Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση σκούπα στους δρόμους της Αθήνας όπου δεκάδες γυναίκες εκδιώχθηκαν και υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV. Ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θέλοντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα εξέδωσε την υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940. Ένα ολόκληρο τηλεοπτικό γαϊτανάκι είχε στηθεί με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Τα ΜΜΕ σε ρόλο τηλεδικαστή τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανθρωποφαγία του μέσου τηλεθεατή που μύριζε αίμα από χιλιόμετρα μακριά. “Πανικός στις πιάτσες της Αθήνας”, “Σκορπούν θανάσιμες ασθένειες”, “Τρόμος για 700 άνδρες πελάτες” ήταν μόνο κάποιοι από τους τίτλους που διάβαζες στα σάιτ.
Συνεργός του Λοβέρδου υπήρξε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που δήλωνε με ύφος ιεροεξεταστή πως “όλα γίνονται για τη διαφύλαξη των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας”.
Αυτό που με περισσή θέρμη υποστήριζε ο Αντρέας Λοβέρδος ήταν πως αυτές οι γυναίκες αποτελούσαν δημόσιο κίνδυνο και για αυτό η πολιτεία έπρεπε να προστατεύσει τον υγιή ιστό της κοινωνίας. Μάλιστα, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Λοβέρδος επέμενε πως υπεύθυνες για την εξάπλωση του ιού του AIDS είναι οι γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική. Τα πεσμένα νούμερα του ΠΑΣΟΚ από το 12% ανέβηκαν και ο διάλογος για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αναθέσεις αναλώσιμων και εμβολίων στις φαρμακευτικές εταιρείες ξεχάστηκε.
Πάνω από τριάντα γυναίκες κακοποιήθηκαν για τα πολιτικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν, τις απήγαγαν από το κέντρο της Αθήνας άντρες της Αστυνομίας και τις μετέφεραν σε υπόγεια όπου τις εξέταζαν χωρίς τη συναίνεση τους.
«Περνούσα το φανάρι, πηγαίνοντας για φαγητό. “Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση”, μου είπαν. Με μετέφεραν σ’ ένα υπόγειο για εξετάσεις. Μου είπαν απλά, έχεις AIDS. Θα πας φυλακή».
Η δικηγόρος και μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, Χαρά Παπαγεωργίου είχε δηλώσει στη HuffPost Greece. «Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίστηκαν ως κοινές εγκληματίες οι οποίες ενήργησαν εν γνώσει του ότι ήταν οροθετικές σε βάρος αγνώστων προσώπων, τα οποία καλούνταν να τις αναγνωρίσουν μέσα από τις φωτογραφίες».
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 στο Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο -τέσσερα χρόνια, μετά- ήρθε η αθώωση με τον εισαγγελέα της έδρας να αναφέρει συν τοις άλλοις στην αγόρευση του πως «Δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν ή ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή με άλλα άτομα χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, ουδόλως ότι γνώριζαν την οροθετικότητα τους. Προϋπόθεση για πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Ζητώ να παύσει η ποινική δίωξη για όσες γυναίκες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες».
Η Ευμορφία Κουλουριώτη, η μητέρα της Μαρίας λίγο μετά τον θάνατο της κόρης της έγραψε την παρακάτω επιστολή και την έστειλε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η Μαρία ήταν 32 ετών και μητέρα ενός μικρού παιδιού.
«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.
Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.
Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ’ πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου.
Ευμορφία Κουλουριώτη».