Πρέπει η Ε.Ε να μπορεί να φορολογεί η ίδια τους ευρωπαίους πολίτες; Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που πρέπει να παραμείνει; Σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η Ε.Ε πρέπει να ”μιλάει” με μια φωνή και να εκφράζει μία ενιαία άποψη; Οι αιτούντες άσυλο πρέπει ή όχι να κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ μέσω ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης; Τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης; Και τι είναι, τέλος πάντων αυτή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, θα έπρεπε να απασχολούν την σκέψη του ευρωψηφοφόρου, πριν την ώρα της κάλπης στις 9 Ιουνίου, ο οποίος καλό θα ήταν να ελέγξει τι υποστηρίζει κάθε κόμμα προτού σπεύσει, κατά το γνωστό σύστημα, να στηρίξει τους γνωστούς, τους φίλους του, τον οικογενειακό δικηγόρο, την τηλεοπτική σταρ που έχουν θέσει υποψηφιότητα στην ευρωβουλή. Μετράνε και τα πρόσωπα, φυσικά. Αλλά τα πρόσωπα εκπροσωπούν κομματικές γραμμές και αντιλήψεις, άρα, ας προηγηθεί η σκέψη του τι Ευρώπη μπορεί να θέλουμε και να διεκδικούμε εμείς που θα ψηφίσουμε για το κοινοβούλιό της. Οι ευρωεκλογές δεν είναι μια ασήμαντη εκλογική αναμέτρηση, τα ευρωπαϊκά κέντρα επηρεάζουν όλα εμάς, τα κράτη-μέλη, τις ζωές μας, τη νομοθεσία μας. Η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ (που λέγεται ευρωπαϊκό ή ενωσιακό δίκαιο) εγγυάται την υπεροχή του έναντι των εθνικών νόμων των κρατών μελών. Η αρχή της υπεροχής διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ προστατεύει ομοιόμορφα τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μια άλλη προβληματική των ευρωεκλογών είναι η χρησιμοποίησή τους από τα εγχώρια κόμματα για να τσεκάρουν την δυναμική τους, για να πάρουν μια ακόμα ”ψήφο εμπιστοσύνης”. Η πολιτική αντιπαράθεση που ήδη λαμβάνει χώρα, ιδίως στα μεγάλα κόμματα, έχει κιόλας αναχθεί σε μια εγχώρια διαμάχη.

Η Νέα Δημοκρατία, ας πούμε, αντιμετωπίζει την εκλογική μάχη του Ιουνίου ως επανεπιβεβαίωση της εγχώριας κυριαρχίας της. Ως ένα ισχυρό κλαδί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διατείνεται πως πρεσβεύει παραδοσιακά τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και τον προοδευτικό πατριωτισμό, η ΝΔ αναγνωρίζει πως η Ευρώπη «προσπαθεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει».  «Υπερασπιζόμαστε μια ισχυρότερη Ένωση ευημερίας και ασφάλειας», δηλοί το κυβερνών κόμμα.

Στον αντίποδα (ας πούμε), «Μια ισχυρή, αυτόνομη και, κυρίως, μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους» είναι το κύριο σύνθημα της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μια Ευρώπη στρατηγικά αυτόνομη και είναι υπέρ της άρνησης αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, υπέρ της μείωσης στρατιωτικών δαπανών. Η αντιπολίτευση διεκδικεί επίσης μια «αντιφασιστική Ευρώπη με φραγμό στο μίσος της ακροδεξιάς» μέσα από «την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσής επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης και την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, «η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο», στοχεύοντας σε μια «πραγματική αλληλεγγύη» και «υποχρεωτική αναλογική κατανομή των αιτούντων στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μ’ έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, αυτό δηλώνει δυναμικά πως «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, προκειμένου να οχυρωθεί και να ισχυροποιηθεί, αλλά και να πετύχει «ολοκληρωμένη πολιτική ενοποίηση». Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε με τους εχθρούς της  ευρωπαϊκής ενοποίησης (βλ.ΚΚΕ), ούτε με τις συντηρητικές δυνάμεις που προάγουν μια διακρατική Ευρώπη-επιλέγει μια μέση οδό με ενιαίους κανόνες φορολογίας, συγκρότηση ευρωπαϊκών θεσμών αλληλεγγύης υπό τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και τέλος μια πραγματική δημοκρατία που οι λαοί θα αποφασίζουν για την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην «αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ» και ζητά την ενίσχυση της συνολικής δύναμής του στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας που μόνο έτσι, λέει, «θα ηττηθούν όλα τα αστικά κόμματα που επί δεκαετίες τώρα καλλιεργούν την ουτοπική αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει παράγοντας εκσυγχρονισμού». Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ως τον κουμπαρά για τα μεγάλα συμφέροντα την ίδια στιγμή που «στην πλάτη του λαού φορτώνονται το δημόσιο χρέος, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία, το διαρκές μνημόνιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Θεωρεί την Ε.Ε την φυλακή των λαών.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάσσεται ενάντια σε μετανάστευση και άσυλο, φοβάται για περαιτέρω ισλαμοποίηση της Ευρώπης, αντιτίθεται στην αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνεί με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ τάσσεται υπέρ των ταυτοτικών διαχωρισμών μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε πιστεύοντας στη διάκριση των εθνών που πηγάζει από «την κοινή καταγωγή, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία και τις κοινές παραδόσεις».

Δείτε, επίσης, τις θέσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων μεγάλων κομμάτων, για το περιβάλλον, την βιώσιμη ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις ΕΔΩ.

Συνολικά 31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, είναι τα εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΗ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μέρα25
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
Κίνημα 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
Νέα Αριστερά
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Ελλήνων Συνέλευσις
Πράσινο κίνημα
Δημιουργία
ΚΟΣΜΟΣ

Το ακροδεξιό, συντηρητικό κλίμα στη νέα ευρωβουλή

Το κλίμα σε σχέση με την σύνθεση της νέας ευρωβουλής μοιάζει κάπως βαρύ, με το δεδομένο μιας ισχυρής, συντηρητικής συμμαχίας που αναμένεται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να κυριαρχήσει. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι η ακροδεξιά θα κερδίσει σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικά 720 εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Διεθνείς ακροδεξιοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και ο Χαβιέ Μιλέι της Αργεντινής, συναντήθηκαν στη Μαδρίτη για να καταφερθούν εναντίον του σοσιαλισμού και της «μαζικής παράνομης μετανάστευσης» λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη άνοδο της σκληρής δεξιάς της Ευρώπης στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το «μεγάλο πατριωτικό συνέδριο» της Κυριακής, το οποίο διοργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας, προσέφερε στους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς λαϊκιστές την ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να στοχεύσουν σε μια ποικιλία γνωστών στόχων, από το κράτος πρόνοιας μέχρι τη «σοφία» και τις ατζέντες των γραφειοκρατών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αμικάι Τσίκλι, υπουργός Διασποράς και καταπολέμησης του αντισημιτισμού του Ισραήλ, ο Αντρέ Βεντούρα – ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Chega της Πορτογαλίας, και ο Χιλιανός ακροδεξιός ηγέτης Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Η αμερικανική σκληρή δεξιά εκπροσωπήθηκε από τον Ματ Σλαπ, τον σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ που προεδρεύει της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης, και τον Ρότζερ Σεβερίνο, αντιπρόεδρο του ισχυρού συντηρητικού think tank Heritage Foundation.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα οι πατριώτες να καταλάβουν τις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι όσοι βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα «εξαπολύουν μαζική παράνομη μετανάστευση» και «δηλητηριάζουν τα παιδιά μας με προπαγάνδα φύλου». Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επίσης έδωσε το παρών μέσω βίντεο, προέτρεψε τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να συνεργαστούν, καθώς οι πολίτες της ΕΕ ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες. «Βρισκόμαστε στις παραμονές κρίσιμων εκλογών. Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε, να βγούμε στους δρόμους. Ήρθε η ώρα να αυξήσουμε το διακύβευμα- είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ημέρα», δήλωσε.