«Θα θέλατε λίγο πάγο από την Αρκτική στο ποτό σας;» Αυτό θα μπορούσε να ακούγεται σύντομα στα κοκτέιλ μπαρ του Ντουμπάι, εφόσον μια νέα επιχείρηση από τη Γροιλανδία συνεχίσει τη συλλογή και εμπορία πάγου από τους παγετώνες. Πόσο αναζωογονητικό!

Η Arctic Ice, που ξεκίνησε το 2022, συλλέγει πάγο από τα φιόρδ της Γροιλανδίας και τον στέλνει 9.000 ναυτικά μίλια από το Nuuk στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσα σε καταψύκτες-κοντέινερ για χρήση σε αποκλειστικά μπαρ.

Πρόσφατα μάλιστα έστειλε τους πρώτους 20 τόνους μετρικού πάγου.

Σύμφωνα με την Arctic Ice, το τμήμα του στρώματος πάγου που πωλείται δεν έχει, όπως ισχυρίζεται, έρθει ποτέ σε επαφή με χώμα ή ανθρώπινες μολύνσεις, καθιστώντας το «το καθαρότερο νερό στη Γη» – με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι λιώνει πιο αργά από τον κλασικό πάγο νερού της βρύσης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο πάγος της θα συλλέγεται από τους «παρθένους παγετώνες της Γροιλανδίας». Στη συνέχεια, θα διενεργούνται εργαστηριακές δοκιμές για να πιστοποιηθεί ότι ο πάγος είναι ασφαλής για κατανάλωση και επιθυμητής ποιότητας -μη τύχει και μας κάτσουν τίποτα αρχαίοι ιοί από την εποχή των παγετώνων- πριν συσκευαστεί «ειδικευμένα» και αποσταλεί στο Ντουμπάι.

Τι κάνει όμως τα παγάκια από τους παγετώνες της Γροιλανδίας τόσο ξεχωριστά;

Η χρήση  πάγου από τους παγετώνες στα ποτά είναι μια συνήθης πρακτική στη Γροιλανδία. Με την πάροδο των ετών, αρκετοί επιχειρηματίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον εξάγουν. Σήμερα φαίνεται ότι αυτό το καταφέρνει η Arctic Ice.

«Ο αρκτικός πάγος προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής, οι οποίοι βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Αυτά τα τμήματα των παγετώνων δεν έχουν έρθει σε επαφή με κανένα έδαφος ή έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. O πάγος, ο οποίος έχει συμπιεστεί επί χιλιετίες, είναι εντελώς χωρίς φυσαλίδες και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό πάγο. Είναι επίσης πιο καθαρός από το παγωμένο μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγάκια. Αυτό καθιστά το Arctic Ice το καθαρότερο H20 στη Γη», αναφέρει η Arctic Ice στην ιστοσελίδα της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arctic🧊Ice (@arctic_ice_officiel)

Ο συνιδρυτής Malik V Rasmussen δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία συλλέγει πάγο που έχει ήδη πέσει από τους παγετώνες. Ενώ κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτό ακούγεται σαν μια περιβαλλοντική καταστροφή σε αργή κίνηση, η εταιρεία επιμένει ότι η επιχείρησή της σκοπεύει να προστατεύσει το περιβάλλον. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρία  και ότι παράλληλα, έχει δεσμευτεί να γίνει στο μέλλον ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Αυτή η τελευταία δέσμευση της εταιρίας φυσικά αποτελεί ένα διαφημιστικό τρικ οικολογικής δήθεν ευαισθησίας και αυτό γιατί δεν υπάρχει τίποτα ουδέτερο ως προς τον άνθρακα όταν στέλνεις πάγο στην άλλη άκρη του κόσμου, με… αεροπλάνα και βαπόρια, ενώ επίσης τα τελευταία χρόνια η Γροιλανδία χάνει περίπου 270 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πάγου ετησίως.

Με ποιό τρόπο, όμως, φτάνει ο πάγος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Η Eimskip, μια ναυτιλιακή εταιρεία από την Ισλανδία, μεταφέρει πρώτα τον πάγο στη Δανία. Εκεί, ο πάγος μεταφέρεται σε άλλο πλοίο το οποίο στη συνέχεια τον μεταφέρει στο Ντουμπάι διασχίζοντας τον Ατλαντικό, έπειτα τη Μεσόγειο και μέσω της διώρυγας του Σουέζ φτάνει τέλος στον Αραβικό κόλπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Guardian, η διαδρομή έχει 9.000 ναυτικά μίλια και διαρκεί συνολικά 19 ημέρες. Η κατανάλωση καυσίμου ενός πλοίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του πλοίου, τη μορφή του κύτους του, τη μεταφορική του ικανότητα, τη θαλάσσια διαδρομή που θα ακολουθήσει, τα χαρακτηριστικά της μηχανής του, την ταχύτητα πλεύσης, τις καιρικές συνθήκες, τα θαλάσσια ρεύματα κ.λπ.

Ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο, με μήκος άνω των 300 μέτρων, μπορεί να καταναλώνει έως και 250 τόνους καυσίμων καθημερινά. Με οικονομικούς όρους αυτό σημαίνει ότι ξοδεύει περίπου 130.000 δολάρια ανά ημέρα σε καύσιμο fuel, και αν χρησιμοποιήσει Marine Gas oil το οποίο είναι καθαρότερο και ακριβότερο καύσιμο, το κόστος εκτοξεύεται περίπου στα 300.000 δολάρια ανά ημέρα. Αρκετά “οικολογική” η όλη διαδρομή, θα λέγαμε. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι στο μέλλον θα επιλέξει πλοία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παλιά καλά ορυκτά καύσιμα θα κάνουν τη δουλειά της στο μεταξύ. Για να δικαιολογήσει τη σημερινή πραγματικότητα, η Arctic Ice λέει ότι η Γροιλανδία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, οπότε οι πάγοι μεταφέρονται μέσω «σχεδόν άδειων φορτηγών πλοίων που επιστρέφουν στην Ευρώπη αφού έχουν παραδώσει αγαθά στη Γροιλανδία».

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει  ότι η ταχύτητα τήξης των παγετώνων της χώρας έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η νεοσύστατη επιχείρηση δέχεται πολλές επικρίσεις για τη συγκομιδή του πάγου από τους παγετώνες και τη πώλησή του για κατανάλωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί σχολιαστές επέκριναν τη συγκεκριμένη μπίζνα γράφοντας: «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλάτε νερό από παγετώνα;» ή «Τι είναι αυτή η δυστοπία;».

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον και ότι μαζεύουν τον πάγο που έχει σπάσει από τους παγετώνες και δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Επίσης ισχυρίζεται πως η εξαγωγή και πώληση του συγκεκριμένου πάγου θα συμβάλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ανεξαρτησία της Γροιλανδίας. «Στη Γροιλανδία, βγάζουμε όλα τα χρήματά μας από τα ψάρια και τον τουρισμό», δήλωσε ο Rasmussen. «Εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο να μπορούμε να επωφεληθούμε».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arctic🧊Ice (@arctic_ice_officiel)

Μόλις ο πάγος φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα υποβάλλεται σε περαιτέρω δοκιμές και ποιοτικό έλεγχο. Όπου και κατόπιν θα αποστέλλεται στα λεγόμενα «A-list bars» και premium εστιατόρια.

Επίσης δεν μπορώ να μη σχολιάσω την ανεξέλεγκτη μανία των πλούσιων του πλανήτη για διαρκή κατανάλωση – φυσικά με το αζημίωτο. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά λεφτά, κρίνονται όμως δυστυχισμένοι επειδή βαριούνται εύκολα και η αναζήτηση νέων εμπειριών μέσω του χρήματος είναι το μοναδικό τους μέσο ώστε να θεωρούν ότι απολαμβάνουν τη ζωή στο μέγιστο.

Επιδιώκουν λοιπόν να βρίσκονται σε ένα συνεχές κατάστημα αγοράς εμπειριών και συγκινήσεων το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κυριολεκτικά από… αέρα κοπανιστό (θυμάμαι μια άλλη εταιρία που συσκεύαζε και πωλούσε σε κουτάκια αναψυκτικών αλπικό αέρα!) ακόμη και συναισθήματα. Μόνο που τα τελευταία δεν μπορούν ούτε να πουληθούν, πόσο μάλλον να αγοραστούν. Η αγάπη για έναν άνθρωπο δεν κοστολογείται και δεν μπορεί να αγοραστεί όσα λεφτά και να διαθέτει κάποιος.

Τελικά, ο καπιταλισμός έχει ξεφύγει πέρα από κάθε φαντασία σε τέτοιο σημείο που πραγματικά πιστεύω ότι θα γίνει πραγματικότητα η ρήση: «Στην επανάσταση οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν πρώτα το σχοινί που μετά θα τους κρεμάσουμε».