Λίγες μέρες απέμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 και επειδή αυτή η χρονιά ήταν από τις πιο έντονες πολιτικά των τελευταίων χρόνων υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πολλές συζητήσεις σε σχέση με τον επόμενο δήμαρχο της Αθήνας. Εννιά είναι οι συνδυασμοί που έχουν καταρτιστεί και έχουν πάρει έγκριση από το Πρωτοδικείο, έτσι ώστε να έχουν ψηφοδέλτια στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023.
Συγκεκριμένα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι δήμαρχοι για την Αθήνα είναι οι εξής:
Ελεύθεροι Αθηναίοι – Ηλίας Κασιδιάρης
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας – Νίκος Σοφιανός
Αθήνα Ψηλά – Κώστας Μπακογιάννης
Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα – Κώστας Παπαδάκης
Ανοιχτή Πόλη – Κώστας Ζαχαριάδης
Αθήνα Τώρα – Χάρης Δούκας
Η Αθήνα Μας – Ελένη Παπαδοπούλου
Όραμα για την Αθήνα – Στράτος Σεϊτανίδης
Αθήνα της ζωής μας – Δημήτρης Ζιούβας
Η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη θυμίζει ζοφερές εποχές Χρυσής Αυγής, η οποία δεν υφίσταται μεν ως τέτοια per se, όμως παρακλάδια και νέες λερναίες κεφαλές της έχουν λάβει κιόλας θέση στην Βουλή. Ο Κασιδιάρης θα έχει ψήφους, ας δούμε πόσες κι ας συζητήσουμε σχετικά, όμως δεν θα βγει δήμαρχος. Η πόλη έχει ζητήματα πρακτικής φύσης να αντιμετωπίσει, θέματα που χρειάζονται δυναμικούς ανθρώπους να τα διαχειριστούν εκπροσωπώντας τς συμφέροντα των πολιτών, κατοίκων και εργαζομένων στο κέντρο. Σίγουρα, η δημοκρατία εμπεδώνεται όταν αποτελεί έγνοια και ευθύνη καθεμιάς και καθενός από εμάς καθημερινά-όχι με την στείρα λογική της αλληλοαστυνόμευσης ή της υποκατάστασης της δουλειάς των υπευθύνων, αλλά με εναργέστερη συμμετοχή στα κοινά, πρακτικό νοιάξιμο για την εικόνα και την ουσία της πόλης που είναι πόλη μας και ενασχόλησή μας με αυτήν συχνότερα και όχι αποκλειστικά παραμονές των εκλογών.
Η πόλη χρειάζεται ένα σχέδιο για τα καθημερινά και κρίσιμα, χρειάζεται νοιάξιμο για τις γειτονιές της και όχι φληναφήματα για φοίνικες, Μεγάλους Περιπάτους και συντριβάνια που ανατίθενται εκτός διαγωνισμών.
Θέλουμε προτάσεις και έργα που αφορούν την καθαριότητα και την καλύτερη οργάνωσή της. Την διαχείριση του συνεχούς, αδυσώπητου μποτιλιαρίσματος και των θέσεων parking. Την διαχείριση και εικόνα των δημόσιων χώρων, των πνευμόνων πρασίνου και του αθλητισμού. Πολύ σημαντικό θέμα η στεγαστική κρίση με τα συγκλονιστικά ανεβασμένα ενοίκια, σε συνδυασμό με το αναξιοποίητο κτιριακό απόθεμα της πόλης. Οι πολίτες της Αθήνας δεν αξίζει να αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας και να αντλούν υπερηφάνεια για την πόλη τους μόνο δια μέσου της ματιάς των τουριστών που μιλούν για φοβερό φαγητό και καταπληκτικά μνημεία. Εμείς ζούμε, περπατάμε και αναπνέουμε καθημερινά σε αυτήν την πόλη και απαιτούμε να βελτιωθεί η ζωή μας σε αυτήν χωρίς αναβολές, ψευδείς υποσχέσεις και πρόχειρα μπαλώματα ζητημάτων όπως οι ναρκοπιάτσες και τα πάρκα τσέπης.
Προβληματική είναι η κατάσταση των υποδομών πεζής μετακίνησης: γονείς με καρότσι, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένοι αποθαρρύνονται να βγουν για μια βόλτα, αν στην γειτονιά τους δεν υπάρχει κοντά ένας μεγάλος πεζόδρομος, πάρκο ή καλή πεζοδρόμηση. Η έλλειψη σχεδίου για την οργάνωση της κινητικότητας σε περιοχές με μεγάλες ροές πεζών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως το Μοναστηράκι και η Πλάκα, είναι εμφανής.
Χρειαζόμαστε ασφαλτοστρώσεις για ασφαλέστερους δρόμους χωρίς λακκούβες. Οι εργασίες χρειάζονται περισσότερη οργάνωση και έλεγχο, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τόσα πολλά πεζοδρόμια-παγίδες, που παραμένουν ως εργοτάξια καμιά φορά ακόμα και για εβδομάδες. Προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και με την ηχορύπανση σε γειτονιές με έντονη την παρουσία της εστίασης είναι επίσης αναγκαία να συζητηθούν και να οδηγηθούν σε επίλυση. Θέλουμε, επίσης, περισσότερα δημοτικά ιατρεία.
«Έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα επιχειρησιακό σχέδιο που κάθε έργο, κάθε δράση, κάθε παρέμβαση δεν έχει απλώς κοστολογηθεί, αλλά έχει συνδεθεί και με πηγή χρηματοδότησης, με στοχοθεσία, με χρονοδιαγράμματα. Έχουμε, όπως ήδη σας είπα, δύο αρχές σχεδιασμού, τη ρήτρα κλίματος και την τοπικότητα. Η Αθήνα είναι οι γειτονιές της -29 γειτονιές- και αυτά τα δύο, που συναντιούνται στον δημόσιο χώρο, ορίζουν τον δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Μπακογιάννης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην A.V.
Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη επικοινωνιακές φιοριτούρες, καθαριστικά μηχανήματα συνεχώς εν δράσει και μια αίσθησή μας ότι ο Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει μια αυτοπεποίθηση ότι θα ξαναβγεί. Άλλωστε, και η κυβέρνηση που τον υποστηρίζει ξαναβγήκε, παρά τα όσα σύννεφα αντιδράσεων εναντίον σοβαρών ευθυνών και παραλείψεών της.
Επειδή είναι παράλογο να λέμε, χωρίς να γνωρίζουμε, ότι έχουν πάει όλα λάθος στην δημαρχία του δήμου Αθηναίων, να επισημανθεί ότι ιδρύθηκε ένα νέο Πολυδύναμο Κέντρο αστέγων, ένας Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας για τους χρήστες ναρκωτικών και αυτά συνδυαστικά με το street work, δηάδή ειδικά διεπιστημονικά συνεργεία με κοινωνικούς επιστήμονες που βγαίνουν στους δρόμους και, αφού δίνουν τα αναγκαία, προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να μπουν στις δομές. Το σημαντικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» επανιδρύθηκε ειδικά για τους ηλικιωμένους. Και όλα δείχνουν πως λίγος καιρός απομένει και για το άνοιγμα του πρώτου ξενώνα για τα ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και νέους (Rainbow House), που συχνά βρίσκονται λόγω στίγματος για τις σεξουαλικές τους ταυτότητες σε κατάσταση αστεγίας. Τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν και ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι, αν εκλεγεί ξανά, θα τα μειώσει κι άλλο. Το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο έκανε εγκαίνια, αλλά μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουγεί-συγχωρητέα η καθυστέρηση, σημαντικό το άνοιγμά του, ανακουφιστικό.
Οι πολιτικοί και ιδεολογικοί αντίπαλοι του δημάρχου κάνουν λόγο για «έργα βιτρίνας», ενώ κρίθηκε και για την ενθάρρυνσή του προς ένα κίνημα πολιτών κατά των τραπεζοκαθισμάτων (εν είδει ”κινήματος της πετσέτας”), μιας που αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη αρμοδιότητά του-οφείλει, δε, να μην βάζει ως δήμαρχος τους δημότες και τους πολίτες να τσακώνονται και να εχθρεύονται ο ένας τον άλλον.
Ας αναρωτηθούμε και ας απαντήσουμε γενναία: Ενημερωθήκαμε για την ατζέντα και τις δεσμεύσεις των υποψηφίων; Ψηφίζουμε για τον Δήμο με βάση την αριστερή ή δεξιά χροιά των συνδυασμών; (τον Ηλία Κασιδιάρη, ας πούμε, μόνο γι’ αυτό θα τον ψηφίσουν). Παρακολουθήσαμε συνεντεύξεις υποψηφίων δημάρχων, διαμορφώσαμε άποψη; Ποια είναι ακριβώς η θέση μας για την αστυνομία και την δημοτική αστυνομία; Μας ενοχλεί αισθητικά και ηθικά, ακόμα και όταν κάποια πράνομη πράξη γίνεται με θύματα εμάς τις ίδιες και τους ίδιους; Ποια είναι η άποψή μας για τα γκράφιτι, τις ταγκιές και τους ζωγραφισμένους, λερωμένους ή οργισμένους τοίχους της Αθήνας; Η αισθητική έχει πολιτικό πρόσημο; Σαφώς. Δεχόμαστε ότι η Αθήνα είναι ένα μεγάλο σπίτι όπου συγκατοικούν πάρα πολλοί άνθρωποι και θα πρέπει για περισσότερο αγαστη συμβίωση να παραιτηθούμε από κάποια πορσωπικά γούστα μας, γιατί αν κάνουμε ό, τι γουστάρουμε ο καθένας θα ιδρύσουμε χάος και μετά δεν θα ξέρουμε ποιον να πρωτοκατηγορήσουμε; Θέλουμε περισσότερους τουρίστες ή κατοίκους; Περισσότρα κουλ μαγαζιά με τέλιο κοκτέιλ/ταλιάτα/φαλάφελ ή περισσότερο χώρο για περπάτημα;
Τίποτα δεν θα έρθει χωρίς απώλειες άλλου πράγματος ή συνέπειες, όποιος δήμαρχος και αν εκλεγεί. Α, και κάτι ακόμα: εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτήν την πόλη ή θα μείνουμε μόνο στην (απολύτως αναγκαία και χρήσιμη, συχνά) κριτική μας;
ΥΓ: Να θυμηθούμε και εδώ στο Olafaq.gr να γράφουμε περισσότερα άρθρα για τον Δήμο, μιας που αυτή η πόλη είναι το φόρτε μας και η αδυναμία μας, την ίδια στιγμή.