Οι αδιάκριτοι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και δύο μήνες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15.000 αμάχους ενώ οι ζημιές σε κατοικίες, υποδομές είναι σοκαριστικές. Ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή από συντρίμια καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 40.000 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει άλλωστε δηλώσει ότι δε θα σταματήσει μέχρι να έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Υποστηρίζει ότι μόλις καταφέρει να εκδιώξει τη Χαμάς δε θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να πάρει τον έλεγχο της περιοχής.

Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή θα έχει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής η κυβέρνηση του Ισραήλ, αν θα καταφέρουν να εξαλείψουν εξ ολοκλήρου τους θύλακες της Χαμάς και αν θα υπάρχει στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής να έχει τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης. Το σίγουρο είναι ότι, η ισραηλινή επέκταση στα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί ένα από τα κομβικότερα σημεία των στόχων της Ισραηλινής κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες, με στόχο τη δημογραφική υπεροχή των Εβραίων και θα εντατικοποιηθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το έχει κάνει ξεκάθαρο άλλωστε από πολύ νωρίς στην πολιτική του καριέρα, ότι θα συνεχίσει την παράνομη – σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- πολιτική των προκατόχων του, εντείνοντας τους εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ένα παραθαλάσσιο σπίτι στη Γάζα θα γίνει πλέον πραγματικότητα για τους Εβραίους

Μία πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram ισραηλινής κατασκευαστικής εταιρείας έχει φέρει αναστάτωση σχετικά με αυτήν την πρακτική του εποικισμού. Η εταιρεία Harey Zahav, που εξειδικεύεται στην κατασκευή οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη διαφημίζει σπίτια που θα φτιάξει σε μελλοντικούς οικισμούς για τους Ισραηλινούς στη Γάζα, σε περιοχές όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί του στρατού έχουν αφήσει ερείπια παλαιστινιακών κατοικιών .

«Η Harey Zahav είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην αγορά ακινήτων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Έχει θέσει ως αποστολή την οικοδόμηση οικισμών και γειτονιών στην περιοχή της Ιουδαίας και της Σαμάρειας για διάφορες κοινότητες-στόχους παρέχοντας διάφορα οικοδομικά έργα. Το μεγάλο έργο της εταιρείας είναι ο οικισμός «Leshem», τον οποίο ξεκίνησε και ίδρυσε από την αρχή η «Harey Zahav». Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει εκατοντάδες οικιστικές μονάδες στην ανανεωμένη υπερορθόδοξη πόλη Emanuel, μετά από πολλά χρόνια στα οποία η δόμηση και η απορρόφηση στην πόλη αυτή τέθηκαν σε αναμονή. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ίδρυση ενός αστικού οικισμού κοντά στο Avnei Hefetz, το Dotan στο Mevo Dotan, το Kfar Eldad στο Etzion Bloc, καθώς και την επέκταση του Moshav Na’ama στην κοιλάδα του Ιορδάνη.» αναφέρει στο site της. Να σημειωθεί ότι ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.

Στην πρόσφατη ανάρτησή της διαφήμισε σπίτια στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας, με μία εικόνα που έχει το υδατογράφημα των καινούργιων κατοικιών να βρίσκεται πάνω στα ερείπια παλαιστινιακών σπιτιών με τη φράση: «Ξύπνα, ένα παραθαλάσσιο σπίτι δεν είναι όνειρο!».

Σε άλλη ανάρτηση, δείχνει όλη την ιδέα του οικισμού, προσφέροντας μάλιστα ειδικές τιμές στην προπώληση.

Τα σχόλια της ανάρτησης είναι ποικίλα, από το ότι χτίζουν πάνω σε πτώματα Παλαιστινίων, ότι είναι συνένοχοι μιας γενοκτονίας, ενώ Ισαηλινοί, υποστηρίζουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα αγοράσουν. Η εικόνα της ανέγερσης παραθαλάσσιων κατοικιών στα ερείπια μιας πόλης είναι ανατριχιαστική. Υπογραμμίζει την σκληρή στάση των ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστινίους και την αμείλικτη πολιτική των εποικισμών που καταστρέφει παλαιστινιακά σπίτια, και περιουσίες προεκιμένουν να αυξηθεί ο αριθμός των Εβραίων στα κατεχόμενα.

Ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το Al Jazeera δείχνει μάλιστα να έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανέγερσης του οικισμού.

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται, τουλάχιστον 160 παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα, μπουλντόζες μεταφέρουν τα ερείπια και τα μπάζα προκειμένου να ελευθερώσουν το χώρο για την εκκίνηση των εργασιών.

Ισραηλινοί Εποικισμοί

Το Ισραήλ άρχισε να χτίζει οικισμούς αμέσως μετά την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του Ιουνίου 1967. Τον Σεπτέμβριο του 1967, ο Etzion Bloc στη Χεβρώνα ήταν ο πρώτος οικισμός που χτίστηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πλέον φιλοξενεί πλέον 40.000 ανθρώπους.

«Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό (…) σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια», αναφέρει δελτίο τύπου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από το Λικούντ (το κόμμα Νετανιάχου) μετά την επίτευξη συμφωνίας με κόμματα υπερορθόξων εβραίων και της άκρας δεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Περισσότεροι από 700.000 έποικοι – το 10% των σχεδόν 7 εκατομμυρίων του Ισραήλ – ζουν τώρα σε 150 οικισμούς και 128 φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μερικοί από τους εποίκους μετακινούνται στα κατεχόμενα για θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι έλκονται από το σχετικά χαμηλότερο κόστος ζωής και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση.

Οι ισραηλινές αρχές δίνουν στους εποίκους τους στη Δυτική Όχθη περίπου 20 εκατομμύρια σέκελ (5 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για να παρακολουθούν, να αναφέρουν και να περιορίζουν τις παλαιστινιακές κατασκευές στην περιοχή Γ, η οποία είναι πάνω από το 60 τοις εκατό της Δυτικής Όχθης. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη επιθεωρητών και την αγορά drones, αεροφωτογραφιών, tablet και οχημάτων μεταξύ άλλων.

Aκολουθώντας την Παλαιά Διαθήκη οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θεωρούν ότι ο Θεός «υποσχέθηκε» στους Εβραίους όλη την περιοχή της Βιβλικής «Γης Χαναάν», μέρος της οποίας είναι και πατρίδα των Παλαιστινίων, και γι’ αυτό το λόγο εποικίζουν διαρκώς τη Δυτική Όχθη (άλλωστε, αν και το 2018 αποτελούσαν μόνο το 10% του πληθυσμού της χώρας, αποτελούσαν όμως το 1/3 των εποικιστών στη Δυτική Όχθη και πλειοψηφία σε μεγάλους οικισμούς όπως το Μοντιίν Ιλίτ) αλλά και απαιτούν να γίνει ο Ιουδαϊκός νόμος η αποκλειστική πηγή δικαίου της χώρας.

Αυτοί οι εποικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του άρθρου 49(6) της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και συνιστούν έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο. Οι ισραηλινοί εποικισμοί και οι σχετιζόμενες με αυτούς υποδομές αναγνωρίζονται ως παράνομες από όλα τα σημαντικά όργανα του ΟΗΕ, όπως η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι εποικισμοί συνδέονται συνήθως και από επιθέσεις σε Παλαιστίνιους και τις περιουσίες τους, καταστροφή ελαιώνων, κατάσχεση γης και κατοικιών, ακόμα και μέσα στην ίδια πόλη, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού πόλεων, όπως η Χεβρώνα.
Ο βασικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη ώστε να υπερτερήσουν πληθυσμιακά οι Εβραίοι.

Η αυξανόμενη επέκταση των οικισμών θέτει αμέτρητες/-ους επιπλέον Παλαιστίνιες/-ους σε κίνδυνο εξαναγκαστικής μεταφοράς – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν συστηματικά. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαΐου 2022, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την εξαναγκαστική μεταφορά πάνω από 1.150 Παλαιστινίων από τη Masafer Yatta στη Δυτική Όχθη. Τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας,  οι ισραηλινές αρχές κλιμάκωσαν επίσης τα σχέδια για την κατεδάφιση του μη αναγνωρισμένου χωριού Ras Jrabah στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ του Ισραήλ και την εκτόπιση των 500 Παλαιστινίων-Βεδουίνων κατοίκων του, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 το χωριό των Βεδουίνων Al-Araqib κατεδαφίστηκε για 212η φορά.