Υπό τον ευδιάκριτο ήχο των τζιτζικιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία που για πρώτη φορά ονόμασε δήλωση και όχι διάγγελμα, απέφυγε την έκφραση «συμπολίτες μου» και μας ενημέρωσε συλλαβιστά ότι «στη δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές». Ωστόσο, τα τζιτζίκια, μάλλον και ο πρωθυπουργός, συχνάζουν σε σκιές.
Η διήγηση δεν ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως δήλωσε ο ίδιος, ούτε καν «πριν λίγες ημέρες» που ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε ότι «ενόσω ήταν ευρωβουλευτής, η ΕΥΠ είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη», ρίχνοντας μάλιστα μπαλάκι την ευθύνη ύπουλα στην προηγούμενη κυβέρνηση για νόμο που ψηφίστηκε το 2018. Η διήγηση ξεκινάει στις 26 Ιουλίου όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα εγκατάστασης λογισμικού υποκλοπών στο κινητό του, την οποία πιστοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τελεία και παύλα. Ο δε νόμος του 2018 δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι έλεγε ή τι δεν έλεγε, διότι το 2019 η κυριολεκτικά πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να περάσει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΥΠ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ (εθνικό πρακτορείο ειδήσεων) και την ΕΡΤ. Αν λοιπόν ο προηγούμενος νόμος του κακοφαινόταν, ας άλλαζε μια παράγραφο παραπάνω, δωρεάν είναι. Επίσης, είναι δωρεάν να βρουν μια άλλη έκφραση, αντί για «νόμιμες επισυνδέσεις» που στο κεφάλι κάθε φυσιολογικού ανθρώπου μεταφράζεται σε «δεν είναι αυτό που νομίζεις αλλά είναι αυτό που νομίζεις».
Από την αρχή αυτής της ιστορίας, η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις και εμπαίζει τους πολίτες. Ενώ, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι «όλα έγιναν νόμιμα» δεν εξηγεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο νόμιμος λόγος για τον οποίο παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής της χώρας και, όπως ξέχασε να αναφέρει, υποψήφιος για την αρχηγία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής. Μάλιστα, η παρακολούθηση, λέει, σταμάτησε λίγες μέρες αφότου ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές. Σε ένα φανταστικό σενάριο ίσως γιατί το άλογο στο οποίο πόνταρε το Μαξίμου ήρθε τρίτο και καταϊδρωμένο, οπότε δεν υπήρχε πια κίνητρο.
Η ενέργεια λέει ήταν «τυπικά επαρκής», όμως «πολιτικά μη αποδεκτή» και ο χειρισμός «ελλιπής». Όταν χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας μια ενέργεια «νόμιμη», με την «υπογραφή εισαγγελέα» και «τυπικά επαρκή», πρώτα και κύρια, η πολιτική δυσαρέσκεια δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την εκτέλεσή της, σε ένα κράτος Δικαίου τουλάχιστον. Δηλαδή, εάν ας πούμε κάποιος εμπλεκόμενος και προβεβλημένος στην πολιτική κάνει εμπόριο κοκαΐνης, το αν θα δυσαρεστηθεί εκείνος, το κόμμα του, ή οι ψηφοφόροι του, δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σημασία. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμόδιους θεσμούς. Συνεπώς, τι ακριβώς μας λέει ο πρωθυπουργός; Ότι έπρεπε να παρακολουθείται για κάποιον άγνωστο λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά, βρε παιδί μου, επειδή είναι δημοφιλής, θα κάναμε τα στραβά μάτια για χάρη του, χαλάλι.
Αφότου, λοιπόν, έμαθε τα χαμπέρια «πριν λίγες μέρες», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ» ενώ ο «γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Αυτό όμως είναι ψέμα. Κατ’ αρχάς, υποτίθεται ότι τα χαμπέρια τα πληροφορήθηκε, όπως όλος ο κόσμος που δεν βλέπει τηλεόραση, στις 26 Ιουλίου. Επέλεξε και εκείνος και το κόμμα του να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου, ελπίζοντας μάλλον ότι το θέμα θα θαφτεί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης αγνόησε τα 12-13 δελτία Τύπου που έστειλε το ΠΑΣΟΚ, ένα εκ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τελικά, η υπόθεση απέκτησε κάποια διάσταση στις 27 Ιουλίου. Στις 29 συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο Κοντολέων τα έκανε μαντάρα και παραδέχτηκε την παρακολούθηση και, τελικά, παραιτήθηκε στις 5 Αυγούστου. Από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου δεν το λες αμέσως. Υπάρχουν διαζύγια που έχουν ανακοινωθεί μετά από την τέλεση του γάμου σε λιγότερο χρόνο.
Κατά δεύτερον, από πού και έως πού ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο, που αναφέρεται στο οργανόγραμμα με τη διοικητική, αν και πολιτική θέση, του γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το όνομα του εν λόγω προσώπου είναι Γρηγόρης Δημητριάδης, είναι ανηψούδι του πρωθυπουργού και, όπως γλαφυρά, τον περιέγραφαν κολακευτικές καταχωρήσεις μέχρι πρόσφατα «τα μάτια και τα αυτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα περίμενε κανείς ότι η πολιτική ευθύνη, ενδεχομένως και η ποινική θα προσθέσω γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο λογισμικό παρακολούθησης predator, ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο που διόρισε αυτό το πρόσωπο και του εκχώρησε την εξουσία να προβεί σε αυτές τις ενέργειες. Ο ίδιος πολιτικός προϊστάμενος που άλλαξε τον νόμο για να τοποθετήσει αρχηγό της ΕΥΠ έναν ερασιτέχνη σαξοφωνίστα -τις απολογίες της στήλης προς τους σαξοφωνίστες. (Ενδεχομένως να πρόκειται για κάρμα ότι ο άνευ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων Κοντολέων, πρώην σεκιουριτάς, τα έκανε τόσο μπάχαλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που τίναξε την κυβέρνηση στον αέρα).
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε μόνο τα ονόματα των κατ’ εκείνον υπευθύνων. Ξέχασε παντελώς το σημείο εκκίνησης της διήγησης, δηλαδή το λογισμικό predator και την μήνυση Ανδρουλάκη. Κυριολεκτικά δεν είπε κουβέντα. Σα να μην έγινε ποτέ, σα να το φανταστήκαμε. Κι εμείς, και ο Άρειος Πάγος και το Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια πολύ προσεκτική τοποθέτηση της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, που διαψεύδει την προμήθειά του, αναφέρεται ότι το λογισμικό είναι «νόμιμο» και πράγματι, αυτό ισχύει. Η ενδεχόμενη χρήση του, όμως, για την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της ελληνικής Βουλής είναι, χωρίς κανέναν αστερίσκο, παράνομη. Επίσης, δεν το έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής κανένας ιδιωτικός φορέας διεθνώς, πλην κυβερνήσεων. Αυταρχικών κυβερνήσεων, θα τολμήσει να προσθέσει η στήλη. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Το πιστοποιούν οι εκθέσεις των Google, Meta (πρώην Facebook) και Citizen Lab (ο πανεπιστημιακός ερευνητικός φορέας που έβγαλε τα άπλυτα στη φόρα εξ αρχής). Στις διαβολικές συμπτώσεις να προσθέσουμε την ξαφνική παραίτηση του Άγγελου Μπίνη, επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εκλεκτού της κυβέρνησης, στις 14 Ιουλίου, του οποίου μία από τις τελευταίες διοικητικές πράξεις, αν όχι η τελευταία, ήταν να παραγγείλει με απευθείας ανάθεση 40 καταστροφείς εγγράφων. Εάν δεν κυριαρχούσαν τα τζιτζίκια στο βίντεο, μπορεί να ακούγαμε τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στον νέο διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς να πει το όνομά του, ρε τι κακό είναι αυτό. Θεμιστοκλής Δεμίρης, διπλωμάτης. Ο κ. Δεμίρης είναι γνωστός για την μεγάλη και αμοιβαία αντιπάθεια που υπήρξε μεταξύ αυτού και του πρώην ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά. Επίσης, έχει υπηρετήσει μόνο σε πόστα πολυτελείας, όπως η Ρώμη, οι Βρυξέλλες, η Λευκωσία, με εξαίρεση ένα μικρό πέρασμα από την Βαγδάτη. Οι πηγές της στήλης στο διπλωματικό σώμα ισχυρίζονται ότι, εάν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη τις καλές θέσεις τις παίρνεις λόγω αξιοσύνης, στην Ελλάδα τις παίρνεις λόγω κουμπαριάς, τις οποίες τυχαίνει να έχει ο κ. Δεμίρης εντός της δεξιάς πολυκατοικίας του διπλωματικού σώματος. Οι ίδιες πηγές λένε ότι πρόκειται περί ανθρώπου πειθήνιου στην εξουσία. Η στήλη παρόλαυτα θα σχολιάσει λακωνικά: θα φανεί.
Στην δήλωσή του, αλλά όχι διάγγελμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, καταθέτει τέσσερις προτάσεις για την αύξηση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της θεσμικής θωράκισης και τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Όμως, η στήλη δεν ξεχνά. Το βράδυ της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου του 2021, σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κατέθεσε και υπερψήφισε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών χάρη στην οποία 200 υπάλληλοι της ΕΥΠ «μη αρεστοί στη διοίκηση», σύμφωνα με συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων που έκαναν την σχετική καταγγελία στην ΕΦΣΥΝ, μετατάχθηκαν σε θέσεις πολιτικού προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι εργαζόμενοι είχαν μπει από το καλοκαίρι του 2019, πάνω δηλαδή που πήρε υπό τις φτερούγες του την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε υπηρεσίες ψυγείου. Είναι αυτές οι θέσεις που οι άλλοι κάνουν ότι σου αναθέτουν εργασίες και εσύ κάνεις ότι εκτελείς εργασίες. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε, ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις, τουλάχιστον ήξερε για τον νόμο που έφερε ο υπουργός του στη Βουλή και τον οποίο ψήφισε ο ίδιος ώστε στην ουσία να γίνει εκκαθάριση στην υπηρεσία επί τη βάση φρονημάτων, όπως το έθεσαν οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ με τη φράση «απαλλαγή της υπηρεσίας από στελέχη διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού από αυτόν της κυβέρνησης». Και ποιος ο λόγος να αποψιλώσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αν όχι για να ελέγχεις τις πληροφορίες;
Υ. Η στήλη επιφυλάσσεται σε επόμενο άρθρο να αναλύσει τις επικοινωνιακές παλινωδίες των ημερών, ώστε να γελάσει λίγο το χειλάκι μας, στο πλαίσιο της καταπληκτικής ποιότητας ζωής της Ελλάδας.