Ο πουριτανισμός συναντάται σε κάθε γωνία του διαδικτύου και εξαπλώνεται σαν ιός σε κάθε γωνιά του. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα τους φαίνονται αηδιαστικά και ανήθικα, ενώ στα μάτια τους σχεδόν τα πάντα υπερσεξουαλικοποιημένα και θεωρούνται σεξουαλικά αρπακτικά. Queer άτομα που είναι ο εαυτός τους, σχέσεις με ηλικιακή διαφορά, η μεγάλη διαφορά σε ύψος ή κιλά ανάμεσα σε ζευγάρια, μπαίνουν στο στόχαστρο της κριτικής.
Συχνά κατηγορούν τα πράγματα που δεν τους αρέσουν ή δεν υπάρχουν στον δικό τους αξιακό κώδικα, επειδή δεν τα έχουν συνηθίσει. Θεωρούν ότι βλάπτεται η κοινωνία και αλλοιώνεται το DNA των υπόλοιπων “φυσιολογικών” ανθρώπων. Αυτοί οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχηματίζουν συχνά θύλακες και προσπαθούν να αστυνομεύσουν και συναιτήσουν τις ακολασίες που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.
Aυτή η εμμονική τάση, ως προς τις σεξουαλικές συνήθειες των νεότερων είναι ανεπτυγμένη περισσότερο στους millenials και στις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι και ένα μέρος της Gen Z, τείνει προς τον πουριτανισμό. Αν δεν το έχετε ξανακούσει, στο εξωτερικό έχει γίνει συζήτηση γύρω από τους “puriteens”, όπως τους έχουν ονοματοδοτήσει. Οι “puriteens” είναι μία διαδικτυακή ονομασία που περιγράφει τη νεολαία που εξοργίζεται με οποιαδήποτε επίδειξη σεξουαλικότητας στο διαδίκτυο.
Η Gen Z τείνει να κάνει λιγότερο περιστασιακό σεξ, έχει μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη σύναψη μίας σχέσης, ενώ υπάρχει μία απέχθεια για τα ραντεβού. Είναι εύκολο να βγάλουμε ένα αυθαίρετο συλλογικό συμπέρασμα για τη νεότερη γενιά λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τα σχόλια. Όχι, η Gen Z, στην πλειοψηφία της δεν είναι πουρατινική. Όμως, υπάρχει ένα μερίδιο της, για το οποίο γίνεται συζήτηση, λόγω των σχολίων που υπάρχουν σε πληθώρα στα μέσα κοινωνικής συζήτησης.
Οι άνθρωποι που αντιτίθενται με σθένος στο σεξουαλικό περιεχόμενο, σίγουρα δεν είναι η νέα γενιά. Η τρομοκρατία απέναντι στο σεξ έχει συμβάλλει στην απομακρύνση όσων είναι σεξουαλικά απελευθερωμένοι. Ο σαρκικός τρόμος έχει προκαλέσει την περιθωριοποίηση όσως ΄θελουν να εκφραστούν ελεύθερα. Αναγκάζονται να αυτοαστυνομεύονται για να βρεθούν στο σχολιαστικό στόχαστρο. Βοηθά και υποθάλπει επίσης τη γενικότερη πολιτισμική μετατόπιση προς οπισθοδρομικές συμπεριφορές και λογοκρισία των σεξουαλικών μειονοτήτων και του θετικού προς το σεξ περιεχομένο.
Συνήθως όσοι προσπαθούν να εναντιωθούν στον πουριτανισμό, συνήθως παραιτούνται από τη προσπάθεια μετά από λίγο. Πρόκειται για ανθρώπους που προσβάλλουν, μειώνουν και βρίσκονται σε έναν παρωπιδισμό, που δεν μπορούν να αποτινάξουν τα δεσμά του.
Ποιες είναι οι περιπτώσεις του διαδικτυακού πουριτανισμού;
Η Lgbtq κοινότητα πάντα μπαίνει πρώτη στο στόχαστρο. Οι κεκαλυμμένοι φιλελεύθεροι βγάζουν το μανδύα τους και αποκαλύπτουν τον πιο αυστηρό τους εαυτό. Τα ρούχα, το μακιγιάζ και ο χορός στα βίντεο θεωρούνται προκλητικά, εκτός της φυσιολογικότητας που έχει εγκαθιδρυθεί. Στο ίντερνετ υπάρχει η νοοτροπία του “μπορείς να ντυθείς όπως θες, αρκεί να μην το βλέπω εγώ”. Η συγκεκριμένη αντίληψη αποκαλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχόλια σε queer άτομα, παρά στον τρόπο που ντύνονται straight γυναίκες. Η ομοφοβία και ο πουριτανισμός περπατάνε χέρι-χέρι στο διαδίκτυο με μεγάλη ευκολία. Μία φωτογραφία με δύο άνδρες χέρι – χέρι, δεν γίνεται να υπάρξει “ειρηνικά”.
Οι γυναίκες, είναι διαχρονικά στο σχολιαστικό στόχαστρο των ανδρών, αλλά και των γυναικών. Ο πουριτανισμός δεν έχει φύλο, ηλικία και χρώμα.
Ο πουριτανισμός στις γυναίκες
Η συχνότητα σχολίων σε φωτογραφίες και βίντεο γυναικών στο διαδίκτυο, είναι μεγάλη. Το ίδιο δεν παρατηρείται, βέβαια, στα προφίλ των ανδρών.
– Η γυναίκα που θα τολμήσει να ανεβάσει μία φωτογραφία με έναν μεγαλύτερο άνδρα θα δεχθεί σίγουρα κάποια από αυτά σχόλια: “ο χορηγός”, “sugar baby”, ” sugar daddy”.
– Η γυναίκα που θα ανεβάσει φωτογραφία από τη παραλία ή με κοντό φόρεμα που θα είναι βαμμένη, αυτόματα σηματοδοτεί την αναζήτησή της προς την επιδίωξη της σεξουαλικής πράξης.
– Μία νέα μητέρα που θα ανεβάσει κάποιο story ή δημοσίευση από κάποια νυχτερινή έξοδο, επίσης, θα δεχθεί πυρά, αναφορικά με την καταλληλότητά της ως μητέρα και θα βγουν στην επιφάνεια των σχολίων θέματα απιστίας.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που θα συναντήσει οποιοσδήποτε χρήστης με μία γρήγορη περιήγηση. Η διαδικτυακή κοινωνική δικαιοσύνη, έχει βρει πολλούς οπαδούς και παράλληλα γίνεται τροφή για φανατισμό και δημαγωγία. Πολλοί είναι αυτοί που προσηλυτίζονται, με αποτέλεσμα να συσπειρώνονται και να γίνονται ολοένα και περισσότεροι.
Το ίντερνετ είναι ένα πρόσφορο έδαφος για πουριτανικές απόψεις και σχόλια, είναι απρόσωπο, σχεδόν πάντα βρίσκεις οπάδους και δεν βρίσκεσαι εκτεθειμένος όσο στην πραγματική ζωή. Συνήθως, όσοι εκφράζουν αντίστοιχες απόψεις σε συζητήσεις στον έξω κόσμο αποδοκιμάζονται και δεν βρίσκουν συμμάχους. Είναι πιθανό κάποιοι που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις να ντρέπονται ή να μην έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την άμεση διαπροσωπική κατακραυγή από τους υπόλοιπους.
Η διαδικτυακή κάλυψη, μπορεί να φανερώσει τον πραγματικό εαυτό του ανθρώπου. Το ίντερνετ έχει καταληφθεί από μια νέα μορφή ηθικής κουλτούρας, στην οποία συχνά πρωτοστατούν άνθρωποι που κατά τα άλλα θα χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους πολιτικά φιλελεύθερους.
Εξαπλώνεται σιγά σιγά ένας ηθικός πανικός, που μπορεί να οδηγήσει στην ηθική αυτοαμφισβήτηση. Αυτή η τάση κάνει όλο και πιο αδύνατο να έχουμε μια υγιή συζήτηση για το σεξ. Ο πουριτανισμός έχει δαιμονοποιήσει το σεξ και τη συζήτηση γύρω από αυτό.
Αρκετοί καταπιέζονται και αμφιταλαντεύονται σχετικά με το αν θα ανέβει ή όχι κάποια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να θεωρηθεί προκλητική. Έχει περάσει η νοοτροπία της ντροπής και της ανηθικότητας, που στροβολίζουν στο μυαλό του χρήστη, που επηρεάζεται εύκολα από τα αρνητικά σχόλια. Έτσι κι αλλιώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος του ανεβάσματος μίας φωτογραφίας είναι να λάβει όσα περισσότερα likes γίνεται.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πουριτανισμός;
Αγνοήστε ό,τι δεν μπορείτε να διορθώσετε. Όσο δίνετε σημασία, τόσο δίνετε τροφή για παραπάνω σχόλια, τα οποία επιδιώκουν να αποδείξουν πόσο “εξώλης και προώλης” είστε. Το να μην κάνεις τίποτα, μερικές φορές είναι καλύτερο από το να δράσεις. Δεν είναι μία απολιτίκ πράξη, που μειώνει την εαυτότητα και την ιδεολογία. Είναι μία πράξη αναγκαία για την προστασία της ψυχολογίας μας.
Ο πουριτανισμός βασίζεται σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις, οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν με κάποιο απαντητικό σχόλιο κάτω από μία δημοσίευση. Δεν θα είστε το άτομο που θα του ασκήσει την επιρροή που χρειάζεται για να αλλάξει. Οποιαδήποτε προσπάθεια στο τέλος δεν θα αποδώσει καρπούς.
Το διαδίκτυο και η κοινωνία θα απαλλαγεί από τον πουριτανισμό μόνο αν αλλάξει συθέμελα η εκπαίδευση και ο μηχανισμός στήριξης προς τις γυναίκες και τα άτομα της lgbtq κοινότητας. Όσο δεν καταδικάζονται περιστατικά βίας σεξιστικού και ομοφοβικού χαρακτήρα, ο πουριτανισμός θα συνεχίζει να υπάρχει και να διαιωνίζεται.
Όσο η ίδια η κοινωνία δεν καταδικάζει τον σεξισμό και τον πουριτανισμό θα συνεχίζουν να κανονικοποιούνται και να επηρεάζουν όλο και περισσότερους. Η τελεία στο φαινόμενο θα μπει με άλλους όρους, μαζικούς.