Διανύουμε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, η παγκόσμια ειρήνη αμφισβητείται και παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που αφορούν την υγεία. Ειδικότερα μετά την πανδημία και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που επικράτησε κυρίως γύρω από τον εμβολιασμό έχει δημιουργηθεί το έδαφος προκειμένου να αμφισβητηθούν δεδομένα που είχαν τον χαρακτήρα πλήρους αποδοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Μία περίπτωση που προκαλεί προβληματισμό αφορά τη διαχείριση τους AIDS, καθώς μετά από χρόνια βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα οι πιθανές μέθοδοι που σχετίζονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και φυσικά της ποιότητας του ασθενούς.

Σε ένα από τα τελευταία θέματα του MIT Technology Review γίνεται λόγος για την κοινή εμφάνιση του δημοσιογράφου Joe Regan και του καθηγητή εξελικτικής βιολογίας Bret Weinstein. Μιλώντας στο μεγαλύτερο ακροατήριο podcast στον κόσμο υποστήριξαν πως το AIDS δεν προκαλείται από τον HIV παρουσιάζοντας αληθοφανή στοιχεία που εύκολα μπορούν να πείσουν ανθρώπους που δεν έχουν βαθιά γνώση, αλλά και διάθεση να αναζητήσουν τη μία – μοναδική – επιστημονική αλήθεια χωρίς περιστροφές και ναι μεν, αλλά… Συνεχίζοντας μάλιστα τόνισαν πως το ΑΖΤ όχι μόνο δεν πέτυχε τον στόχο του, αλλά οδήγησε νωρίτερα σε θάνατο τους πάσχοντες. Ανακρίβειες που ακούστηκαν και επηρεάζουν εκατομμύρια κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα με την ανάπτυξη του Διαδικτύου.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό προκαλείται σύγχυση με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προκαλείται ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίηση. Λίγο αργότερα ο Aaron Rodgers τα έβαλε με τον Anthony Fauci που ηγήθηκε του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων για 38 χρόνια. Τον κατηγόρησε ευθέως για τον προώθηση του ΑΖΤ. Αποτέλεσμα ο κλονισμός της εμπιστοσύνης της κοινότητας στην ιατρική εν γένει. Είναι τόσο εύκολο σήμερα να συμβεί ντόρος κι άλλο τόσο να παρασυρθούν μάζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας κι ενός νοσηρού κομματιού παραπληροφόρησης που αποτελεί ένα εύκολο “άκουσμα” στα αυτιά των πολλών.

Η διαδρομή προς τα επιτεύγματα του σήμερα δεν είναι είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Η αναβίωση της αμφισβήτησης και της άρνησης του AIDS οδηγεί σε μονοπάτια που μπορούν να προκαλέσουν θύελλα εξελίξεων. Η ανανέωση της δυσπιστίας δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επεκτείνεται σε όλο το φάσμα κι η διαρκής προσπάθεια απομυθοποίηση της προόδου της επιστήμης κι ειδικότερα της βιοτεχνολογίας δύσκολα μπορεί να επικοινωνήσει τα ιστορικά επιτεύγματά της ως ανάχωμα απέναντι στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου που κερδίζουν αναγνώστες και υποστηρικτές που αναπαράγουν το περιεχόμενο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα σχετικά με τη διάδοση αυτών των θεωριών. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι από όσους ακούν υιοθετούν και σε τι βαθμό τα λεγόμενα που είναι δυνατόν να ανατρέψουν την καθολική ισορροπία που ίσχυε σε συντριπτικό ποσοστό μέχρι το 2020. Η ανατροπή δεν αφορά φυσικά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η πληροφορία – άκριτα αρκετές φορές – διασπείρεται από άκρη σε άκρη στον Δυτικό Κόσμο. Όσο τα φίλτρα ατονούν, τόσο ευκολότερο είναι να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων που θα φέρουν σοκ, αλλά στην πραγματικότητα δε θα είναι τίποτα περισσότερο από τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, όσο αυτό το ρεύμα δεν αναχαιτίζεται στη γέννησή του. Η παθητική στάση αποτελεί κατά έναν τρόπο συνενοχή.

Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει συστάσεις, έρχονται όλες αυτές οι εξελίξεις που δυσκολεύουν την εξίσωση συνδυαστικά. Ειδικότερα στις ΗΠΑ βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών και στο μυαλό μας έρχονται εικόνες από το 2020 και τον τρόπο που ο τότε Πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις και τελικά ηττήθηκε από τον νυν Πρόεδρο Μπαίντεν. Αυτή τη φορά απέναντί του βρίσκεται η Καμάλα Χάρις που συν τοις άλλοις διεκδικεί την προοπτική να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και μένει να φανεί η αποδοχή της στην πράξη.

Με στοιχεία από το MIT Technology Review.