών για την επιβίωση υποδομών. Η παροχή καθαρού νερού και η επαρκής διάθεση λυμάτων και αποβλήτων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και η έλλειψη δομών αποχέτευσης σημαίνουν ότι η θάλασσα στη Γάζα είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από λύματα και ανεπαρκώς επεξεργασμένα λύματα.
Με πολύ λίγους ασφαλείς δημόσιους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά, η παραλία είναι ένα μέρος στο οποίο πολλά παιδιά έχουν στραφεί για ανακούφιση. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του 2018 της RAND Corporation, οι ασθένειες που σχετίζονται με το νερό αποτελούν κύρια αιτία παιδικής και βρεφικής θνησιμότητας στη Γάζα.
Ορισμένα παιδιά χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που δεν είναι διαθέσιμη στη Γάζα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η πρόσβαση των παιδιών σε επαρκή ιατρική περίθαλψη αποτελεί ευθύνη του Ισραήλ. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα αιτήματα για ιατρικές άδειες για τα παιδιά προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη στο Ισραήλ απορρίπτονται συστηματικά.
Η ανάγκη για αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία αυξήθηκε το 2018 και το 2019, όταν χιλιάδες παιδιά και νέοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με αληθινές σφαίρες και σφαίρες από καουτσούκ, σκοτώνοντας 46 και τραυματίζοντας σχεδόν 8.800 παιδιά. Πολλά παιδιά που υπέστησαν τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας άκρων, δεν έλαβαν άδεια να φύγουν από τη Γάζα για να λάβουν την απαιτούμενη φροντίδα αποκατάστασης.
Παλαιστίνιοι ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν περάσει 16 χρόνια κάνοντας τα πάντα για να εξασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία των αποκλεισμένων παιδιών στη Γάζα.
Παρά τις πολλαπλές εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό, το προσωπικό των νοσοκομείων συνεχίζει να εργάζεται νυχθημερόν για να σώσει ζωές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εγκαταστάσεις δέχονται επιθέσεις. Εν τω μεταξύ, η DCIP αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα στην Παλαιστίνη έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 1.000 παιδιά.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ενέργειες του Ισραήλ τον τελευταίο μήνα -που χαρακτηρίζονται ως «εθνοκάθαρση» από τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα- αποτελούν απλά μια επέκταση 16 ετών δολοφονιών τόσο των σωμάτων παιδιών όσο και της ελπίδας τους μέσω του αποκλεισμού τους.
Δείτε επίσης: Εντολή εκκένωσης χωρίς καταφύγιο και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας